Perjantai 17.11.2017

Merkittävä kiveslöytö Suomen Turussa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.8.2012 09:07
|

Suomalaisen tutkimusryhmän läpimurto voi mullistaa kantasolututkimuksen. Turun yliopiston väitöstutkimus löysi hiiren kiveksistä soluja, jotka muistuttavat alkion kantasoluja.

Kiveslöytö tarkoittaa askelta eteenpäin, sillä hiiren kivesten solut tuottavat samoja proteiineja kuin mitä alkion kantasolut tuottavat.

Löydettyjen kiveskantasolujen käyttö ratkaisee tutkijoiden mukaan alkion kantasoluihin liittyviä geneettisiä, immunologisia ja eettisiä ongelmia.

- Löydös voi mahdollistaa paremmin kiveksen kantasolujen käytön kantasoluhoidoissa, joissa uusia soluja, kudoksia ja elimiä voidaan kasvattaa kantasoluista, väitöstiedotteessa todetaan.

Tutkijat tarkkailivat hiirten kiveksiä valomikroskoopilla. Aiemmin kiveskantasolut ovat jääneet huomaamatta, sillä ne ovat tunnistettavissa vain tietyssä kivesten toiminnan vaiheessa.

He kehittivät myös menetelmän, jolla kivessoluja voidaan tutkia hiiren elimistön ulkopuolella. Solujen toiminnan tutkiminen elävässä eläimessä on väitöstiedotteen mukaan ”haastavaa ja rajattua”.

Tutkija Juho-Antti Mäkelän väittelee aiheesta perjantaina.

Jaa artikkeli:

Kommentit