Torstai 23.11.2017

Ensimmäinen Suomi-data Marsista: ”Elossa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
10.8.2012 14:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Nasan julkaisema havainnekuva Curiositysta.
|

Mars-mönkijä Curiosityn suomalaiset instrumentit toimivat. Ilmatieteen laitoksen vanhempi tutkija Maria Genzer vahvistaa Uudelle Suomelle, että Curiosityn sääasema on lähettänyt ensimmäisen datapaketin Maahan.

Toistaiseksi kyse on vasta testitiedoista.

- Dataa on tullut vain sen verran, että instrumenttien tiedetään olevan elossa, Genzer sanoo tekstiviestitse Kaliforniasta.

Genzer työskentelee Pasadenassa Nasan avaruustekniikkakeskuksessa. Ilmatieteen laitoksen tutkijat osallistuvat Mars-tutkimukseen tarkkailemalla planeetan kaasukehää.

Suomalaiset ovat toimittaneet mönkijän sääasemaan kaksi mittaria: paine- ja kosteusmittarit.

Sääaseman alku ei ollut helppo.

- Sääaseman tietokoneen ja mönkijän välillä oli kommunikaatio-ongelmia, jotka on nyt selvitetty. Olemme toimintavalmiina, Genzer kertoo.

Curiosity on toistaiseksi lähettänyt kuvamateriaalia punaiselta planeetalta. Nyt tiedejärjestelmiä testataan ja varsinaisen datan lähettäminen alkaa ensi viikolla.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Korhonen

Roskaa. Amerikkalaisten laite, amerikkalaisten data. Se, että he ostivat suomalaisia laitteita on tietysti mukava asia, mutta ei niin iso juttu, että sitä lehdissä kannattaisi mainostaa. Paskaa täynnä koko nykyinen media.

Mervi Luhtanen

Noin sitä on varaa työntää suomalainen osaaminen roskaluokkaan?

Ihan uteliaisuudesta haluaisin tietää, kuinka paljon paremmin sinä olisit sen laitteiston rakentanut tai ohjelmoinut. Selitä ihan omin sanoin, mutta käytä SI-mittayksiköitä. Be my guest.

Ilkka Luoma

Ilmatieteenlaitoksemme on huippupartneri Nasalle!

Lähimmälle, miltei asumiskelpoiselle planeetalle, Marsiin laskeutui jälleen amerikkalainen mönkijä tai kulkija – se oli suurempi kuin aiemmat, ja siinä oli enemmän huipputeknologiaa kuin milloinkaan aiemmin. Mukana oli myös Suomen Ilmatieteenlaitoksen korkeateknogiaa – maailman parasta, kuten Ilmatieteenlaitoksen edustaja radiohaastettelussa iloisesti ja ylpeästi mainitsi. Aivan oikein – ei tarvitse kätkeä osaamistaan – jos se on aidosti hyväksi ja laadukkaaksi havaittu – vieläpä maailman parhaaksi.

Tänä päivänä osaaminen on entistä syvällisempää ja laajaa tutkimusta edellyttävää – asiat monimutkaistuvat mentäessä ”syvemmälle” ymmärryksen tiellä – tarvitaan yhä enemmän testejä, kokeilua, tutkimusta ja myös erehtymistä. Parhaat erehtyvät vähiten.

Suomi on pieni maa, ja meillä on pienet resurssit. Meidän on keskityttävä juuri niihin osaamisalueisiin, joissa olemme parhaita – esimerkiksi Ilmatieteenlaitoksen kosteus- ja paineanturit, mittarit ja niihin liittyvä teknologia ovat juuri tätä – maailman parasta, siksi ne ovat nyt Mars planeetan pinnalla – ja ne toimivat!

....
Mitä me kirjoitimme seitsemän vuotta sitten,
[ ... http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/01/tiede-ratkaisu-moniin-ongelmiin-yh... …]

kun Ilmatieteenlaitoksen huipputeknologiaa laskeutui vieläkin vaikeampaan ympäristöön – miltei mahdottomaan, Saturnuksen Titan kuun pinnalle, jossa olosuhteet ovat kaikelle teknologialle murhaavat, ja miltei välittömästi – mutta suomalainen tekniikka kesti pidempään, mitä oli luvattu.

Lupauksien pitämisessä piilee asioiden ydin

”Pidä lupaukset ja ylitä ne”

– se tuo menestystä ja mainetta, näin pärjäämme maailmalla. Lupaus pitää olla kuin Kruppin teräs saksalaisten sukellusveneissä, niille oli annettu lujuuskestävyys 160 metrin syvyyteen – todellisuudessa Kruppin teräs ja rakenne kestivät 300 metriin saakka – tämän todisti viimeisenä palveluksenaan isänmaalleen erään U-veneen kapteeni, joka upposi Atlanttiin miehistöineen – kapteeni piti lokia matkalla pohjaan, kunnes ...

Saksalainen laatu on maailman kuulua, voimme mainiosti ”liimautua” tuon laadun kylkeen ja menestyä saksalaisten kanssa yhdessä.

....

2005-01-12

TIEDE; ratkaisu moniin ongelmiin, ... yhdistää myös kansalaisia

EU saavutti kaukaisimman kohteen minne ihminen on laitteitansa saanut ehjänä. Ranskassa EU julkistaa maailman suurimman matkustajalentokoneen. Nämä uutiset merkitsevät alkua yhtenäisempään EU:iin. Tieteen systemaattisella tuennalla, niin rahallisesti kuin poliittisesti, on vaikutusta uudessa globaalissa työnjaossa mikä on maailmassa meneillään.

[2005] Muutamia päiviä sitten pidetty Tieteiden Päivät Helsingissä oli kansalaismenestys (toivoisi myös samankaltaisia esityksiä muualle Suomeen); luentosali täyttyi ääriään myöten kun oli saatavilla tietoa Saturnuksen Titan kuun valloituksesta.

Ilmatieteenlaitos on alallaan tässä maailman paras!

Tilaisuudessa tunnelma oli käsin kosketeltava, kun Suomen Ilmatieteenlaitoksen reilut 10 vuotta projektissa ollut henkilö ilmaisi hämmästyksensä, kun luotain lähetti yli odotusten signaalia -180 asteen pakkasesta miljardien kilometrien päästä!

Voi vain kuvitella vuosia kestäneen onnistuneen hektisen projektin jälkeen, millainen tunne osallistuneilla henkilöillä oli. Tavallinen kansalainen oli selvästi ylpeä suomalaisten saavutuksista yhteisessä ESA -, ...voidaan sanoa EU-hankkeessa (rehellisyyden nimissä on todettava, että Titaniin mentiin amerikkalaisten kyydissä).

Moni ei tiedä kuinka arvostettu kumppani Suomen Ilmatieteenlaitos on maailmalla; normaalille veronmaksajalle se on tuttu lähinnä puoli yhdeksän uutisten sää tiedotuksesta.

Tiede ja sen saavutukset ovat aina kiinnostaneet ihmisiä,

tässä on se mielenkiintoinen seikka, ettei siinä puhuta ihmishengistä tai järkyttävistä asioista, vaan saavutuksista joista useasti on inhimillistä hyötyä. Tiede ja sen osaaminen nostaa kansalaisten itsetuntoa, se on airuena myös yhdistämässä EU-henkeä, sillä esim. Titanin valloitus oli puhdas ja rehellinen yhteistyövoitto, jossa jäsenvaltiot puhalsivat yhteen hiileen.

Yhteiseen hiileen puhallus oli onnistunut, ESA - EU:n avaruusjärjestö, saavutti merkittävän tavoitteen ja sillä on sparraava merkitys uusille hankkeille.


Boeing vs. Airbus

Tunnetusti amerikkalaiset ovat valmistaneet maailman suurimman matkustajalentokoneen; nyt tänä vuonna siivilleen on nousemassa EU:n oma saavutus; Airbus matkustajalentokone, joka peittoaa amerikkalaisten vastineen. Tässäkin projektissa Suomi ja suomalainen osaaminen on mukana; meille on projektoitunut voimavaroihimme nähden oikean kokoinen osuus yhteisestä koitoksesta.

Tieteen merkitys korkeateknogiaan, jota tarvitaan yhä enemmän!

Tieteen kehittyminen ja soveltaminen ympäröiviin ongelmiimme on myös ratkaisu työnjaon uudelleenoperointiin. Emme pärjää kokoonpanotyössä halpatyömaille. Me voimme osaamisemme myötä ratkaista mm. menetelmät energiansäästöihin, vesien ja ilman puhdistukseen, raaka-ainevarojen riittävyyteen sekä informaatiologistiikan hoitamiseen. Näillä ratkaisuilla on oleellinen merkitys saatettaessa tämä meidän ainut asuinpallo sellaiseen kuntoon, että se jaksaa kestävästi elättää ne kaikki ihmiset jotka tänne ovat siunaantuneet.

Kehittyvät maat ostavat kilvan erityisosaamista,

joilla nämä ongelmat ratkaistaan. On selvää, että kaikki ihmiset haluavat elää tasapainoisessa ympäristössä, jossa riittää puhdasta vettä ja taloudellista energiaa, siten että jyrkkä nykyinen epätasapaino eri maiden välillä pienenee.

Nyt on menossa voimakas perustyönjaon uusjako *]

Yhdistämällä voimansa EU ja sen jäsenmaat ovat vahva vaikuttaja maapalloistuvassa yhteisössä. Koulutus ja systemaattiset tiedeohjelmat luovat osaltansa pohjan menestyksellemme – myös meille suomalaisille, kuten tämä Ilmatieteenlaitoksen esimerkki mainiosti osoittaa!

...
VIITE
1]
Nykyään sanomme tätä ’maailmanlaajuiseksi työn uudelleenjaon taisteluksi’

JK.
Näihin aikoihin saarnasi myös kuuluisa kirkkoherra Lapinlahdelta – puhui avaruusmiehistä, osaamisesta ja taivaallisista näkemyksistä – jotenkin tuo tämän linkin alta paljastuva kirjoitus kuuluu ylläolevaan avaruusmaniaan ;-)
[ --- http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2007/02/kirkkoherra-laskeutui-kansan-parii... ---]

Ilkka Luoma

Timo Allan Tuovinen

Ilmatieteenlaitos kuiteskin imee lähes 50 milj.€ veronmaksajiemme rahoja, ja sää ennustukset kuumimmasta hellekesästä 1000 vuoteen on mennet siten kuten ikkunasta nähdään, niin miksi niitä euroja pitää jonnekkin marssiin ampua ja saada facebook kuvia vuoksi ei minkään. Money for nothing