Lauantai 21.10.2017

Tieteellisesti totta: nisäkkäillä huikea kyky

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.8.2012 18:03
  • Pieni koira, kuten tämä Yorkshiren terrieri, ravistaa itseään noin 4,3 kertaa sekunnissa ja kuivattaa näin noin 70 prosenttia turkkinsa kosteudesta 4 sekunnin aikana.
|

Nyt sekin on tutkittu. Nimittäin turkillisten nisäkkäiden kyky ravistella itsensä kuivaksi.

Tutkijakolmikko Andrew Dickerson, Zachary Mills ja David Hu selvittivät tuoreessa tutkimuksessaan 33 eläimen kyvyn tuottaa turkillaan ravistusliikettä, jolla kuivattaa itsensä.

Kyky poistaa vesi nahalta ja karvasta on oleellinen nisäkkään puolustusreaktio kylmenemistä vastaan. Pienet eläimet ravistavat turkkiaan nopeammin kuin suuret eläimet.

Parhaimmillaan kolmikon tarkkailussa rottaeläin sai karvansa liikkeelle 70 kertaa painovoimaa vastaavalla voimalla.

Pieni koira kykeni noin 4,3 ravistukseen sekunnissa. Kenguru puolestaan ravistelee 4,9 kertaa sekunnissa ja jyrsijät 19-23 kertaa sekunnissa.

Avain ravistelutaajuuteen on nahan löysyys ja karvan pituus. Tavallinen koira kykenee poistamaan turkistaan noin 70 nesteestä pelkästään 4 sekunnissa.

Tutkijoiden julkaisussa tälle ravistelulle saatiin jopa laskettua kaava: ravistustaajuus on eläimen massa potenssiin -0,22. Tieto on biologian tutkimukselle uusi.

Tutkimustulos ei ole kovin yllättävä, mutta siitä on koostettu Nature-lehden toimesta viehättävä video. Katso se alla. Lisää ravistelusta Nature-lehdessä.

Tutkijat Dickerson ja Hu tunnetaan myös kuuluisasta Ig-nobelilla palkitusta tutkimuksestaa hyttysten lento-ominaisuuksista sateella.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit