Torstai 17.1.2019

Poikkeuksellisten olosuhteiden summa - Näin Sandy syntyi

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.10.2012 19:28
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Hirmumyrsky Sandyn ensimmäiset aallot iskeytyvät rantaan Brooklynissä New Yorkissa. Myrsky iski Yhdysvaltojen itärannikolle maanantai-iltana paikallista aikaa.
|

Yhdysvaltain itärannikolle iskenyt Sandy-myrsky on poikkeuksellisten olosuhteiden summa, kertoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Lea Saukkonen Uudelle Suomelle.

Trooppinen hirmumyrsky eli hurrikaani syntyy, kun päiväntasaajan pohjoispuolella muodostuvat ukkoset kerääntyvät pasaatituulten painamana yhteen. Nämä ”järjestäytyneet” ukkoset muodostavat trooppisen matalapaineen.

Jos yläilmakehässä vallitsevat olosuhteet ja meriveden lämpötila ovat myrskyn kehittymiselle suotuisat, saattaa matalapaine kehittyä hurrikaaniksi.

–  Kaiken perustana on meriveden pintakerroksien lämpötila, jonka on oltava vähintään 26 astetta, jotta myrsky voi saada tarpeeksi energiaa alkaakseen ruokkia itse itseään, Saukkonen kertoo.

Veden pintakerroksen täytyy olla lämmin melko syvältä, sillä aallokko tasoittaa lämpötilaeroja pinnan ja syvemmällä olevan veden välillä. Jos lämmin vesikerros ei ole riittävän paksu, se estää myrskyjen muodostumisen. Hurrikaani saa energiansa lämpimästä merivedestä ja auringon säteilystä. Joutuessaan maalle tai kylmemmälle merialueelle sen energiansaanti estyy, mikä johtaa hirmumyrskyn hiipumiseen.

Hirmumyrsky Sandyn tapaus on poikkeuksellinen, sillä vielä ylitettyään lämpimän Golf-virran ja siirryttyään viileämmän meriveden alueelle se oli edelleen 1-luokan hurrikaani. Viisiportaisessa luokitusjärjestelmässä ykkösluokan hurrikaanin tuulennopeus on 33-42 metriä sekunnissa.

Rannikolle oli kuitenkin Sandyn saapuessa muodostumassa matalapaine, joka nappasi heikentyneen Sandyn mukaansa laajentaen sitä. 

–  Tämä matalapaine, sekä myrskyn aiheuttama vedenpinnan kohoaminen yhdistettynä täydenkuun aiheuttamaan tavallista korkeampaan vuokseen eli vuoroveden korkeimpaan ajankohtaan johti näihin mittaviin tulviin, jotka nyt iskivät rannikon suuriin kaupunkeihin, Saukkonen kertoo.

–  Ykkösluokan hurrikaanin keskimääräinen myrskyvuoksi on 1,2-1,5 metriä, mutta nyt myrskyvuoksi oli neljä metriä, joka vastaa 4-luokan hurrikaanin tasoa, Saukkonen sanoo.

Pohjois-Suomeen vuonna 1982 iskenyt syysmyrsky Mauri muodostui samankaltaisen ilmiön seurauksena kuin Sandy-myrsky. Mauri muodostui trooppisen myrskyn rippeistä yläilmakehän suotuisien vaikutusten seurauksena ja aiheutti aikanaan laajaa tuhoa.

Maanantai-iltana paikallista aikaa Yhdysvaltain itärannikolle iskeytyneen Sandyn kerrotaan vaatineen kymmeniä kuolonuhreja. Pelkästään New York Cityssä kymmenen ihmisen kerrotaan kuolleen myrskyn takia. Lue lisää täältä.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: