Lauantai 25.5.2019

Penn & Teller rikkoivat 4:ää kultaista sääntöä – Katso 6 videota ja lue tieteellinen tutkimus

Luotu: 
12.2.2013 19:16
Päivitetty: 
12.2.2013 19:18
  • Kuva: Wikimedia Commons / Alan Light
    Kuva
    Taikurit Penn Jillette ja Teller. Arkistokuva vuodelta 1988.
|

Maailmankuulut taikurit Penn Jillette ja Teller ovat antaneet ammattitaitonsa neurotieteellisen tutkimuksen käyttöön. Siitäkin huolimatta, että tutkimukseen osallistuminen rikkoo neljää taikurien kultaista sääntöä.

Tuore avoin PeerJ-tiedejulkaisu avasi ensimmäisessä numerossaan ikivanhan taikatempun tieteellistä puolta. Tempussa taikuri huijaa yleisöään muutaman kupin ja pallojen avulla.

Vaikka taikatemppu on yksi maailman vanhimmista, sen toimintalogiikkaa ei ole tutkittu neurotieteellisestä näkökulmasta. Nyt on.

Tutkimuksen lopputulos ei ole kovin mullistava, mutta ensimmäinen laatuaan. Taikatempun katsojien katse harhaili taikurin kädenliikkeiden ja silmien mukaan haluttuun suuntaan. Yleisö ymmärsi tempun logiikan helposti läpinäkyvillä kupeilla, mutta ei niin helposti läpinäkymättömillä.

Yleisesti ottaen taikurin käsi toimi noin 400 millisekuntia nopeammin kuin katsojien silmien reaktio.

Jillette ja Teller listasivat tutkimuksessa rikkomansa säännöt: älä paljasta temppua yleisölle, älä koskaan tee samaa temppua kahdesti peräkkäin, älä paljasta yleisölle tempun valmistelua, äläkä koskaan tee kuppitemppua muovisilla välineillä.

Katso PeerJ:n sivuilta tutkimukseen liittyvät kuusi erilaista versiota kuppitempusta.

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit