Tiistai 25.6.2019

Evoluutio on antanut torakalle ihmeellisen kyvyn

Luotu: 
24.5.2013 11:48
  • Kuva: Creative Commons / Paul & Aline
    Kuva
    Tuoreen tutkimuksen mukaan torakoiden makuaisti on kehittynyt hylkimään glukoosia, sokeria, jota käytetään myrkkyjen yhteydessä. Arkistokuvassa torakka ulkona.
|

Ihmiskunnan nurkissa loisivat torakat ovat käyneet muutamassa vuosikymmenessä hämmästyttävän evoluutioprosessin.

Science-lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa ensi kertaa, että torakoiden makuaisti on kehittynyt hylkimään tuholaismyrkkyjen ohessa käytettävää glukoosia. Toisin kuin normaalisti makuaistin evoluutio ei kuitenkaan ole herkistänyt torakkaa glukoosin maulle, vaan torakoiden makuaisti on kehittynyt eri tavalla.

Tuholaistorakkalajien makuaisti käyttäytyy niin, että glukoosia maistaessa kitkerä maku voimistuu sokerin makeaa makua voimakkaammaksi.

Näin torakat eivät syö glukoosia, jota käytetään usein varsinaisten tuholaistorjunta-aineiden maun peittäjänä. Torakat eivät suostu syömään glukoosia, jolloin myöskään hyönteismyrkky ei pääse niiden kehoon.

Tutkijoiden mukaan torakan makuelämys muistuttaa ihmislasten luonnollista reaktiota pinaatille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Alexander Laukkanen

Olipas lakoninen kommentti Jarmolta. Ja muutenkin lauseet eivät oikein tunnu liittyvän toisiinsa mitenkään. Eli assosiaatiossa on irrallinen konteksti. Mutta ei se mitään. Asian voi korjata yhdistämällä substanssit; Torakka, evoluutio, poliitikko.

Se, että mihin suuntaan evoluutio on mennyt,
on loppujen lopuksi ihan sama. Kyseessä on kuitenkin loukkaus ammattiryhmää kohtaan ja koska se on 'ryhmä', niin sille tuskin tulee löytymään yhtä yksittäistä vastaajaa ja siten koko kommentti tullee haihtumaan verkon syövereihin. Vai onko olemassa poliitikkojen etuja ajavaa yhdistystä?

Ainiin, unohdin oman kommenttini. Sympatiat torakkoja kohtaan. Älkää myrkyttäkö niitä. Hankkikaa lintuja, VIHAISIA LINTUJA!