Maanantai 21.8.2017

Tutkijat: Arktiksella muhii aikapommi – jättimäinen lasku odottaa maailmaa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.7.2013 09:41
Päivitetty: 
25.7.2013 16:24
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Pohjoisen merijään sulamisesta voi pahimmillaan seurata myös taloudellinen katastrofi.
|

Arktisen merijään sulamisesta on tiedemiesten mukaan koitumassa jättimäinen lasku.

Financial Timesin ja BBC:n siteeraaman tutkimuksen mukaan ilmastonmuutoksesta Pohjoisella jäämerellä saattaa koitua jopa 60 000 miljardin dollarin eli noin 45 000 miljardin euron kustannukset.

FT sanoo summan olevan samaa kokoluokkaa kuin koko maailmantalous viime vuonna.

Cambridgen ja Rotterdamin yliopistojen tutkijoiden laskelmat perustuvat arvioihin siitä, miten paljon merjään sulamisen aiheuttama ilmastonmuutos vahingoittaa viljelykasveja ja aiheuttaa tulvia.

Tutkijat korostavat sitä, että Arktisen jäätikön alaisissa sedimenteissä oleva orgaaninen aines saattaamuuttua metaaniksi. Kun jäätikkö sulaa, metaani voi päätyä ilmakehään ja nopeuttaa ilmaston lämpenemistä.

Jutusta korjattu käännösvirhe, jonka mukaan kyse olisi Antarktiksen eli Etelä-Mantereen mannerjäätikön sulamisesta. Uusi Suomi pahoittelee virhettä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Antti Harkila

Varmaan sulaakin, siitä huolimatta onko ihmiskuntaa olemassa tai ei. Näin lienee tapahtunut x-kertaa aiemminkin vuosimiljardien aikana? Tiedemiesten mukaan se kohta maapallosta missä Suomi nyt sijaitsee on ainakin kahdesti ollut lähellä etelänapaa vuosimiljardien aikana. Evoluutio menee omaa rataansa mutta se on niin hidasta ettei triljoonasosa sekunnin ajan koko historiasta täällä ollut ihminen pysty sitä havaitsemaan.

Simo Suutari

siis, JOS etelänapajää sulaisi siitäseuraisi katastrofi.Onneksi jään määrä kasvaa http://cfif.org/v/index.php/commentary/44-energy-and-environment/1657-in.... Samaa sensaation hakuista uutisointia kuin jääkarhukannan uhanalaisuus. Sekin muuten kasvaa. http://p.washingtontimes.com/news/2013/feb/4/book-polar-bear-population-.... Ilmasto ei ole lämmennyt 15-16 vuoteen ja todellinen lämpötilakehitys menee yhä kauemmas IPCC:n ennusteista http://www.economist.com/news/science-and-technology/21574461-climate-ma.... Myöskään ääri-ilmiöiden määrä ei ole kasvanut,vaikka niin innolla uutisoidaa http://heartland.org/policy-documents/no-increase-extreme-weather .Mikään kriittinen raja ei ole ylitetty. Hiilidioksidin lisääntyminen lisää kasvua maapallolla http://www.youtube.com/watch?v=P2qVNK6zFgE&feature=player_embedded. Kuitenkin tällaista roskaa jauhetaan taas veroluonteisten maksujen aikaansaamiseksi. Voisi joku kriittinien journalisti tehdä jutun myös lämpenemishypoteesin epäkohdista. Tällainen vääristely ohjaa suomen ja Euroopan politiikkaa ja tulee meille kaikille erittäin kalliiksi. Kansalaisten olisi oikeus kuulla myös päinvastaisia tutkimustuloksia asiasta.

Matti Mustonen

Kaikki mikä maksaa pitää myös taloutta yllä. Luonnollisesti mikäli tähtitieteilijöihin on uskominen ei kannata paljoa murhetta kantaa muutaman miljardin vuoden päästä auringon voima ehtyy ja ME kaikki kuollaan.
Jääkausikin on luvassa jo 5-15 tuhannen vuoden päässä. Ihminen kuvittelee olevansa Jumala, joka voi omilla päätöksillään vaikuttaa lopputulokseen mutta ei. Kysymys on van aikatauluista.
Pelottelu ei oikein pure kaikkiin. Nykymaailmassa osatotuuksilla voi manipuloida tehokkaammin kuin keskiaikana valheilla tai ennakkoluuloilla. Ja tieteellinen totuus puhuttelee viisaimpiakin meistä.

Tran Mere

Onko nämä "tutkijat" taas vain niitä ympäristöaktiiveja? Nimittäin vain kaksi vuotta sitten julkaistiin tieteellinen tutkimus jonka mukaan Antartiksen jäämassa ei sen paremmin ollut kasvussa kuin vähenemässä keskimäärin. Toisissa osissa jäämassa väheni mutta toisaalta taas osassa tuota napa-aluetta jäämassa jatkoi kasvuaan.

Ympäristöaktiivien adendan keskeinen osa on lisätä pelkoa ja epävarmuutta ihmisten keskuuteen. Samalla rahahanat aukeavat helpommin ilmastotutkimukselle joka ainakin vielä on luokiteltavissa lähinnä aikamoiseksi pseudotieteeksi kuten eugeniikka aikoinaan.

Artturi Noitalahti

Ovatkohan näiden huuhaa uutisten laatijat koskaan miettineet sellaista asiaa, että aina kun he jotain "ilmastonmuutokseen" liittyvää soopaa julkaisevat, niin kommenttiosastot täyttyvät hieman toisentyyppisestä informaatiosta. Tilanne on virallisesta ilmastouskonnosta leipänsä tienaavien kannalta hankala. Jotta saisi lisää tutkimusmäärärahoja, on pakko levittää kauhu-uutisia. Mutta kun niitä julkaistaan, ovat ilkeät skeptikot heti vastassa kiusallisine linkkeineen.

http://ilmastorealismia.blogspot.fi/

http://ilmastohuijaus.blogspot.fi/

http://ilmastokauhu.blogspot.fi/

http://joannenova.com.au/

http://climateaudit.org/

Mike Amory

Tutkijoiden mukaan metaanin lisääntyessä ilmakehässä on vaarana se, että lehmät lähtevät lentoon. Tutkijat kehoittavatkin sitomaan lehmät vahvalla köydellä lähimpään tolppaan. Tästä on johtavien ilmastotieteilijöiden kesken olemassa konsensus.

Sauli Harju

USA on sulattanut kohjoisnapaa jo pitkän aikaa laivareiteiksi ja öljynporausta varten ja niillähän on firmojakin amerikoissa jotka toimii aivan vapaasti tuolla asialla mutta nähtävästi ihmisiä ei paljon kiinnosta mistä nuo pahimmat ilmastonmuutokset johtuu ja pitää niitä salaliittoteorioina heti vaikka todisteita on miljoonia. Tästäkin asiasta on puhuttu pitkään mutta miks kaikki unohtuu heti seuraavana päivänä vaikka asiat pitää muistaa monta vuotta ja kertoo eteenpäin.

Sauli Harju

USA on sulattanut kohjoisnapaa jo pitkän aikaa laivareiteiksi ja öljynporausta varten ja niillähän on firmojakin amerikoissa jotka toimii aivan vapaasti tuolla asialla mutta nähtävästi ihmisiä ei paljon kiinnosta mistä nuo pahimmat ilmastonmuutokset johtuu ja pitää niitä salaliittoteorioina heti vaikka todisteita on miljoonia. Tästäkin asiasta on puhuttu pitkään mutta miks kaikki unohtuu heti seuraavana päivänä vaikka asiat pitää muistaa monta vuotta ja kertoo eteenpäin.

Jari-Pekka Vuorela

Koillisväylän ympärivuotinen käyttömahdollisuus helpottaa Venäjän ja Kiinan välistä kauppaa.

Sen sijaan se ei helpota pingviinien elämää, koska, päin vastoin Uuden Suomen kuva edelleen yrittää uskotella, kaikki luonnonvaraiset pingviinit ovat aina eläneet eteläisellä pallonpuoliskolla.

Jari-Pekka Vuorela

Koillisväylän ympärivuotinen käyttömahdollisuus helpottaa Venäjän ja Kiinan välistä kauppaa.

Sen sijaan se ei helpota pingviinien elämää, koska, päin vastoin kuin Uuden Suomen kuva edelleen yrittää uskotella, kaikki luonnonvaraiset pingviinit ovat aina eläneet eteläisellä pallonpuoliskolla.