Maanantai 20.5.2019

Tutkija teki mullistavan havainnon – ”Joudumme muuttamaan suhtautumistamme koiriin”

Luotu: 
7.10.2013 18:01

Koirat saattavat muistuttaa tunne-elämältään enemmän ihmisiä kuin olemme tähän asti ajatelleet, kirjoittaa koirien aivotoimintaa tutkinut neuroekonomian professori Gregory Berns New York Timesissa.

Berns kumppaneineen onnistui saamaan koirien aivoista magneettikuvaa.

Bernsin mukaan tutkimusmenetelmä on uraauurtava, sillä tähän mennessä eläinten aivojen toimintaa on tutkittu lähinnä käyttäytymisen ja ärsykkeisiin reagoinnin perusteella. 

Magneettikuvausta on pidetty mahdottomana, sillä sen on uskottu edellyttävän koiran nukuttamista. Nukutetun eläimen aivotoimintaa taas on mahdotonta tutkia kuvien perusteella.

Berns kuitenkin kertoo, että vuoden aikana ja lukuisien yritysten jälkeen hän onnistui kumppaneineen kouluttamaan joukon koiria menemään magneettikuvauslaitteeseen ja pysymään siellä tarvittavan ajan.

Bernsin mukaan koiria kohdeltiin koetilanteessa kuin ihmisiä: ne saivat mennä kuvauslaitteeseen itse ja lähteä sieltä halutessaan. Koiria opetettiin jopa käyttämään korvatulppia kovaäänisen laitteen takia.

Ensimmäinen kuvattava oli Bernsin oma koira Callie, joka harjoitteli magneettikuvausta Bernsin olohuoneeseen rakennetussa kuvauslaitetta simuloivassa putkessa.

Tutkijat onnistuivat tällä menetelmällä saamaan alustavia tuloksia koirien aivokuvista.

Niistä merkittävimpiä ovat Bernsin mukaan yhtäläisyydet ihmisen ja koiran aivojen häntätumakkeen toiminnassa.

Ihmisillä häntätumakkeen aktivoituminen kertoo Bernsin mukaan mielihyvän tunteesta. Se aktivoituu esimerkiksi hyvän ruuan, musiikin tai kauneuden kokemuksesta.

Koirilla häntätumake aktivoitui Bernsin tutkimusten mukaan esimerkiksi koiran havaitessa ruokaa tarkoittavia käsimerkkejä tai kun koira haistoi tutun ihmisen. Tumake aktivoitui koirilla myös, kun tuttu ihminen palasi koiran näkökenttään poistuttuaan hetkeksi. 

– Kyky kokea myönteisiä tunteita, kuten rakkautta ja kiintymystä tarkoittaisi, että koiran tunne-elämää voi verrata pieneen ihmislapseen. Tämä havainto puolestaan viittaa siihen, että meidän pitää miettiä suhtautumistamme koiriin uudelleen, Berns kirjoittaa.

Bernsin mukaan koiria on pidetty pitkään isäntiensä ja emäntiensä omaisuutena. Tätä käsitystä pitää Bernsin mukaan muuttaa, jos jatkotutkimuksissa pystytään todistamaan, että lemmikkieläimillä on samankaltaisia tunteita kuin ihmisillä.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Majlis Lahtinen

Voi että,ainakin minä olen huomannut tätä,omista koiristani. Heillä on tunteita vaikka muille jakaa kun vaan ihminen sitä näe ja ymmärtää..Koska ollaan monikielisiä kotona,koira osaa ja ymmärtää eri kieltä,koira tuntee kaikki autonäänet jo kaukaa ja ilmoittaa että joku omainen tai tuttu on tulossa.Joudun välillä tunnustaa koiran olevan viisaampi kuin minä itse..Mutta koira on perheen jäsen joka osallistuu ja nauttii yhdessäolosta..Olkaa koiran ystävä niin saatte tuhatmäärin oppitunteja..

OP Järvinen

Uutinen päättyy niin epämääräiseen lausumaan että en ymmärrä sitä. Jos joku ymmärtää paremmin mitä tällä tarkoitetaan voisi suomentaa asian selkokielelle???

"Bernsin mukaan koiria on pidetty pitkään isäntiensä ja emäntiensä omaisuutensa. Tätä pitää Bernsin mukaan muuttaa, jos jatkotutkimuksissa pystytään todistamaan, että lemmikkieläimillä on samankaltaisia tunteita kuin ihmisillä."

Sepetius Kangas

Ilmankos koirat hyökkäävät ihmistenkin päälle useita kertoja vuodessa Suomessakin. Olisipa niillä vielä aseet , niin johan raatoa tulis. Susi ei pärjää lähellekkään vaikka koira siitä on kehittynyt. Ehkä evoluutio opettaa nekin vielä.

Esko Kotilainen

No,onhan niitä montakin tapausta sattunut kun metsästyskoira on isäntäänsä ampunut leiritulilla,kun kaveri on jättänyt aseen varmistamattomaksi.Koira ajattelee että mitä helkkaria,kaveri vetää naamaansa makkaraa ja suunittelee minulle taas uutta monen kilometrin lenkkiä märkään metsään.Luulee helkkari että minä hänelle käyn kiertämässä jonkun jäniksen ammuttavaksi,kun itse vaan,löhöää ja odottelee.Lihavakin näkyy olevan.Sitäpaitsi tiedän että kaupasta saa hyviä herkkuja.Mitä me täällä tehdään,tyhmähän tuo näkyy olevan,sadistikin,joutaa saamaankin muutaman haulin persuuksiinsa,niin minäkin pääsen lepäilemään.Juttu pitää vain hoitaa hienosti,että menee vahingonlaukausena ja syy on hänen.Ovat muuten niin armottomia kenttäoikeuksissaan meitä koiria kohden.

Marjatta Laiho

Kunhan nyt saatais se lukumääräneutraalikin avioliitto. On se kiva, että meikäläisen näköistäkin naikkosta on muutama pikku urospiski tahtonut nylkyttää, kun muuten ei kukaan elävä olento maailmankaikkeudessa viitti vilkaistakaan sillä silmällä. Aitoja lämpimiä tunteita olen kyllä saanut kissoilta, koirilta, kaneilta, marsuilta, hamstereilta, hiiriltä...

Elävän ja tuntevan olennon pitäminen omaisuutena ei ole ihmisen älyn arvoista. Eikä rehellisin tuntein mahdollista. Jokainen ihminen, jolla on ollut läheinen ja kunnioittava suhde toisen lajin yksilöön, tietää, että paljon koiraa ja kissaa "alemmallakin" älykkyystasolla oleva otus tuntee ja reagoi, viihtyy ystävyydessä ja turvallisuudessa ja kärsii, jos ei voi luottaa elämänsä perustan kestävyyteen.

Vesa Soikkeli

No jaa...minulle on ollut päivänselvää, että koirilla ja monella muullakin elukalla on tunteet, joten tuo oli minun mielestäni nollatutkimus. Minun mielestäni koiran juridista asemaa yhteiskunnassa ei kuitenkaan tarvitse muuttaa. Koiriin suhtautumiseen pätee sama kuin muihinkin luontokappaleisiin: niitä tulee kunnioittaa itseisarvona. Hössötys ja paapominenkin on arvon alentamista.

Arja Riihimäki

Itselläni on Kultainennoutaja, ja kyllä hänen mielenlaatuaan voi verrata pienen lapsen mielenlaatuun, loukkaannutaan ja voidaan "mököttää" päivä. Komennot ja käskyt menevät kuuroille luppakorville, pehmolelut ovat hyvinkin tärkeitä.
Kyllä pitää tarkkaan miettiä, kun koiran hankkii, että on aikaa,kärsivällisyyttä ja se rakkauden/hellyyden antaminen on hyvin tärkeä prosessi.

Pauli Leinonen

Samasta asiasta isossa kirjassa:
"Saarn. 3:19
Sillä ihmislasten käy niinkuin eläintenkin; sama on kumpienkin kohtalo. Niinkuin toiset kuolevat, niin toisetkin kuolevat; yhtäläinen henki on kaikilla. Ihmisillä ei ole mitään etua eläinten edellä, sillä kaikki on turhuutta. "
Ja edelleen.
"Saarn. 3:21
Kuka tietää ihmisen hengestä, kohoaako se ylös, ja eläimen hengestä, vajoaako se alas maahan? "
Tais se Salomo olla viisas mies.

Sari Lastula

Suosittelen asiasta kiinnostuneille luettavaksi Jonathan Balcomben kirjaa "Eläimellinen nautinto". Jokainen lemmikinomistaja tietää, että eläimillä on tunteet. Kirjasta löytyy hienoja esimerkkejä siitä, miten kaikenlaiset eläimet ovat tuntevia olentoja ja myös yksilöitä.