Maanantai 27.5.2019

Tutkijat löysivät ihmiskunnalle yhteisen sanan: suomen ”häh?”

Luotu: 
11.11.2013 10:32
  • Häh?-sana esiintyy hollantilaistutkijoiden mukaan ainakin 31 eri kielessä. Suomi nostaa kielten määrän 32:een.
|

Kielentutkijat ovat löytäneet suurelle osalle ihmiskunnan kieliä yhteisen piirteen: kysymyssanan ”häh?”.

Utrechtin yliopistojen kielitieteilijöiden tutkimus häh-sanan esiintyvyydestä eri kielissä julkaistiin PLoS ONE –verkkojulkaisussa.

Hollantilaistutkijoiden mukaan häh-sana esiintyy kaikkiaan 31 eri kielessä ja käytännössä kaikissa kieliperheissä. Häh tunnetaan myös Suomessa, vaikka suomi ei ollutkaan tutkittujen kielten listalla.

Häh?

Häh-sana esiintyy kaikissa 31 kielessä (sekä suomessa) tarkoituksessa pyytää keskustelukumppania toistamaan edelliset sanat.

Sanan muoto vaihtelee vain hieman kielestä toiseen. Espanjaksi sana äännetään pitkänä, nousevana e-vokaalina; mandariinikiinaksi nousevana, pitkänä a-vokaalina; ja islanniksi laskevana, pitkänä ha-tavuna.

Suomeksi sana lausutaan lyhyenä nousevana hä-tavuna.

Yhteiseksi sanaksi hähin tekee se, että sillä on eri kielissä sama tarkoitus: pyytää toistamaan epäselvä tai uskomaton viesti. Häh pitää tutkijoiden selvityksen mukaan oppia, toisin kuin erilaiset äännähdykset ja örähtelyt.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tässäpä ilouutinen niille (meille) kaikille, joita on kasvatettu moittimalla ilmausta "häh" sivistymättömäksi. Kysehän on universaalista ilmauksesta joka yhdistää lausujansa kansojen suureen kieliperheeseen. Tiedä vaikka olisi viimeinen muistuma Baabelin kieltensekoitusta edeltävältä ajalta. Tätä on siis kunnioittaen vaalittava.

Matti Loikkanen

häh? Suomi ei ollut koko tutkimuksessa mukana.
Kouluaikoina opin että suomalaiset kirosanat, pe-le, sa-na, jne, olisivat hyös universaaleja sanaoja. Niitä kun käyttää, apua tulee, oli missä mailman kolkassa tahansa. Onko tutkittu?