Perjantai 24.5.2019

Miksi viina maistuu liikaa? Geenitutkijoilta valtava läpimurto

Luotu: 
27.11.2013 13:03
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa hiiri.
|

Yksikertainen geenimuunnos näyttää aiheuttavan hiirille pahanlaatuista alkoholismia. Tuore löytö voi selittää myös ihmisen liiallista viinanhimoa.

Viiden brittiyliopiston yhteistyössä toteuttamassa tutkimuksessa tarkasteltiin mutaatiota hiirten Gabrb1-geenissä. Geeni vaikuttaa hiiren aivojen mielihyväkeskuksen toimintaan.

Eläinkokeessa tutkijat laittoivat hiirille tarjolle kaksi juoma-astiaa. Ensimmäisessä oli kirkasta vettä. Toinen astia täytettiin viinin 10-prosenttisella alkoholiseoksella.

Tavalliset hiiret valitsivat kokeessa joko absolutismin tai vähäisen kohtuukulutuksen. Hiiret, joilta löytyi mutatoitunut Gabrb1-geeni, valitsivat pääjuomakseen alkoholin.

Gabrb1-hiiret nauttivat tutkijoiden havaintojen mukaan 85 prosenttia päivittäisestä nesteannoksestaan alkoholijuomana. Mutatoituneet hiiret olivat jopa valmiita tekemään töitä vaihtaakseen vetensä viinaan.

Alkoholia kuluttavat hiiret myös osoittivat selviä merkkejä humalahakuisesta juomisesta. Hiiret nauttivat viinaseosta vapaaehtoisesti niin kauan, että tutkijat havaitsivat eläinten tulleen selvästi humalaan.

Hiirten viinanhimon taustalla on mekanismi, jolla geenimuunnos vaikuttaa aivojen mielihyväkeskukseen. Itse geenimuunnos on erittäin pieni, mutta se aiheuttaa hiirten aivoissa spontaaneja sähköimpulsseja.

Tämä mielihyväkeskuksen aktiivisuus saa hiiren himoitsemaan viinaryyppyä, vaikka juomaa ei olisi tarjolla ilman ylimääräistä työtä.

 Löytö ällistytti tutkijat:

- Uskomatonta, miten muutos vain yhdessä geenissä voi vaikuttaa niinkin monimutkaiseen käyttäytymiseen kuin alkoholinkulutukseen, Newcastlen yliopiston hepatologi Quentin Anstee kommentoi tutkimuksen tuloksia.

- Hiiret olivat valmiita työskentelemään alkoholin eteen paljon pidempään kuin alussa oletimme.

Tutkijoiden mukaan myös ihmisaivoissa mielihyväkeskuksen saman alueen toiminta on liitetty alkoholismiin. Toistaiseksi tieteelle on kuitenkin epäselvää, voiko vastaava geenimuunnos aiheuttaa viinanhimoa myös ihmisen aivoissa.

Tutkimusryhmä kertoo, että perimällä on jo osoitettu olevan jonkinlainen vaikutus ihmisten alkoholismiin ja riippuvuussairauksiin.

Hiirten geenimuunnosta käsittelevä tutkimus julkaistiin eilen Nature Communications -julkaisussa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Mäki

"Alkoholia kuluttavat hiiret myös osoittivat selviä merkkejä humalahakuisesta juomisesta. Hiiret nauttivat viinaseosta vapaaehtoisesti niin kauan, että tutkijat havaitsivat eläinten tulleen selvästi humalaan."

Sittenkö ei siis kelvannut enää kun oli havaittavasti humalassa? Douglas Adams oli siis oikeassa, hiiri on ihmistä määrättömästi viisaampi olento.