Sunnuntai 26.5.2019

Suomen vaiettu historia: pikkupoikia ja –tyttöjä vietiin ”luksusorjiksi”

Luotu: 
14.4.2014 19:22
Päivitetty: 
14.4.2014 19:59
  • Historiantutkija Jukka Korpela tutki Suomeen kohdistunutta orjakauppaa. Kaukaisimmat Suomesta vangitut orjat kulkivat Keski-Aasiaan.
|

Keskiajalla ja vielä uuden ajan alussa useita tuhansia suomalaisia joutui orjuuteen. Erityisen haluttuja olivat vaaleahiuksiset, sinisilmäiset suomalaiset pikkutytöt- ja pojat. Heitä päätyi useita satoja ”luksusorjiksi” Välimerelle, Keski-Aasiaan tai Lähi-Idän alueiden suurvaltoihin.

Orjiksi kaapattujen kohtalo ei kuitenkaan ollut karmein mahdollinen, kertoo Itä-Suomen yliopiston professori Jukka Korpela.

Korpela on tutkinut Suomea koskenutta orjakauppaa 1100-1500-luvuilla. Asiaa käsittelevä artikkeli ilmestyi tässä kuussa arvostetussa amerikkalaisessa Russian history –tiedejulkaisussa.

- Ensimmäiset merkinnät orjakaupasta olivat viikingeiltä 1100-luvulta, Korpela kertoo Uuden Suomen haastattelussa.

- Uusimmat kaappaukset tapahtuivat 1560-luvulla, jolloin tataarit vangitsivat joitain satoja suomalaisia.

Aiemmin tiedot Suomeen kohdistuneesta orjakaupasta ovat olleet hataria. Korpela kuitenkin selvitti suomalaisten kohtaloita venäläisistä kronikoista, sotakirjoituksista ja orjakaupan keskusten kirjanpidoista.

Vaikka yksittäisten henkilöiden kohtaloista ei ole olemassa merkintöjä, orjanhakumatkojen tiedetään ulottuneen Suomessa Lappiin ja Pohjanmaalle asti. Yleisimmin orjat vangittiin eteläisestä Suomesta ja Venäjän Karjalasta.

Suomi-orjat kuljetettiin Korpelan tutkimuksen mukaan useimmiten Novrogodiin ja Volga-joen varrelle Kazaniin. Näiltä markkinoilta orjia myytiin eteenpäin. Venäjän ja Keski-Aasian orjakaupan verkosto ulottui jopa Goalle ja Malediiveille asti.

Kauas päätyneet suomalaiset olivat pääasiassa lapsia.

- Vaikkapa Kemistä maksaa tolkuttomasti rahaa raahata ihmistä toiselle puolelle Eurooppaa. Silloin ne olivat erikoisen värisiä ja päätyivät luksusorjiksi, Korpela kertoo.

- Orjakauppa oli taloudellisesti kannattavaa bisnestä. Jos Novrogodissa suomalainen orja maksoi muutaman kolikon, kauempana hänen hintansa oli useampituhatkertainen.

Korpela kertoo orjiksi joutuneiden sisäisestä kastijaosta. Pakkotyöhön joutuivat nuoret miehet, eksoottiset lapset puolestaan luokiteltiin ”luksustapauksiksi”.

Orjan kohtalo ei aina ollut kova

Keskiajalla orjien rooli Euroopassa ja Lähi-idässä sekä Keski-Aasiassa oli erilainen verrattuna yleisiin mielikuviin puuvillapeltojen pakkotyössä raataviin afrikkalaisiin.

Esimerkiksi Persiassa ja Keski-Aasiassa yhteiskunnat perustuivat klaaneihin. Hallitsijat halusivat välttää hallintonsa riippuvuutta paikallisista, joten he hankkivat orjamarkkinoilta orjia virkamiehiksi ja sotilasjohtoon.

- Persiassa sotilaseliitti oli keskiajalla orjia, Korpela kertoo.

Jos suomalainen pikkutyttö tai –poika olisi todella päätynyt Persiaan hallitsijan käsiin, hänen elämänsä olisi mullistunut – eikä välttämättä huonoon suuntaan.

- Se ei olisi ollut kovin huono kohtalo orjalle. Suomalainen orjapoika olisi ollut kallis, sai koulutuksen ja päätyi hyviin tehtäviin. Tytöt puolestaan olisivat päätyneet Persiassa haaremeihin sulttaanien vaimoiksi.

Valitettavasti historian lehdiltä ovat jo haalistuneet orjien elämäntarinat. Korpela ei kyennyt selvittämään lähteistään yksittäisten suomalaisten orjien määränpäätä, vaikka todennetut orjakaupan ketjut ulottuivat pisimmillään Suomesta Tsetseniaan.

Korpela valmistelee parhaillaan artikkelia ja kirjaa suomalaisen orjakaupan historiasta.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Onni Siemen

Artikkelissa on hienosti positiivinen perusvire. Kun oudon värinen tyttö "luksusorjana" päätyi haaremiin, olivat asiat mallillaan.

Kun nykyisin oudon värinen tyttö Afrikasta tai Aasiasta ajautuu ihmiskauppiaiden toimesta haaremin tarkoitusta vastaaviin puuhiin Eurooppaan ei asiaa enää osata hehkuttaa, vaikka tytön edustaja markkinoisikin häntä luksush****na. Pitäisikö meidän ymmärtää, että "elämä mullistui - eikä välttämättä huonoon suuntaan"?

Mikko Ahola

Haaremissahan ei ole kyse tilapäisestä seksistä, vaan haaremin naiset olivat avioliiton omaisessa suhteessa omistajaansa. Näin haaremisuhde tai orjuus vastaa lähinnä sitä, että varakkaampi mies kustantaa osin tai kokonaan vaimonsa elämän.

Sauli Harju

Nykyään sitte harrastetaan erillaista orjakauppaa, työntekijät laitetaan orjapalkalla töihin ja jos ei alistu paskapalkalla tekeen hommia niin tulee karenssia ja isot velat lankee niskaan. Miksi rikkaille aina tupataan rahaa lisää tai annetaan niitten orjuuttaa kansalaisia ? Tämä maa on taas menossa keskiajalle päin. Jokaiselle työntekijälle pitää maksaa oikea palkka työstä, olkoot se ihan sama mitä työtä.

Olavi Nieminen

Miksei mennä aikaisempaan vaiettuun historiaan, jolloin Suomi oli nykyistä kolme kertaa suurempi kuningaskunta ja kunigas Rurik oli vallassa. Hän perusti mm. Novgorodin ym. ja Suomi oli tunnettu Etelä-Eurooppaa myöten. Voisiko tästä saada tutkimuksen?

Matti Pihlaja

Rurik oli viikinki ja siis eräs näistä orjakauppiaista. Nestorin kroniokassa kerrotaan kuinka venäläiset pyysivä Rurikia hallitsemaan heitä, kronikan mukaan hän oli venäjän ensimmäinen hallitsija 800 luvun puolivälistä alkaen.Mutta laita nyt joku lähde mainitsemastasi "suursuomesta" en ole moista väitettä koskaan mistään aiemmin lukenut.

Markku Perttula

Heh. Venäläisten aikakirjojen mukaan Rurikin kruunajaisissa olivat korkeaarvoisina todistajina Suomen ja Karjalan kuninkaat.
Bysantin kuuluisan varjagikaartin useimmat soturit olivat itämeren-suomalaisia.
Opetetaanko näitäkään muka kouluissa?

Sepetius Kangas

Siltä ajalta on kaikki Suomalaisia koskevat kirjoitukset on Ruotsissa. Vain hallisijoista ja sodista tuli tänne tietoa kirjallisena ja sekin vasta jälkeenpäin. Oikeastaa 1600 luvulla ruotsissa hävitettiin lähes kaikki Suomen aluetta koskevat tiedot jotka olivat Upsalassa. Näin minulle on kerrottu. Vain sellaiset jäivät joissa ruotsi oli mukana pääosassa. Joitan hajanaisia tietoja Ruotsissa on jäljellä muualla.

Matti Pihlaja

Kyllähän suomesta on usein yritettykin rajan levennystä jo 1200 luvulla suomslaisia oli tuhoamassa useampaankin kertaan Staraja Ladogan kaupunkia (aluetta) ja viimeksihän sitä yritettiin saksalaisten kanssa. Muutkin ovat yrittäneet, mutta kurat housuissa on takaisin tultu. Kun sitten Aleksanteri I joukot marssivat pariisiin niin kaupunkilaisilla oli elämänsä näky venäläisosastoilla oli kameleita mukana kuomŕajuhtana. Pariisilaiset ovat merkinneet aikakirjoihin kuinka hyvin venäläiset heitä kohteli, toisin oli Napoleonin toimet venäjällä. Kirjasta venjän historia, alaotsikkoa en nyt muista.

Matti Loikkanen

Ranskalaiset lahjoittivat venäläisille joitain muutakin, josta nousi vallankumoksen poikanen myhemmin Venäjällä.
Lainaus wikipediasa "Aleksanteri I:n aikana syntyivät ensimmäiset vallankumoukselliset liikkeet. Ranskasta palaavat upseerit toivat mukanaan ideat ihmisoikeuksista, edustuksellisesta hallituksesta ja demokratiasta."

Eikä venäläiset valloittajat aina käyttäytyneet näin mukavasti.
Lue tämä Hesarista. http://www.hs.fi/tiede/a1398695126048

Ja Itä-Suomen alueiden hisroria tietää kertoa kuinka venäläiset Isovihan aikana söivät pikkulapsia pahimpaan nälkäänsä.

Seppo Ritari

´

Suomen ylpeytenä on, ettei meillä ollut koskaan orjuutta.

Oli vain renkejä ja piikoja, joita käskytettiin 24/7. Vaikeaa kuvitella kuinka se erosi orjuudesta. Kerran vuodessa, kekrin aikaan oli muutama päivä vapaata ja mahdollisuus vaihtaa uuden isännän palvelukseen.

Työaika lyhentyi kahdeksan tuntiseksi vasta vähän yli sata vuotta sitten.

Marie Leppänen

Just. Eli se että lapsi kaapataan kotoaan ja myydään jonkin rikkaan pedofiilin raiskattavaksi on hyvä juttu? Selkeä käänne parempaan? No joo, kukas sitä täällä kamalassa pohjolassa haluaisi elää vapaana oman perheensä ja kansansa luona kun voi tulla myydyksi "jalkavaimoksi" jonkun pedofiilin haaremiin ja sittenhän se elämä onkin pelkkää kullassa ja silkeissä kieriskelyä. Oi onnea.