Sunnuntai 21.10.2018

Erikoislääkäri: Raju muutos ihmisten ruokavaliossa aiheuttaa kipua – Näin korjaat

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.7.2014 16:49
  • Kuva: Kesko Oyj
    Kuva
    Kasviksia pitäisi syödä monipuolisesti, ja niiden kanssa siemeniä, pähkinöitä sekä oliivi- tai rypsiöljyä.
|

Ihmiset syövät kipulääkkeitä osittain turhaan, sillä moni kipu saataisiin hallintaan oikeanlaisella ruualla, kertoo lääketieteen tohtori, erikoislääkäri Pirjo Lindfors.

–Ruualla voidaan vähentää kipulääkkeiden käyttöä, Lindfors sanoo Uudelle Suomelle.

Ihmisten ruokavalio on muuttunut selvästi 1800-luvulta tulehdusta ja kipua lisääväksi.

–Noin 10 000 vuotta Homo sapiensilla on ollut samankaltainen ruokavalio. Se on vasta 1800-luvulla alkanut rajummin muuttua, Lindfors kertoo.

Hän korostaa, että nimenomaan Omega 3 ja Omega 6-rasvahappojen suhde toisiinsa ruokavaliossa on tärkeää.

–On tapahtunut sellainen muutos, että omega-3-rasvahappojen osuus suhteessa omega-6-rasvahappoihin on vähentynyt. Transrasvojen määrä on lisääntynyt ja yleensäkin rasvojen kokonaismäärä on lisääntynyt. Lisäksi C-vitamiinin määrä on vähentynyt, Lindfors kertoo.

”Monilla ei ole varaa ostaa terveellisintä ruokaa.”

Hän korostaa, että jokaiselle ihmiselle paras ruokavalio pitäisi suunnitella yksilöllisesti, mutta kertoo mitä ruokia yleisesti suositellaan kroonisille kipupotilaille, jotta elimistön kiputilat vähenisivät.

Tärkeää on kasvisten monipuolinen syöminen. Kasvisten yhteydessä olisi syytä nauttia oliivi- ja rypsiöljyä, jotta saadaan enemmän omega-3-rasvahappoja ja rasvaliukoiset vitamiinit imeytyisivät. Kasvisten pitäisi olla monivärisiä, jotta niistä saa erilaisia vitamiineja. Lisäksi pitäisi syödä siemeniä ja pähkinöitä. Lihan pitäisi olla valkoista, esimerkiksi kalkkunaa. Hapanmaitotuotteita pitäisi syödä neljä kertaa päivässä. Ravitsemuksen pitäisi olla myös rauta- ja D-vitamiinipitoista. Rasvaista kalaa pitäisi syödä kahdesta kolmeen kertaa viikossa.

Lindfors on analysoinut 400 kipupotilaan veren ravitsemustasoja, ja teettänyt heillä ruokapäiväkirjoja, ja huomannut, että kipupotilailla on usein D-vitamiinin puutosta.

–Monilla ei ole varaa ostaa terveellisintä ruokaa, hän toteaa.

Hän pitää ”pöyristyttävänä”, että terveelliset ruuat kuten kasvikset maksavat Suomessa niin paljon. Hänen mielestään epäterveellisiä ruokia tulisi verottaa rankemmin ja terveellisiä ruokia kevyemmin, jotta ihmisillä olisi enemmän mahdollisuuksia panostaa terveyteensä.

Lindfors ottaa potilaita vastaan kipupoliklinikoilla Kanta-Hämeen keskussairaalassa, Länsi-Uudenmaan sairaalassa Tammisaaressa ja Helsingissä sairaala Siluetissa.

Lindforsin kirjoitus ruuasta kipulääkkeenä julkaistiin tänään perjantaina Helsingin Sanomien Mielipide-sivulla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Haatainen

Tuota verotusta on koitettu saada puhuttua viranomasille moneen eri kertaan, mutta ei näytä menevän tajuntaan. Sitäpaitti kotimaisten kasvisten suosiminen tekisi meille enemmän työpaikkojakin. Ulkomaiset valmispaskat ja moni muu vois jäädä vähemmälle.

Irja Laamanen

Minulle kerran sanottiin, että ei ole mitään hyötyä laskea enää markkoina hintoja. Lopetin ja helpotti heti oloa.
Mustikoita löytyy jo metsästä. Metsä- tai ahomansikoitakin on luonnossa. Kyllä niistäkin vitamiineja saa, jos jaksaa ja viitsii lähteä keräämään. Ei maksa mitään.
Toki tänään meni vajaaseen litraan mustikoita muutama tunti. Vielä osa on puolikypksiä tai raakoja. Aurinkoisella paikalla makeita ja isoja. Tänne marjamaille löytävät ulkomaiset poimijatkin. Miksi eivät kotimaiset?

Eero Kivelä

Olavi Nieminen kommentissaan: ”Olemmeko eurosokeita?”

Olemme, ja vahvasti. Eurokiimaiset haluavatkin meidän sellaisia olevan.

Jos kävisi niin onnellisesti, että palaisimme markka-aikaan niin silloinkin pyrittäisi eurolaisten silmänkääntötemppuun – yksi euro olisi yksi markka.

Yhden markan arvon pitäisi muutosvaiheessa olla noin 17 eurosenttiä. Siis niillä samoilla tietämillä kuin siirtyessämme euroon. Muuntokertoimeksi jokin muu on vain hämäystä.

Osmo Marttila

Hän on täysin oikeassa: "ei ole varaa", "pöyristyttävää", "verotus".

Kaikki johtuu siitä että koko järjestelmä on luotu elintarviketeollisuuden ehdoilla ja niitä suojellen sitä edelleen ylläpidetään. Kansalaiset maksavat kustannukset sekä rahoillaan että varsinkin terveydellään - he joilla ei ole tarpeeksi rahaa laadukkaaseen ihmisravintoon, terveelliseen ruokaan.

Tämä on trendi kaikessa. Köyhät kuolkoot nuorina - se tulee halvemmaksi.

Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
"koko järjestelmä on luotu elintarviketeollisuuden ehdoilla ja niitä suojellen sitä edelleen ylläpidetään.
Totta.Tuottajathan omistaa kaikki elintarvikejalostamot . Siksipä maatalous on suojelukohde ,eri tukien muodossa. Koko ketju pelosta -pöytään on MTK,Maatilayrittäjien,Kaupiaiden käsissä .

Kirsti Hermunen

Toivottavasti joku tai mieluummin jotkut selvittävät, miten 'julkisen sektorin' vanhusten hoitolaitoksissa hoidettavien hyvästä ravinnosta huolehditaan! Oikeasti. Siellä puuttuu kaikki edellä mainitut "hyvät ja tarpeelliset". Kipulääkkeitä annetaan kaikille erotuksetta, "jotta liikkuisivat". Kokemusta on, 98-100 -vuotiaan äitini viimeisiltä vuosilta.

Tapani Moilanen

Kun katsoo näitä nuoria siiderin,viinereitten,keskioluen karamellien ym turvottamia tyikäisiä suomalaisia niin ihmetellä täytyy mikä heitä turvottaa? Varmaankin viisikymmenluvulla syntyneet joutuvat vielä heidän omaishoitajiksi eläkkeellä ollessaan 40 vuoden katkottoman työhistorian jälkeen.

Pentti O Pitkänen

Vähähiilihydraattinen ruokavalio toteutuu jo osittain vähentämällä leivän, perunoiden, riisin ja pastan syöntiä, Jopa lopettamalla kokonaan. Tilalle kaikkia mahdollisia vihanneksia huomioimalla, että hedelmissä on hiilihydraatteja paljon enemmän kuin marjoissa. Mm. banaani ja viinirypäle ovat näitä. Kesällä voi suositella kivennäispitoista melonia. Todella kalkkuna on ykköstuote! Punaista lihaakin joskus ei paljon kerralla. Yleensäkin pienempi ruokalautanen ja vähemmän kerralla ruokaa. On oksettavaa katsoa ihmisiä jotka mättävät kukkuroilleen ruokalautasen kaikkea mahdollista. Kannattaa alkaa perehtyä ruokakulttuureihin ja mitä sisäänsä pistää. VHH elämäntapana luo terveyttä. Leipää yms voi tehdä muistakin tuotteista kun vehnä ja ruisjauhoista. Lapista terveyttä, kun kansa keräisi marjat, ei ulkomaalaisia poimijoita tarvittaisi, mutta kun ei. Meillä menee liian hyvn vieläkin. Odottakaahan aikaanne!

Juha Mäki-Ketelä

Väite terveellisen ruuan kalleudesta ei pidä lainkaan paikkaansa. Syön itse suunnilleen artikkelissa esitellyn mukaisesti. Ruokaan menee kuukaudessa noin 150 ekeä. Suurin kuluerä on lohi, jota ostan kerran viikossa. Keskeisin raaka-aine ruokavaliossani ovat juurekset, joita saa eräästä saksalaisesta laatumarketista yleensä alle euron kilo. Myös vihannekset ja hedelmät - joita on syytä syödä kohtuudella ja harkiten - ovat samaisessa marketissa erittäin edullisia.

Kaikki on ihan omista valinnoista kiinni.