Keskiviikko 19.12.2018

Ratkesiko Siperian mysteerikuoppien arvoitus?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.8.2014 13:41
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Osa Siperian ilmiötä tutkivista tiedemiehistä arvioi, että kuopat ovat doliineja, kuten oheisen arkistokuvan vajoama Guatemala Cityssä.

Tiedemiehet ovat mahdollisesti keksineet selityksen Pohjois-Siperiasta löytyneille kraatereille, kertovat LiveScience ja The Independent.

Mysteerikuopista suurin on jopa 80 metriä leveä ja syvin jopa 70 metriä syvä. Niitä on epäilty niin meteorien kuin avaruusolentojenkin tuottamiksi.

Geofyysikko Vladimir Romanovski Alaskan Fairbanksin yliopistosta arvioi, että kuopat ovat uudentyyppisiä doliineja, eli kallio- tai maaperään kerääntyvän veden aiheuttamia vajoamia tai luhistumia. Romanovski uskoo, että Siperian kuoppakolmikko on syntynyt maan sisällä olevan ikiroudan tai jään sulaessa.

Hänen teoriansa mukaan kuopat eivät ole tyypilliseen tapaan imaisseet luhistuvaa maata sisäänsä, vaan jostain syystä työntäneet sen ulos. LiveSciencen mukaan kuopista otetuissa kuvissa näkyy ympäriinsä lentänyttä maa-ainesta.

–Yksi on jopa purkautunut ulkopuolelle. Tällaista ei ole edes tieteellisessä kirjallisuudessa, vaan kyse on jostakin uudesta, Romanovski uskoo.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Vahtera

Kun öljylähde on ehtynyt, tuotantoventtiilit irrotetaan ja tuotantokalusto kuljetetaan sinne, missä sitä seuraavaksi tarvitaan.
Kun tuotanto loppuu, reiät sementoidaan – niin maalla kuin merelläkin.
Mitään tyhjiä onkaloita maan alle ei synny, sillä öljylähde on itse asiassa huokoista kiveä, josta öljyä imetään ylös.