Keskiviikko 16.1.2019

Matemaattinen ongelma eli 2 300 vuotta – Mies Subway-tiskin takaa ratkaisi, saa nyt palkinnon

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.9.2014 14:07
|

Alkulukujen parissa mullistavan löydöksen tehnyt Yitang Zhang palkittiin tällä viikolla yhdellä maailman arvostetuimmista apurahoista, MacArthur-säätiön stipendillä.

”Genius grantiksi” kutsuttu palkinto on suuruudeltaan noin puolen miljoonaan euron arvoinen ja se annetaan vain erittäin ansioituneille tutkijoille.

Zhangin puolentoista vuoden takainen löytö muistuttaa lähes Albert Einsteinin tarinaa. Quanta Magazinen artikkelissa käydään läpi Zhangin vaiheet ja löydös elävästi.

Nykyisin New Hampshiren yliopiston matematiikan professorina työskentelevä Zhang tuli tiedeyhteisön tietoisuuteen vuoden 2013 keväällä. Hän esitteli artikkelissaan ratkaisun matemaatikkoja jo antiikista asti mietityttäneen alkulukukaksosten ongelman.

Kiinalainen maahanmuuttaja Zhang opiskeli matematiikkaa, mutta ei löytönsä tehdessään ollut töissä merkittävässä akateemisessa asemassa. Kertomuksen mukaan Zhangin työllistyminen matematiikan saralla oli ollut vaikeaa, ja mies oli muun maussa vääntänyt voileipiä Subway-ketjun ravintolan tiskin takana.

50-vuotias lehtori lähetti matematiikan alan tiedelehteen artikkelin, joka todettiin vertaisarvioinnissa mullistavaksi.

Mullistava idea syttyi sarjakuvista tutulla hehkulamppukaavalla, kun Zhang käyskenteli ystävänsä takapihalla. Itse idea on varsin yksinkertainen muunnos jo käytössä olleesta tavasta laskea alkulukuja, kuten Quanta Magazinen juttu kertoo.

Alkuluvut ovat lukuja, jotka ovat jaollisia ainoastaan yhdellä ja itsellään. Alkulukuja on ääretön määrä, mutta alkuluvut tuppaavat myös jostain matematiikan oikusta esiintymään ryppäinä, eivät suinkaan tasaisesti.

Alkulukujen joukossa on kaksosiksi kutsuttuja lukuja, joiden erotus on kaksi (esimerkiksi 5 ja 7 sekä 11 ja 13).

- Matemaatikot ovat 2 300 vuotta pohtineet, onko näitä lukuja ääretön määrä, kertoo Tampereen yliopiston matematiikan alan lehtori Pentti Haukkanen.

Haukkanen kuvailee Uudelle Suomelle Zhangin löytöä hyvinkin merkittäväksi. Zhang todisti artikkelissaan, että alkulukupareja joiden etäisyys on 70 miljoonaa, on äärettömästi.

- Vaikka luku on paljon suurempi kuin 2, se on kuitenkin äärellinen luku, Haukkanen sanoo.

Aiemmin matemaatikot eivät olleet kyenneet todistamaan, että lukupareja todella olisi ääretön määrä. Zhangin löytö muutti tämän. Nyttemmin pienimmän äärettömän alkulukuparin muodostavat luvut, joiden etäisyys on 246.

Mitä todellista hyötyä Zhangin mullistuksessa sitten on?

- Tässä on paitsi älyllinen uteliaisuus myös se, että alkulukuja käytetään RSA-salausmenetelmissä, jotka ovat käytössä esimerkiksi verkkopankeissa, Haukkanen selittää.

Periaatteessa Zhangin läpimurto teki RSA-salauksen purkamisesta hieman helpompaa kuin aiemmin. Todellisuudessa RSA on edelleen hyvin vahva suojaus, jonka murtamisesta on tarjottu miljoonan dollarin palkinto.

Toistaiseksi kukaan ei ole kyennyt purkamaan RSA-suojausta.

- Legendoja liikkuu, että Pentagonilla [Yhdysvaltojen puolustusministeriö] olisi menetelmä purkaa RSA-salaus. En tähän usko, Haukkanen sanoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jore Puusa

Aika vaikea ymmärtää että joku päästää näppiksestään tällaisen kommentin. "Keskittyisi johonkin järkevämpään"….huhuh Marko Haatainen mitä mahdoit ajatella kirjoittaessasi. On tämä US uskomaton paikka.

Joona Kiiski

Ja taas toimittaja voisi tarkistaa faktat ennen kuin postaa jutun...

Hän esitteli artikkelissaan ratkaisun matemaatikkoja jo antiikista asti mietityttäneen alkulukukaksosten ongelman.

Vaarin meni!

the paper claimed to have taken a huge step forward in understanding one of mathematics’ oldest problems, the twin primes conjecture

His paper shows that there is some number N smaller than 70 million such that there are infinitely many pairs of primes that differ by N

Timo Tuovinen

Ihmettelisin jos RSA selaus ei olisi purettavissa. Aika toden näköistä että joku laitos, tms. sen purkaa. Kenties joku bitcoint laskennan tyylinen järjestelmä purkaakin sitä koko ajan, peitteenä on vain joku tollanen virtuaali raha.
Mut nostan hattua Yitang Zhang:lle.

Kim Rönnberg

Joona Kiiskiä (ja lainaustaan, itse artikkelia lukematta) kompaten:

"the paper claimed to have taken a huge step forward in understanding one of mathematics’ oldest problems, the twin primes conjecture

His paper shows that there is some number N smaller than 70 million such that there are infinitely many pairs of primes that differ by N"

Tutkimuksessa / artikkelissa siis sanotaan (lainauksen mukaan) että on otettu "huima askel eteenpäin erään matematiikan vanhimman ongelman ymmärtämisessä" (ei siis ratkaistu mitään), ja että siinä näytetään että on olemassa ääretön määrä alkulukupareja joissa alkulukuparin muodostavien alkulukujen ero on joku luku N (joka on pienempi kuin 70 miljoonaa).

Lisäksi olin opiskeluaikana kaukaisella 80- luvulla hetken erään kansainvälisen siivous- jne firman palveluksessa makkaratehdasta pesemässä. Kirjoitan siis kaiken jatkossa "painepesurin varresta", vaikka keksisin ikiliikkujan.