Maanantai 21.8.2017

35 000 mursulla huutava hätä: Alaskassa luonnoton tilanne

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.10.2014 10:30
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Arkistokuvassa mursuja, joilla ei ole hätä.

Yhdysvaltain ilmailuhallinto käskyttää lentokoneita ja helikoptereita uusille reiteille Alaskan mursujen hädän vuoksi.

Kansainvälisissä uutisissa on viime päivinä ihmetelty arviolta noin 35 000 mursun laumaa, joka on noussut rannalle luoteisessa Alaskassa. Käytös on poikkeuksellista, sillä normaalisti mursut pitävät levähdystaukonsa merijäällä. Toisin kuin hylkeet, mursut eivät kykene uimaan loputtomiin vaan tarvitsevat taukoja. Pakkautuessaan yhteen kuivalle maalle, mikä ei ole niiden käytökselle ominaista, niitä uhkaa toistensa alle talloutuminen ja ruoan loppuminen.

Mursuilla on hätä, sillä ne eivät löydä enää riittävästi merijäätä reittinsä varrella. Merijää on supistunut vuodesta 2007, jota ennen mursujen ei koskaan tiedetä rantautuneen kuivalle maalle. Tällä hetkellä merijää on lähes alhaisimmalla tasollaan koskaan.

–Näillä eläimillä ei käytännössä ole enää avomeren merijäätä käytössään. Niillä ei ole vaihtoehtoa rantautumiselle, sanoo Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen tutkija Chadwick Jay.

Merijään hupeneminen ja mursujen käytöksen muutos on ilmastonmuutoksen syytä, Yhdysvaltain viranomaiset sanovat.

Akuutin hädän aiheuttaa huoli mursujen vauhkoontumisesta ja etenkin nuorten mursujen tallautumisesta isompien eläinten alle. Tämän välttämiseksi Yhdysvaltain ilmailuhallinto on uudelleenreitittänyt lentoja ja käskenyt lentäjiä pysymään riittävän korkealla. Etenkin äänekkäiden helikoptereiden lentokorkeutta on nostettu, kertoo brittilehti The Guardian.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kalle Könönen

Ehkä olisi Uuden Suomen TT:n eli terävimmän toimittajan Teppo Ovaskaisen ennen juttunsa julkaisua kannattanut lukea vaikkapa Wikipediasta: "The rest of the year (late summer and fall), walruses tend to form massive aggregations of tens of thousands of individuals on rocky beaches or outcrops. The migration between the ice and the beach can be long-distance and dramatic. In late spring and summer, for example, several hundred thousand Pacific walruses migrate from the Bering Sea into the Chukchi Sea through the relatively narrow Bering Strait.[27]"

Melko normaalilta käytökseltä siis vaikuttaa.
Voi taivas mitä uutisointia!!!

Timo Huolman

Herra kiesus, tämä uutinen on lähes mestariteos todellisuuspaossaan.

Tiedoksi, että mursut lötköttelevät paljon mieluummin kuivalla maalla kuin merijäällä, yksi syy mm. se, että merijäällä ne ovat huomattavasti suojattomampia jääkarhua vastaan, karhulla on kynnet,
kuivalta maalla mursu vetää suhteellisen pienen jääkarhun tylysti mukanaan mereen mursulauman raadeltavaksi jos se ei ymmärrä ajoissa irrottaa hampaitaan,
kun taas merijäällä karhu kykenee pitämään mursun paikallaan.

Raili Sergejeff

Kommentoijat eivät tainneet hoksata, että tämä uutinen ei ole Ovaskaisen keksintöä, vaan brittilehdistä noukittu uutinen, joka on välitetty suomeksi. Turha siitä on Ovaskaista haukkua, koska hän tekee vain työnsä.

Ilmastonmuutoksesta en sen enempää, kuin että täällähän nämä kommentoijat vaikuttavat tietävän kaiken. Varmaan ihan professoritasoa koulutukseltaan.

Heidän pitäisi kai alkaa opettamaan niitä ilmastotutkijoitakin, että he tietäisivät mikä on realistista ja totta - vai? :o

Topi Rantakivi

Tässä olla mitään haukuttu vaan soisi myös järjen käyttöä ja voihan sinne väitettyyn juttuun lisätä oma uutiskommenttinsa, että nyt oli ulkomaan uutisessa jotain hämärää.

Mutta kun näin ei tehdä ja tarjotaan lukijoille täysin väärää tietoa. Turvautuisivat kritiikin rakentamiseen kysymällä oikeilta henkilöiltä, joilla on tietoa kaivaa faktoja esille.