Torstai 18.7.2019

Stephen Hawking: Ihmiskuntaa uhkaa tuho – tarvitsemme turvapaikan

Luotu: 
3.12.2014 09:03
Päivitetty: 
3.12.2014 09:35
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Astrofyysikko Stephen Hawking osuvasti kuvassa kera maapallon, joka ei hänen mukaansa voi tulevaisuudessa olla ihmiskunnan ainoa asuinpaikka.

Astrofyysikko Stephen Hawking on yhtynyt muiden huippututkijoiden varoituksiin tekoälyn ihmiskunnalle tuottamasta vaarasta. Hänen mukaansa ihmiskunta tarvitsee turvapaikoiksi siirtokuntia avaruudessa.

Hawkingin varoituksesta, jonka mukaan tekoäly ja robotit voivat osoittautua liian älykkäiksi ja tuhota ihmiskunnan, kertoo muun muassa talouslehti Financial Times. Hawkingin mukaan riski on todellinen jo lähitulevaisuudessa ja jonkinlainen ”teknologinen katastrofi” lähes varma pidemmällä aikavälillä: seuraavien 1000–10 000 vuoden aikana.

Oxfordin yliopiston tutkijat varoittivat äskettäin hallituksia ”robottisotien” riskeistä eli koneista, jotka alkavat tuhota ihmisiä ja muita kohteita ilman ihmisen käskyjä. Tutkijat korostavat raportissaan, että esimerkiksi Yhdysvaltojen jo nyt käyttämät, kyseenalaisina pidetyt aseistetut lennokit ovat vain jäävuoren huippu robottiaseiden kehityksessä.

Käytössä on jo nyt koneita, jotka pystyvät ohjelmoinnin jälkeen surmaamaan kohteita ilman ihmisten lisäohjeita tai avustusta. Vaarana on, että tällaiset koneet joskus oppivat kehittämään itse itseään ja alkavat toimia vielä itsenäisemmin.

Tutkijat peräänkuuluttavat valtioita kiinnittämään huomiota kehittämiensä robottiaseiden riskeihin, vastuullisuuteen ja etiikkaan – ja korostamaan ihmisen valvovaa ja kontrolloivaa roolia aseiden käytössä.

– Tietokoneet tuplaavat nopeutensa ja muistikapasiteettinsa 18 kuukaudessa. Riskinä on, että koneille kehittyy äly ja ne ottavat vallan. Ihmiset, joiden kehitystä rajoittaa hidas biologinen evoluutio, eivät pysty kilpailemaan [vaikka ihmisiäkin ”paranneltaisiin” geneettisesti], Stephen Hawking sanoo.

Hawkingin lausunto ei kuitenkaan jää pelkäksi varoitukseksi vaan hänellä on myös ratkaisuehdotus: siirtokuntien perustaminen muille planeetoille.

– Meidän täytyy laajentaa maailmaamme maapallon ulkopuolelle jos haluamme turvata tulevaisuutemme pitkällä tähtäimellä... meidän täytyy levittäytyä avaruuteen ja muihin tähdistöihin, jotta katastrofi Maassa ei tarkoittaisi ihmiskunnan loppua, Hawking sanoi FT:n mukaan tiistaina.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Sepetius Kangas

Voinee tarkoittaa automaattisia asejärjestelmiä. Jotka vastaavat muiden järjestelminen hyökkäyksiin. Tälläisen herättäminen saattaa laukaista varsin suuren katastrofin. Nykyään niissä tietojeni mukaa pitäisi olla ihminen joka viimeksi pääättää mihin ryhdytään. Tekoäly ainakin vielä on niin lastengengissä, ettei se sentään ala mittelemään voimiaan ihmisten kanssa.

Lauri Gröhn

Hawking aitaa olla jo seniili. Äly ei oli kiinni nopeudesta ja muistikapasiteetista. Singulariteetti on höpöä.

"Tietokoneet tuplaavat nopeutensa ja muistikapasiteettinsa 18 kuukaudessa. Riskinä on, että koneille kehittyy äly ja ne ottavat vallan. Ihmiset, joiden kehitystä rajoittaa hidas biologinen evoluutio, eivät pysty kilpailemaan [vaikka ihmisiäkin ”paranneltaisiin” geneettisesti], Stephen Hawking sanoo."

Riku Kiuru

Hawking ja hänen kollegansa ovat jo jonnin aikaa tästä asiasta puineet. Uhka on oikeasti todellinen. Hieman huono lähteä arvostelemaan toisen sanomia kun välissä on rikkinäistä puhelinta muistuttava uutislähde.

Syy miksi Hawking ehdottaa ratkaisuksi ihmiskunnan levittäytymistä useampaan kohteeseen tarkoittanee varmaan ettei laiteta kaikkia munia samaan koriin.

"Hawking aitaa olla jo seniili. Äly ei oli kiinni nopeudesta ja muistikapasiteetista. Singulariteetti on höpöä." Tuskin väität ettei niiden ylivoimainen määrä antaisi etulyöntiasemaa teoreettisessa tilanteessa jossa ihmiset ja koneet olisivat nokat vastakkain?

Jarmo Lius

Tekoälyllä toki on jo keinonsa. Ympäri maailmaa luodaan parhaillaan 3D tulostimien palveluketjuja. Yrityksiltä voi ostaa tulosteita verkon kautta rahalla. Eikö joku keinoäly keksikin käyttää näitä palvelutulostimia rakentaessaan uutta uljasta robottiarmeijaansa?

Ei tietysti keksi. Sillä noin luovan idean voi keksiä vain tyhmä ihminen. Kone ei keksi noin luovaa. Oops. Nyt ideani on verkossa ja superälyn perhoshaavi sieppaa ajatuksen nanosekunnissa. Minuutin päästä digitaaliset prosessit ovat organisoineet sen tapahtumien sarjoiksi.

Eli kun Fedexin lähetti seuraavan kerran kolkuttaa 3D palveluyrityksen ovea ja hakee sieltä oudon tulostetun osan vietäväksi johonkin tuntemattomaan halliin, niin asia on plääkki. Peli on menetetty.

Mistä tiedämme ettei Hawking ole jo tekoälyn sieppaama sillä hänen ainoa keinonsa pitää yhteyttä muuhun tiedeyhteisöön on perustuu digitaalisen keinoälyn tulkkaukseen? Ihmiskuntaa huijataan lentämään kauas avaruuteen ja jättämään maa tyhjäksi sen piistä koostuville perillisille?

Sitä paitsi. Eikö älykkyyden hallitsema tulevaisuus ole itse asiassa parempi nykyistä? Jos koneet kehittyvät ihmistä älykkäämmiksi, miksi ihmeessä ne alentuisivat ihmiskunnalle tyypilliseen sotaan kaikkia vastaan? Ei sellainen ole älykkyyttä, vaan ihmisen tyhmyyttä.

Raiko Karvonen

Tämähän on hyvä uutinen pitkään aikaan. Tekoäly ottaa ihmisen paikan maailmassa ja syrjäyttää ihmisen. Ei näin tyhmää lajia kuin ihminen pidä pitää hengissä maapallolla loputtomiin vaan on hyvä, että tekoäly syrjäyttää pois koko ihmiskunnan.

Kim Serrano

nyt jo käytössä aseita mitkä ohjaa itseään ja ovat täysin toiminta kykyisiä ilman lisä ohjelmointia...ja jos ei niiden ohjelmointia pääse muuttamaan niin ovat täydellistä tuomio päivän arsenaalia..elis valta on heillä..käsittää kuitenkin vielä taistelu tilanteita..
hetken päästä ovat täydellisesti itsenäisiä..joiden tuho ohjelmointia ei enään pysty muuttamaan..artikkelin kirjoittaja on aivan oikeassa..tulee mieleen .elokuva....Maailmojen sota (War of the Worlds) on H. G. Wellsin romaanin Maailmojen sota perustuva Steven Spielbergin ohjaama science fiction -elokuva.
tulee olemaan todelluutta..

Anne-Marie VArtti

Olen samaa mieltä Jarmo Liuksen kanssa. Miksi koneiden pitäisi ihmismäisesti vallata tai tappaa.onhan koneita luotu pelastamaan ihmishenkiä ja helpottamaan ihmisen elämää (niin terveiden kuin sairaidenkin). Miksei koneet voisi kehittyä toimimaan paremmin tässä tehtävässään. Ehkäpä aseteknologia puolella koneet taas voisivat kehittyä olemaan entistä tarkempia ja kyvykkäitä erottelemaan itsenäisesti Esim terroristit siviileistä ja tappamaan vain (siviilikohteisiin raukkamaisesti lymyilevät) pahikset.

Ari-Vesa Parviainen

Media tiedottaa "puolueettomasti" Gazasta, että suurin osa uhreista on siviilejä. Parikymppiset jannut asevarikoilla ovat harvoin siviilejä, paitsi kukkahattutiedotteiden mukaan. On tuota jo myönnettykin,jälkijunassa.
Vaikka kohde on valittu oikein, kertoo uutiset toisin. Joten mitä väliä, totuus jää kuitenkin arvailtavaksi.

Sepetius Kangas

Milloin Gazan kouluista on asevarikkoja tehty. Ei ainakaan 1912 sellaista ollut havaittavaisssa. Vaikka aseitä kyllä näkyi monissa paikoissa. En kyllä tehnytkää mitään sellaista tutkimusta paikoista joisssa aseita saattaa olla. Koska siellä niitä näki muutenkin tarpeeksi. Sekaisn joka paikassa melkein. Ja sotilaita ei näkynyt ytään.

Osmo Marttila

Miten se uhkaava tekoäly on sinne ihmisiltä näyttäviin biomassaesiintymiin päässyt livahtamaan päähän inhimillisen viisauden tilalle.

Esimerkit vain lännestä, koska itäisä en löydä.
www.defenseone.com/ideas/2014/11/why-pentagon-must-not-lose-innovation-a...

Tekoäly ei vain tule jostain vaan se on käytöstä riippuen joko kohtalainen renki meille tai vähäjärkisten ihmisten aikaansaama joukkotuhoase - taas yksi uusi entisten lisäksi.

Olavi Nieminen

Tuo on täysin mahdollista.
Aina löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiit sotimaan ja käyttämään tekoälyä asenaan. Ja sitten se ryöstäytyy käsistä hallitsemattomaksi.
Tästä on jo elokuviakin tehty ja romaaneja.
Ihminen luulee hallitsevansa kaiken mutta ei tunne tekoälyn mahdollisuuksia.

Ari-Vesa Parviainen

Tekoäly ei omaa moraalia, sielua, eikä mitään agendaa. Se toteuttaa ennalta tilattua, vailla halua tai tarvetta "keksiä" mitään.
Jos tehtäväksi ohjelmoidaan "tuhoa ihmiset", varmaan yrittää tuota, mutta ei omana ideanaan. Leffat on viihdettä (turhan harvoin sitäkään), faktoista ei noissa piitata, lippumyynti on ainoa kriteeri.

Ari-Vesa Parviainen

Tuhoon tähtäävä terroristi käyttää välineitä joihin on käsiksipääsy, aika usein itsensäkin siinä posauttaen. Tämä ei liittyne keinoälyyn, eikä muunkan sorttiseen, kyse on vain vihasta.

Piilastu ei osaa vihata, joten "labrasta karannut tuhokone" on vain tekijänsä jatke, tahallaan tai osaamattomuuttaan.

Automaattisia tuomiopäivän koneita todemmat uhat sensijaan ovat ilmeisempiä. Niistä voi aikanaan johtua poistumistarve tältä pallolta.
Sen toteuttamiseksi tarvitaan varmasti kaikki mahdollinen tekoäly.

Keijo Kinnunen

Onko nykyiset tietokoneet 'kysyneet' ohjelmoijalta mitään?
Vai vain ohjelmoija syöttänyt lisää dataa ko. koneeseen?
K.K.

PS. Ihmisen älykkyys perustuu uuden oppimiseen ja uusien kysymyksien esittämiseen...
Missä järki, siellä Sielu, siis ihmiselläkö?

Sepetius Kangas

Kamala tuo muistini, Tarkoitin tietenkin Esko Valtaojaa. Tosin Valtanenkin saataisi antaa tietoa, mutta hnen ajtuksensa ovat vieläkin "taivaallisempia". Valtaoja kuiteskin on ainakin minulle läheisempi tiedon jakaja. Hänen ajatuksiinsa riittää maallisempikin mieli.

Aarni Järvi

Ei siihen koneita tai tekoälyä tarvita, kun biologinen robotti, eli tunteeton manipuloitu ihminen on riittävän sosiaalinen(toivottavaa??), han on valmis tappamaan muita pienellä aivopesulla ja auktoriteettien ohjaamana/pakottamana, historia on täynnä tapauksia nykyhetkeen asti jossa uskonnoilla ja propagandalla saadaan ihmiset vihaamaan toisiaan, kavaltamaan pienestä palkinnosta tai omin käsin tappamaan. Muistakaa natsi-saksa, fasistinen italia, vietnamin sota, ISIS-järjestö jne jne...

Jani Lassila

Eli ilman teknologiaako sinne ulkoavaruuden siirtokuntiin mennään? Ei taitaisi ihan toimia... eli sama riski koskisi näitä siirtokuntiakin, vaikka ne olisivatkin täysin maapallosta riippumattomia.

Sinänsä olen samaa mieltä. Vaikka sotarobottien teollinen kehittely kiellettäisiinkin laittomana joukkotuhoaseena, juuri tämän ilmeisen koko ihmiskuntaa koskevan eksistentiaaliriskin takia, riskejä tulee olemaan silti etenkin nanoteknologiaan liittyen. Ellei näitä riskejä oteta vakavasti ja kehitetä tehokkaita keinoja rajoittaa liian vaarallisten teknologioiden kehittämistä, voidaan unohtaa ilmastonmuutoksen ehkäiseminen - voi olla että ihmiskunta on poistunut ennen kuin asialla on mitään merkitystä.

Hawkingille ehdottaisin, että paras keino taistella ihmiskunnan sukupuuttoa ja robotteja vastaan on muuttua itsekin robotiksi. Kun robotit alkavat ilmentää älykkyyttä, olisi hyvä tähdätä siihen, että ne arvostaisivat samoja asioita kuin me ihmisetkin ja omaisivat suunnilleen samanlaisen elämysmaailman. Tosin sekään ei ole varma pakotie, koska jos sotaisat robotit kaappaavat vallan, sellaiset saattavat kehittää teknologioita toisiaan vastaan, jotka tuhoavat lopulta ne itsekin. Koska niiden itsekopioituminen ei tapahdu kemiallisella tasolla, koko robottikunnan tuhoaminen on helpompaa kuin eliökunnan tuhoaminen. Sen jälkeen evoluutio maapallolla alkaakin sitten alusta, jos ja kun solutason elämää maapallolla robottisodasta huolimatta vielä kuitenkin on.

Markku Patynen

Hyvä asia, että tätä uhkakuvaa (tekoälyn ja robottien ylivalta) pidetään julkisuudessa ja viestitään eteenpäin. Se, toteutuuko se, on toki täysin hämärän peitossa. Mutta uhkakuva on silti vakavasti otettava. Otetaanko, onkin sitten eri kysymys. Aseteollisuudessa pääasiallinen intressi on muualla ja vaikka tällaisiakin asioita siellä lienee mietitään, eivät ne todennäköisesti ole päällimmäisinä mielessä tai prioriteeteissa.

Olisi kiva kuulla hieman lisää siitä, miten Hawkings toteuttaisi tuon siirtokuntien rakentamisen ainakaan kovin lähitulevaisuudessa. Taitaa olla vielä enempi scifi-kirjojen sisältöä. Toki Marssiin on moista suunniteltu, mutta... Uskoisin itsekin syyn tuohon siirtokuntien rakentamiseen olevan siinä, että silloin kaikki ihmiskunta ei olisi yhdessä täyteen pakatussa pakkauksessa. Toki se helpottaisi myös maapallon tilannetta, jos tarpeeksi paljon ihmisiä saataisiin heivattua muualle.

Alkaa kohta kovasti kuulostaa Isaac Asimovin yhteensovitetuilta tieteistrilogioilta. Oli se vaan viisas mies, hänkin. Ratkaisu koko tähän robotti/tekoäly-ongelmaanhan olisi implementoida kaikkeen tekoälyyn jotenkin aukottomasti - erillisenä järjestelmänä ? - Asimovin aikoinaan määrittelemät robotiikan lait. Miten se onnistuisi, on sekin sitten täysin hähmän peitossa. Ja ei sellaisia lakeja varmaankaan tuhorobottien toimintoja rajoittamaan laiteta kuitenkaan.. Että utopiaahan tämäkin sitten ehkä...

Jorma Jokinen

On ihan hyvä, että tämä teoreettinen huoli otetaan keskusteluun, mutta aihe ei kyllä ainakaan vielä ole kovin ajankohtainen.

Lisäksi on epätodennäköistä, että koko maailma koskaan automatisoituisi siinä määrin, että "pahansuopa tekoäly" voisi kovin laajalti juonitella ihmiskuntaa vastaan ilman mitään ihmisen apua. Vaikka tekoäly olisi kuinka älykästä, niin se ei silti käytännössä voi esimerkiksi rakentaa hirveää robottiarmeijaa ilman ihmisen apua. Tuo edellyttäisi täysin automatisoitua maailmaa kaivosteollisuudesta ja logistiikasta lähtien. Sellaista maailmaa ei mikään tekoäly ihan hetkessä rakenna.

Arto Jaaskelainen

Täyttä hölynpölyä.

Tietokoneet ovat tyhmiä laskukoneita. Ne eivät osaa enempää kuin mitä niille on annettu eivätkä ne voi itsestään muuttua kuin siihen suuntaan että jotain menee rikki. Kaikki huononee luonnostaan. Mitään uutta ei synny ilman viisautta ja energiaa toteuttaa se.

Jos nyt haluat mietiskellä jotain tuollaista viihteeksesi niin edes ihminen itsekään ei osaa luoda mitään. Ei yhtään mitään. Ihminen vain osaa keksiä erilaisia tapoja hyödyntää jo olemassa olevia asioita tai havaittuja ilmiöitä jotka ovat jo meille valmiiksi annettuina luonnossa, avaruudessa tai missä hyvänsä.