Maanantai 15.7.2019

Led-valoilla ikävä seuraus? – Huolestuttavia merkkejä

Luotu: 
30.12.2014 08:10
  • Kuva: Petteri Paalasmaa /Uusi Suomi
    Kuva
    Älylaitteiden valo on sinistä. Tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että sininen valo voi pitkällä aikavälillä aiheuttaa silmänpohjan rappeumaa.
|

Led-valojen lisääntyminen arjessa voi vaikuttaa negatiivisesti näköön ja uneen, kirjoittaa Financial Times. Led-valoja käytetään paljon etenkin älylaitteissa ja viihde-elektroniikassa.

Lehden mukaan useammassakin tutkimuksessa on tullut ilmi huolestuttavia merkkejä siitä, että altistuminen led-valoille voi aiheuttaa pitkällä aikavälillä silmänpohjan ikärappeumaa. FT:n mukaan se on yleisin sokeuden syy länsimaissa.

Espanjalaisessa tutkimuksessa havaittiin, että led-valo saattaa tuhota silmän kudoksia useiden 12 tunnin altistumisien seurauksena.

Tutkimustulokset ovat vasta alustavia, mutta ne herättävät kysymyksiä led-valojen vaikutuksista.

FT:n mukaan silmänpohjan rappeumaa aiheuttaa nimenomaan auringonvalon sininen osa. Yalen yliopiston professorfin Ron Adelmanin mukaan silmänpohjan rappeuma on yleisempää maailman pohjoisosissa asuvien keskuudessa. Sininen valo on voimakkaampaa led-valoissa kuin hehkulampuissa. On arvioitu, että Euroopan maissa led- ja loisteputkivalot korvaavat kokonaan hehkulamput vuoteen 2016 mennessä.

Tutkimuksissa on havaittu myös, että sininen valo häiritsee unta. THL:n erikoistutkija Erkki Kronholm arvioi Uudelle Suomelle marraskuussa, että elektroniikkalaitteiden käytön lisääntyminen voi näkyä nuorten uniongelmien kasvussa.

- 90-luvun alusta lähtien yhä useampi nuori on alkanut käyttää tietokoneita, pelikonsoleita, älypuhelimia ja muita vastaavia elektronisia laitteita iltaisin. Niiden valo vaikuttaa hermokeskukseen ja esimerkiksi iltaisin pelaaminen aktivoi psykofyysisesti, mikä vaikeuttaa rauhoittumista. Unihäiriöiden lisääntyminen korreloi laitteiden käytön kanssa, Kronholm sanoi.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Leinonen

Kävin lukemassa FT-artikkelin ja sen asiattomaan sisältöön laitoin tällaisen kommentin (tahtoo kertoa myös US-lukijoille, että kritiikitön lainaaminen on kuin levittäisi mustaruttoa):

When respectable media puts out an alarming message, typically the reporter is a single-eyed zealot forwarding his/her own ideas. We here in Finland saw just two weeks ago again a "documentary" telling that cellphones are a real hazard.

Having worked in the field of high-frequency technology and lasers/leds since my M.Sc. thesis in 1967, I have seen tens of these provocative articles in which the author has totally neglected to check the background, and the worse, lacks any competence in the area of the article.

Any reader of professional magazines (LEDs Magazine etc.) has never seen any hazard in led illumination, because the spectrum of led emitters is strictly controlled (contrary to fluorescent lamps). So feel relaxed and enjoy the colors of OLED and AMOLED displays and lamps when they conquer the market.

Sincerely,

Taisto Leinonen, M.Sc. (electronics), ex Editor-in-Chief of Electronics in Finland and the best electronics magazine in Scandinavia, namely Prosessori (in English: Processor), secretary of standards committee for safety of microwave ovens in Finland and a consultant of a leading Nordic led tube manufacturer (Valtavalo Oy, Kajaani, Finland)

Jukka Sarjanen

Uskon valon voimaan, mutta jään odottamaan tarkempia tutkimuksia.

Oma näköni on ilmeisesti jo mennyttä, sen verran on tullut näitä LED-taustavalaistuja näyttöjä tuijoteltua. Harmi! Tosin keväällä vielä silmänpojakuvat näyttivät hyviltä ja lievän likinäön lisäksi muita oireita ei vielä ole...

Tero Kallio

"- 90-luvun alusta lähtien yhä useampi nuori on alkanut käyttää tietokoneita, pelikonsoleita, älypuhelimia ja muita vastaavia elektronisia laitteita iltaisin. "
Johtuiskohan enemmänkin siitä, että penskat ei enää muuta tee. Ite olin ulkona kavereiden kanssa suurimman osan lapsuudestani. -86

Jouni Heikkinen

Hehkulamput, etenkin halogenit - rulaavat edelleen. Valoa Suomessa (kotitalouksiin) tarvitaan samoihin aikoihin, kuin lämpöäkin. Mihin kummaan me tarvitsemme himmeitä elohopeavalaisimia tai sähköverkon häiriölähteitä? Kyllä vanhassa on - varauksin - vara parempi.