Torstai 20.9.2018

Huikea ennuste julki: ”Vuonna 2050 syöpään ei kuole juuri kukaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
14.1.2015 14:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa havainnollistus suolistosyövästä.
|

Vuoteen 2050 mennessä syöpien hoito ja ihmisten elintavat ovat kehittyneet niin, että juuri kukaan alle 80-vuotias ei kuole syöpään, kertovat Lontoon yliopiston tutkijat.

Independent-lehden mukaan Lontoon yliopiston professori David Taylor korostaa, että ei ole mitään ihmelääkettä tulevien vuosien potilaille. Hän kuitenkin uskoo, että isoja muutoksia saadaan aikaan, jos tupakointitilastot jatkavat laskuaan, edenneen syövän hoidot paranevat ja esimerkiksi suolistosyövät, jotka usein diagnosoidaan liian myöhään, huomataan yhä aiemmin.

Lopputuloksena kolmen vuosikymmenen kuluttua voi olla olemassa maita, joissa ei kuolla syöpään ennen kuin vanhalla iällä, Taylor ennustaa Independentin mukaan. Jo nyt esimerkiksi Britanniassa on tapahtunut merkittävä muutos syöpäkuolleisuudessa.

Lontoon yliopistossa loppuvuodesta tehdyn tutkimuksen mukaan päivittäinen pieni annos aspiriinia on kaikkein tehokkain yksittäinen teko syövän välttämiseksi. Tämä toimi pienentää riskiä syöpään, sydänkohtaukseen ja halvaukseen sairastumisesta seitsemästä yhdeksään prosenttia 15 vuoden sisällä, kertoo brittilehti Telegraph. Tutkimuksessa 50-56-vuotiaita koehenkilöitä pyydettiin ottamaan aspiriinia vuosikymmenen ajan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit