Sunnuntai 16.6.2019

Tämä 20 minuutin vinkki kannattaa lukea, vaikka kuinka laiskottaisi

Luotu: 
15.1.2015 18:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Vain 20 minuutin kävely päivässä vähentää ennenaikaisen kuoleman riskiä merkittävästi verrattuna siihen, että ihminen ei liikkuisi käytännössä lainkaan, tutkijat uskovat.

Jos olet laiska liikkuja, kannattaa olla vähän vähemmän laiska. Se voi pelastaa henkesi.

Uuden eurooppalaisen jättitutkimuksen mukaan liikkumattomuus on ihmisille suurempi terveysriski kuin liikalihavuus. Jopa 20 minuutin päivittäinen liikunta kuten reipas kävely vähentää merkittävästi riskiä kuolla ennenaikaisesti, jos ihminen ei aiemmin ole liikkunut juuri lainkaan.

– Tämä on yksinkertainen viesti: pienikin määrä fyysistä toimintaa joka päivä voi tuottaa merkittäviä terveyshyötyjä ihmisille, jotka eivät ole fyysisesti aktiivisia, Cambridgen yliopisto tiivistää tiedotteessaan.

Tutkimus on julkaistu American Journal of Clinical Nutrition -julkaisussa. Tutkimukseen osallistui yli 334 000 eurooppalaista miestä ja naista, joiden keski-ikä oli 50 vuotta, ja joiden elintapoja seurattiin 12 vuoden ajan. Tänä aikana 21 438 koehenkilöä kuoli.

Tutkimuksen mukaan liikkumattomuus liittyy jopa tuplasti niin moneen ennenaikaiseen kuolemaan kuin liikalihavuus. Pitkän iän kannalta jonkinlainen liikunnallinen aktiviteetti on siis tutkijoiden mukaan keskeisempi tekijä kuin painon tarkkailu.

Ero riskissä kuolla ennen aikojaan oli suurin täysin passiivisten ja jokseenkin passiivisten ryhmien välillä. Tutkijat arvioivat, että jopa 20 minuutin päivittäinen kävely nostaa ihmisen patalaiskojen ryhmästä hieman aktiivisempien ryhmään – ja vähentäisi ennenaikaisen kuoleman riskiä 16–30 prosenttia ilman mitään muita elintapojen muutoksia.

Tutkimuksen tekijöihin kuuluva professori Nick Wareham korostaa, että tutkimustuloksesta ja tutkijoiden valitsemasta viestistä huolimatta liikalihavuuden vastainen taistelu on tärkeää.

– Mutta julkisen terveydenhuollon pyrkimykset rohkaista ihmisiä liikkumaan edes vähän voivat tuottaa suuria terveyshyötyjä, jotka kenties on helpompi saavuttaa ja pitää yllä, hän sanoo tiedotteessa.

Jaa artikkeli: