Lauantai 25.5.2019

Totuus hämmentävästä mekkokuvasta: ”Oletus romukoppaan”

Luotu: 
5.3.2015 20:31
  • Kuvassa oleva mekko on hämmentänyt ihmisiä, koska sen värit voi nähdä monella eri tavalla. Kuvan mekosta julkaisi alun perin laulaja Caitlin McNeill, joka käyttää nimimerkkiä Swiked blogipalvelu Tumblrissa.
|
Helsingin yliopiston näkötutkija Tarja Peromaa on saanut valmiiksi tutkimuksensa sosiaalisessa mediassa levinneestä hämmentävästä mekkokuvasta. Tutkimukseen osallistui 884 Uuden Suomen lukijaa.
 
Peromaan kokeessa tutkittiin, toistuuko värien vaihtumisilmiö silloin, kun kuvan värit vaihtelevat värinäön puna-vihreällä akselilla. Peromaan mukaan alkuperäisen mekon värit vaihtelevat nimen omaan sinikeltaisella, niin sanotulla päivänvaloakselilla. Jotkut tutkijat ovat esittäneet, että ilmiö esiintyisi vain tällä päivänvaloakselilla
 
-Ja kiitos Usarin lukijoiden, tämä oletus voidaan heittää nyt romukoppaan! Samanlainen ilmiö tulee nimittäin myös puna-vihreä-akselilla, tosin vähän heikompana kuin sini-keltaisella. Värien vaihtelua esiintyy siis myös puna-vihreässä mekossa, hän kirjoittaa Vapaavuoron blogissaan
 
Peromaa sanoo, että kun alkuperäisessä versiossa melkein 40 prosenttia ihmisistä näkee mekon musta-sinisenä, niin muokatussa versiossa mekon näkee musta-vihreänä 23 prosenttia. Valkoista versiota nähdään alkuperäisessä 20—30 prosentin, mutta muokatussa vain 1 prosentin verran. 
 
Tutkimustulokset lähtevät Peromaan mukaan seuraavaksi näkötutkijoiden kansainväliselle sähköpostilistalle arvioitavaksi.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli: