Perjantai 22.2.2019

Professorin havainto: Tavallinen mutta ”tappava yhdistelmä” koukuttaa sinut heti

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.5.2015 10:38
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Munkit ja donitsit ovat niin herkullisia siksi, että niissä on sekä rasvaa että sokeria.
|

Pelkästään rasva tai pelkästään sokeri ei ole ongelmallista ihmiskeholle, toteavat asiaa itse testanneet lääkäriveljekset Chris ja Xand van Tulleken eilen Ylellä esitetyssä BBC:n dokumentissa.

Veljeksistä toinen testasi sokeri- ja toinen rasvapitoista ruokavaliota. Lopputuloksena lääkäriveljekset totesivat, ettei pelkkä sokeri tai pelkkä rasva ole sinänsä ongelma, vaan niiden ”tappava yhdistelmä”. Tästä syystä esimerkiksi suklaa, jäätelö ja donitsit maistuvat niin uskomattoman hyviltä.

Dokumentissa haastateltu lihavuus- ja addiktiotutkija, professori Paul Kenny, kertoi ”jännittäväksi havainnoksi” kuvailtua rottatutkimuksensa tulosta, joka tuli yllätyksenä veljeksille.

Kennyn mukaan rotat eivät lihonneet merkittävästi, kun ne saivat syödäkseen mielin määrin pelkkää rasvaa tai pelkkää sokeria. Mutta kun ne saivat rasvan ja sokerin yhdistelmää, tarkemmin sanottuna juustokakkua, ne lihoivat ja laiskistuivat huomattavasti. Rotat eivät välttämättä ahmineet juustokakkua, mutta siitä tuli niiden pääasiallinen ravinnon lähde. Sen sijaan pelkkä sokeri tai pelkkä rasva eivät saaneet rottia hylkäämään tavallista, terveellistä ruokaa.

- Rasva ja sokeri yhdessä ovat eri asia kuin kumpikaan niistä yksinään, professori Kenny sanoo.

Hänen mukaansa yhdistelmä herättää ihmisen aivoissa ”hedonisen nälän”, joka vastaa addiktiota. Hedoninen nälkä vaikuttaa Kennyn mukaan kuin huumeriippuvuus.

Dokumentin mukaan rasvan ja sokerin yhdistelmä ylikuormitaa ihmisen aivojen palkitsemisjärjestelmän. Kaiken lisäksi kyseessä on ihmisen itse kehittämä yhdistelmä, jota ei löydy luonnosta.

Lue lisää: Tutkijoiden raju ulostulo ylipainosta: ”Ihmisiä manipuloidaan – hyytävä taktiikka käytössä”

Kaikkein nautinnollisin rasvan ja sokerin yhdistelmä rotille oli 50–50, siis puolet rasvaa ja puolet sokeria.

Lääkäriveljekset toteavat loppupäätelmissään, että lihavuusepidemian aiheuttaja näyttäisi olevan prosessoitu ruoka sokerin tai rasvan sijaan.

Eilen esitetty Prisma-dokumentti on katseltavissa Yle Areenassa vielä kuuden päivän ajan.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Katja Sipola

Kyllähän tämä van Tullekenin veljesten tekemä koe osoitti sen, että hiilihydraateista luopuminen aiheutti jopa kuukaudessa lihasten voimattomuutta ja mm. muistin tai keskittymiskyvyn heikkenemistä. Vaikka kyseessä ei olekaan täysin virallinen testi, ja otanta kattaa vain kaksi koehenkilöä, ei voida sentään sanoa että VAIN rasvan puuttuminen tai VAIN hiilihydraattien (sokereiden) puuttuminen olisi aivan ok. Selvästi toisen, tässä kokeessa hiilihyraattien, rakidaali vähyys tai puuttuminen aiheutti koehenkilölle monenmoisia yllätyksiä.