Sunnuntai 16.6.2019

Uusi tieto sokerista ja rasvasta: Vaikuttaa myös näihin kykyihin

Luotu: 
25.6.2015 20:33
|

Runsaasti rasvaa ja sokeria sisältävä ruokavalio voi heikentää kognitiivista toimintaa, paljastaa uusi tutkimus.

Tutkimus tehtiin Oregonin yliopistossa ja se julkaistiin Neuroscience-tiedelehdessä.

Tutkimuksen mukaan rasva ja sokeri muuttavat ruuansulatuskanavan bakteerikantaa, mikä yhdistettiin kognitiivisten kykyjen heikkenemiseen ja muistin heikkenemiseen.

Tuloksiin päästiin syöttämällä hiirille joko sokeripitoista, rasvapitoista tai normaalia ruokaa ja vertaamalla reaktioita.

Tutkijat määrittelevät kognitiivisen joustavuuden ihmisen kyvyksi omaksua kognitiivisia strategioita ja kohdata uusia yllättäviä tilanteita tai kykyä vaihtaa ajatuksia kahden eri asian välillä.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Jäntti

Artikkelissa ei ilmennyt mistä rasvasta on kyse. Luonnollisesta eläinperäisestä rasvasta vai keinotekoisista levitteistä kuten rypsi pohjainen margariini tai rypsiöljy. Suomessa saa vapaasti myrkyttää rypsiä. Myrkkyjen jäämiä on havaittu ihmisillä.. Eläinperäinen rasva (voi) on sen sijaan terveydelle parempi vaihtoehto. Sokeria sisältävät ruoka-aineet, kuten viljat ja kevytmaito tuotteet heikentävät kognitiivisia toimintoja. Ihminen ei tarvitse sokeria. Rasva on elintoiminnoille tärkeätä. Aivot koostuu yli 60 prosenttisesti rasvasta ja kolesterolista ei sokerista.
Amerikan johdolla on taottu Tri keys:n johdolla viimeiset 60 vuotta margariinin olevan terveellistä ja tulokset myös näkyy. Vehnä nostaa veren sokeria melkein kaikkein eniten kuin mikään ruoka-aineista ja vehnää on myös melkein joka paikassa jopa ruisleipään sekoitettuna.

Veli Laurinsalo

Uusi tieto on vanha tieto. Samoja tutkimustuloksia on saatu jo 20 vuoden ajan useissa vastaavissa tutkimuksissa. Sokeri (ja ns. nopeat hiilihydraatit =prosessoidut viljatuotteet, kuoritut riisit jne.) ja rasvapainotteinen ruokavalio korreloivat kognitiivisten taitojen heikkenemisen kanssa. Vastaavasti tuore liha, kala, vähän prosessoidut vihannekset, hedelmät (ei hedelmämehut!! = lihottavaa sokerilientä) parantavat tuloksia. Lisäksi tulisi suosia erivärisiä vihanneksia (kukin väriaine vahvistaa omalla kemiallisella sisällöllään ihmisen immuunipuolustusjärjestelmää). Ei se sen kummempaa ole. Lisäksi lihominen muuttuukin laihtumiseksi. Olen sen nähnyt monta kertaa omin silmin.