Keskiviikko 19.6.2019

Media: Kreikka hyväksyi tukiohjelman – Syrizassa kapina

Luotu: 
14.8.2015 10:36
Päivitetty: 
14.8.2015 10:53
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sai kuulla höykytystä omiltaankin torstai-illasta perjantaiaamuun kestäneessä parlamenttikeskustelussa, mutta Tsiprasin linja kesti kapinan.
|

Kreikan parlamentti on hyväksynyt maan kolmannen tukipaketin ja säästöohjelman yön yli kestäneen keskustelun päätteeksi. Asiasta kertovat muun muassa brittiyleisradio BBC ja kreikkalainen Kathimerini.

Kaikkiaan noin 85 miljardin euron tukilainojen ehtona on muun muassa veronkiristyksiä ja menoleikkauksia jo aiemmin kovia säästöjä tehneessä maassa. Euroalueen valtiovarainministerit keskustelevat tukipaketista myöhemmin tänään, ja Alexander Stubb (kok.) edustaa Suomea valtuuksin hyväksyä tukipaketti tietyin ehdoin.

BBC:n mukaan pääministeri Alexis Tsipras myös ”selvisi merkittävästä kapinasta” oman puolueensa Syrizan sisällä. Parlamentissa 222 kansanedustajaa äänesti paketin puolesta, 64 sitä vastaan ja 11 edustajaa oli poissa.

Ei-äänistä 31 oli peräisin syrizalaisilta edustajilta, samoin kuin kaikki 11 poissaolijaa, BBC kertoo. Tämä on merkittävin Tsiprasin vastainen liike puolueessa tähän asti.

Kreikka tarvitsee tukipaketin ensimmäisen osan euromaiden ja Euroopan keskuspankin (EKP) pystyttämältä EVM-rahastolta pikaisesti, jotta se kykenee maksamaan erääntyvän velkansa Euroopan keskuspankille. Mikäli Kreikka ei olisi hyväksynyt uuden paketin ehtoja, EKP olisi saattanut lopettaa hätäavun kreikkalaispankeille.

Uuden tukipaketin hyväksymisen vaihtoehto on myöntää Kreikalle lyhytaikaista niin sanottua siltarahoitusta, jotta Kreikka selviää aivan välittömistä velkasitoumuksistaan. Kreikan valtiovarainministeri Euclid Tsakalotos uhkasi aiemmin parlamenttia sillä, että mikäli kolmatta pakettia ei hyväksytä, hän joutuu pyytämään siltarahoitusta euromailta ja sanomaan hyvästit Kreikan havittelemille velkahelpotuksille.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarle Akkanen

Ei kerro yhtään mitään se, että hyväksyivät. Niin on tehty ennenkin, mutta toimeenpanot ovat "takkuilleet" tai jääneet tekemättä. Juuri siksi olemme nyt paketissa n:o kolme? Jos edm. epäily realisoituu, niin siirrymmekö pakettiin n:o neljä? Olisiko silloin viimeistään aika heittää Kreikka ns. ulos vai tajuaisivatko he ihan itse lähteä?

Hannu Huhta

Kreikkapaketteja on maksettu tähän mennessä 240 miljardia ja nyt ollaan maksamassa 86 miljardia, eli yhteensä 326 miljardia. Tämä on 29600 euroa/ kreikkalainen. Olisi kiinnostavaa saada enemmän tietoa siitä, mihin raha on käytetty esim. onko tuettu pankkeja, joita ei tarvitsisi tukea tai onko tuki käytetty joihinkin hankkeisiin, jotka eivät ole kannattavia eivätkä muutu kannattaviksi. Suomessa sillä 30000 eurolla/asukas saataisiin varmasti paljon aikaan esim. investointeja rahoitetuksi ja valtionvelkaa maksetuksi.