Keskiviikko 16.1.2019

Liu Xiaobo sai Nobelin rauhanpalkinnon

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.10.2010 12:00
Päivitetty: 
8.10.2010 13:34
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Ihmisoikeusaktivisti vuodatti kyyneleen, kun Liu Xiaobo tuomittiin vankilaa.

Nobelin rauhanpalkinto on jaettu odotetusti kiinalaiselle Liu Xiaobolle. Liu on ammatiltaan taiteilija, ja hänet on vangittu toisinajattelijana. Komitea palkitsi Liun hänen "pitkästä ja väkivallattomasta taistelustaan kiinalaisten ihmisten perusoikeuksien puolesta".

Liu on 54-vuotias.

Rauhanpalkinnon kerrottiin jo etukäteen olevan kiistanalainen. Kiina varoitti palkitsemasta vankilassa olevaa toisinajattelijaa, joka on osallistunut kiinalaisen vapausliikkeen toimintaan aktiivisesti viime vuosikymmeninä.

- Kiinasta on tullut suurvalta taloudellisesti ja poliittisesti. On luonnollista, että suurvalta joutuu kestämään myös arvostelua, Nobel-komitean puheenjohtaja Thorbjörn Jagland sanoi julkistustilaisuudessa Oslossa.

Helsingin Sanomat julkaisi tänään laajan haastattelun, jossa Liun vaimo Liu Xia epäili, että länsimaat eivät uskaltaisi palkita vankilassa istuvaa toisinajattelijaa. Liu tuomittiin viime joulukuussa 11 vuodeksi vankeuteen, sillä hän oli yksi kuuluisan Peruskirja 08 -julistuksen kirjoittajista.

Peruskirja 08 vaati Kiinan kommunistista puoluetta ihmisoikeuksien uudistuksiin. Peruskirjassa vaaditaan ihmisille muun muassa sanan-, uskonnon ja kokoontumisenvapautta. Puolue ja hallitus ottivat tämän suorana haasteena.

Liu osallistui myös vuonna 1989 Tiananmenin aukion mielenosoituksiin. Tuolloin hän istui vankilassa 21 kuukautta. Vuonna 1996 Liu määrättiin "uudelleenkoulutusleirille", koska hän vaati Tiananmenin aukion tapahtumien jälkeen vangittujen mielenosoittajien vapauttamista vankilasta.

Presidentti Tarja Halosen mukaan Nobelin rauhanpalkinto meni oikealle henkilölle. Halonen luonnehtii palkittua Liu Xiaobota klassiseksi ihmisoikeustaistelijaksi.

Yllätyksenä Halonen piti sitä, että Nobel-toimikunta teki tällä kertaa tavoistaan poiketen niin odotetun valinnan.

Nobel-komitealla oli tänä vuonna peräti 237 ehdokasta rauhanpalkinnolle. Rauhanpalkintoon liittyy miljoonan euron rahalahjoitus.

Kiina on tuominnut Nobel-komitean päätöksen.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

tim

On hienoa että nobelin päättäjillä oli selkärankaa Kiinan vaatimuksista huolimatta antaa rauhan nobel Lu Xiabolle joka on vankilassa. Vaikka voi vaikeuttaa Kiinan ja Norjan välejä. Ehkä Suomikin voisi ottaa mallia, mutta tuskinpa näillä valtaa pitävillä on siihen kanttia. Täällä meillä suurin ratkaisija on raha demokratiasta ei niin väliä.

non-registered_offshore

Ban Ki-moon: Peace prize calls for improving human rights worldwide
TREND News Agency | 09.10.2010 00:05

The Nobel Peace Prize awarded Friday to imprisoned Chinese dissident Liu Xiaobo ( http://en.trend.az/search/?str=Liu+Xiaobo&m=a )is a "recognition of the growing international consensus for improving human rights practices and culture around the world," UN Secretary General Ban Ki-moon said.

"Over the past years, China has achieved remarkable economic advances, lifted millions out of poverty, broadened political participation and steadily joined the international mainstream in its adherence to recognized human rights ... practices," Ban said.

He hoped that "any differences on this decision will not detract from advancement of the human rights agenda globally or the high prestige and inspirational power of the ... award," DPA reported.

In Geneva, UN High Commissioner for Human Rights Navi Pillay said, "We welcome this recognition of the very important role human rights defenders play in China, and in many other countries, as well as the challenges they face."

She also praised such activists for "the courage they so often show in speaking up for what they believe in."

Liu is the first citizen of China to receive the peace prize.
_
http://en.trend.az/regions/world/ocountries/1763651.html