Keskiviikko 16.1.2019

Näin Malmössa: Laiton ase 5 tunnissa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
26.10.2010 18:07
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Poliisi tutki muutama päivä sitten tapausta, jossa kahta ihmistä ammuttiin asunnon ikkunan läpi.

Poliisin mukaan Malmön viime aikojen ammuskeluissa on käytetty useita eri aseita. Tämä on herättänyt myös keskustelua siitä, kuinka helposti laittomia aseita kaupungista voi nykyään saada. Kvällsposten-lehden toimittaja onnistui hiljattain ostamaan laittoman aseen Malmöstä viidessä tunnissa.

Paikallisten tiedotusvälineiden mukaan laittomien aseiden takavarikot ovat yli nelinkertaistuneet kahdeksassa vuodessa. Taustalla on pitkälti rikollisjengien saama jalansija Malmön seudulla. Määrää selittää myös poliisin tehostettu toiminta laittomien aseiden kitkemiseksi.

–Olemme viime vuosina taistelleet jengirikollisuutta vastaan ja saaneet tämän vuoden aikana 200 laitonta asetta haltuun muun muassa kotietsintöjen yhteydessä. Jatkossa pyrimme myös tekemään entistä tiiviimpää yhteistyötä tulliviranomaisten kanssa, Calle Persson Malmön poliisista kertoo STT:lle.

Ongelmaa voidaan pitää osittain rajakaupungin vitsauksena, sillä suuren osan aseista uskotaan saapuvan mantereen puolelta Juutinrauman sillan yli.

Aselakia ollaan tiukentamassa

Ongelman kanssa painitaan myös poliittisella tasolla. Kaupungin punavihreää johtoa on kritisoitu toimettomuudesta. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilmar Reepalu on puolestaan arvostellut hallitusta ja oikeusministeriötä, ettei tilannetta oteta vakavasti.

Oikeusministeri Beatrice Ask kertoi Kvällspostenille, että ongelmaan ollaan puuttumassa; tiukempi aselaki on tulollaan ja vaatimuksia aseiden ja ammuksien merkinnästä halutaan tarkentaa.

Malmön ydinkeskustassa ravintolaa pitävän tanskalaisen Bo von Gegerfeltin mielestä viime aikojen uutisointi antaa kuitenkin väärää kuvaa kaupungista, jossa ihmiset kulkisivat taskut täynnä aseita.

–Malmö on todella rauhallinen kaupunki. Tietysti viime aikojen ammuskelut ovat hurjia, ja rikollisjengejä on, mutta missä suuremmassa kaupungissa niitä ei olisi? Ei niitä näe päivittäin eikä niillä ole merkitystä ihmisten arkeen, Gegerfelt toteaa.

–Me viihdymme superhyvin. Malmössä tapahtuu paljon ja täällä on mainio kansainvälinen ilmapiiri. Me asumme aivan Rosengårdin vieressä, ja alue on todella rauhallinen, viisi vuotta sitten Kööpenhaminasta muuttanut Gegerfelt sanoo.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Käpälämäen tarkkailija

Kun aselakia kiristetään niin kyllä laittomat aseet loppuvat. Mitenkäs jos käykin päinvastoin kuten esim. Englannissa? Mistä ihmeestä molempiin pohjoismaihin on pesiytynyt tuollainen strutsien ongelmanratkaisumenetelmä? Eikös tämä lintu hautaakin päänsä hiekkaan ja kuvittele olevansa turvassa, kun ei näe uhkaajaa vai onko se legendaa? Oli tai ei, Suomessa ja Ruotsissa tämä menetelmä on otettu yhä laajemmassa määrin käyttöön!

Från Öresund

Kun asun täällä Ruotsin eteläkärjessä, kai pitää sanoa aseistakin jotakin. Nyt kun poliisi on ollut Malmön kaduilla vajaan viikon ja tien päällä on ollut ratsioita, takavarikoon on tullut noin 200 laitonta asetta. Siis noin 200 viikossa! Itsekin olin yhdessä moottoritieratsiassa, jossa paitsi puhallutettiin myös katseltiin auton sisätiloja.

Se on selvää, että laittomat aseet ovat se ongelma, eivät luvalliset. Tänne ne tulevat Tanskasta, Suomeen kai Venäjältä ja Virosta.

Sekin on selvää, että näkyvä poliisi on paras keino estää rikollisuutta. Nyt kun poliisi on jalkautunut, mitään isompaa ei ole tapahtunut pariin päivään.

Mutta kolmas selvä asia on se, että Sverigedemokraterna on tehnyt ulkomaalaisvastaisuudesta Etelä-Ruotsissa täysin legitiimin ohjelman. Ihan samalla tavalla kuin Nya Demokrati teki 1992 Tukholmassa. Aina löytyy joku hullu, joka ajattelee, että poliitikot vain puhuvat ja minä teen jotakin asian eteen.

surffari

että oikein laittomat aseet pitää merkitä... eiköhän riittäisi jos laittomat aseet vain kieltäisi?

onneksi sentään lainkuuliaisilta otetaan aseet pois, etteivät vain pystyisi puolustautumaan jengisodassa. poliisilta pitää tietty viedä pyssyt pois, etteivät ammu vahingossa jotakuta.

sitten jääkin enää vaihtoehdoksi ostaa vaikkapa itämafialta vähäsen tussareita... mutta on se hienoa, että ruotsi kerrankin ottaa suomessa hyödyttömiksi todetut keinot käyttöön, eikä aina toisinpäin.

Judgement Day

Kauhajoen joukkomurhan jälkeen. Ratkaisuun liittyi aivan oleellisesti tarve keskittää kaikki huomio ns. käsiaseisiin, mikä edellytti 2000-luvun ensimmäisen joukkomurhan, Myyrmannin pommi-iskun määrätietoista "unohtamista".

Suomessa tehdään noin 120-150 henkirikosta vuodessa. Keskimäärin vuodessa

47 - 59 ihmistä tapetaan puukolla tai veitsellä,
29 - 35 paljain nyrkein ja/tai potkimalla,
25 - 32 astalolla ym,
19 - 24 ampumalla,

heistä 8-10 luvallisella ampuma-aseella ja heistä normaalivuosina noin 2 luvallisella käsiaseella.

Ampuma-aseetko siis ovat ongelman ydin? Onko ampumalla tapettu jotenkin enemmän tapettu kuin puukolla tapettu? On, jos olisi uskominen Pekka Sauria ja iltapäivälehtien lööppejä. Ei, jos kunnioitamme tosiasioita.

Suomalaisista tappajista 75-80 % on päissään, niin myös uhreista. Suomalaisen henkirikoksen peruspiirre on, että alkoholisoituneet miehet puukottavat toisensa hengiltä. Muissa sosiaali-ekonomissa ryhmissä henkirikollisuutemme ei poikkea muista Länsi-Euroopan maista.

Henkirikollisuutemme päätekijä siis alkoholismi. Sitä on erityisen vaikea tunnustaa mm. Vihreän liiton, jonka vaatimuksiin kuuluu viinit maitokauppoihin. Alkoholismin edistäminen.