Lauantai 21.7.2018

Amsterdam kieltää huumeet turisteilta?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.11.2010 11:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Hollanti on sallinut huumekiellon.

Hollantilaiset ovat kyllästyneet pilvipäissään häiriköiviin huumeturisteihin. Maan hallitus on antanut Amsterdamille sekä Belgian ja Saksan rajalla sijaitseville kunnille luvan kieltää kannabistuotteiden myymisen turisteille.

Myyntikielto on tarkoitus saattaa kaikkia kannabiskauppiaita koskevaksi laiksi asti. Aikataulusta ei ole ollut puhetta. Lakimuutoksen jälkeen kannabistuotteita saisi myydä vain henkilöille, jotka todistavat asuvansa maassa.

Kannabiksen hallussapito pienissä määrin on Hollannissa sallittua, mutta laajamittainen huumekauppa on rikos. Päihdettä saa myös myydä "coffee shopeiksi" kutsutuissa ravintoloissa.

Maan hallitus astui virkaansa kuukausi sitten. Hallituspuolueet hyväksyivät myyntikiellon syyskuussa hallitusneuvotteluissa ja sisäministeri Ivo Opstelten vahvisti päätöksen viime keskiviikkona.

Huumepolitiikan kiristyksen taustalla on nimenomaan Amsterdamissa ja maan rajakaupungeissa aiheutuneet ongelmat, kun naapurimaiden nuoriso on vaeltanut käyttämään kotimaissaan kiellettyä ainetta. Huumeturismi ja -kauppa on aiheuttanut rikollisuutta, järjestyshäiriöitä ja liikenneruuhkia.

- Ongelman ydin on rikollisuus ja häiriöt, jotka kietoutuvat huumeiden myynnin ympärille. Haluamme palata [kannabiksen käytön sallivan lain] alkuperäiseen ajatukseen: kannabiksen myyntiin niille paikallisille, jotka haluavat sitä käyttää, sisäministeri kommentoi hollannin yleisradiolle.

Maan pääkaupungin Amsterdamin edustaja kommentoi sisäministerin päätöstä myönteisesti. Kaupungin edustajan mukaan kuuluisalla punaisten lyhtyjen alueella rikollisuus on juuri ja juuri hallinnassa. Nyt osaa alueen coffee shopeista uhkaa sulkemiskehotus.

Amsterdamissa on Reutersin mukaan yli 220 coffee shopia.

Ulkomaalaisia koskevasta myyntikiellosta on jo kysytty mielipide Euroopan yhteisöjen tuomioistuimelta. Oikeuden mukaan Hollannin kunnilla on oikeus evätä ulkomaalaisilta pääsy coffee shopeihin.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

HL1979

Jäikö edellisestä keskustelustamme jotain hampaankoloon, vai mistä nyt kenkä puristaa?

Hollantilaiset ovat kyllästyneet brittituristeihin, jotka ensin juovat baarissa perinteiset kymmenen pinttiä ja jatkavat siitä coffee shopiin päästäkseen vielä enemmän tutkalle.

Jos olisivat oikeudenmukaisia, niin kieltäisivät coffee shopit ainoastaan brittiläisiltä jalkapallohuligaaneilta. Mutta se olisi varmaankin rasismia ja rotusyrjintää. Ei siinä mitään, kyllä minäkin pidän brittiläistä työväenluokkaa omana rotunaan.

Brittituristit ovat Amsterdamille vähän sama asia kuin Suomi-porot Tallinnalle.

9kautta10

Olisi laillistaa EU:n toimesta hollannin tapainen käytäntö koko mantereella.

Tällöin "huume"turismi loppuisi kokonaan ja laiton myynti romahtaisi.

Pitää katsoa miten tuo Encodin järjestämä euroopan parlamentin kuuleminen menee sitten Joulukuussa. Nauraisin makeasti jos EU pistäisi direktivin jossa pienet määrät dekriminalisoitaisiin.

mas

...Jolloin käyttö nuorten keskuudessa räjähtäis Suomessa käsiin, kun pajaria löytyis joka toiselta kimmolta "laillisesti". Salliminen antaisi ainostaan selvän merkin "tätähän saa käyttää".Alle 18-vuotiaillehan kannabis ei tee millään saralla hyvää. Tuntuu että suurin osa näistä "laillistajista" on sen verran itsekkäitä, että perustelut ovat luokkaa "ei vaikuta omaan elämään". Mut jos ei nyt tehä täst laillisuuskeskustelua Suomessa.