Lauantai 19.1.2019

Venäjästä nousi kohu maailmalla – ”Mafiavaltio”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
2.12.2010 09:11
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Espanjalaissyyttäjän raportin mukaan valtiovaltaa ja rikollisjärjestöjä on vaikea erotella toisistaan Venäjällä.

Maailman media, etunenässä Britannian BBC ja Guardian, ovat tänään jälleen nostaneet esiin ja pääuutisikseen Venäjän valtion ja järjestäytyneen rikollisuuden yhteydet.

Wikileaksin paljastamien diplomaattisähkeiden mukaan Venäjä on ”käytännössä mafiavaltio”. Väite esitettiin jo sähkepaljastusten alkuvaiheessa maanantaina, mutta nyt sen perustana olevaa muistiota esitellään tarkemmmin.

Pääosin mafiatuomion on antanut espanjalainen syyttäjä José González, jonka tietoihin perustunut muistio on lähetetty Yhdysvaltain Espanjan-suurlähetystöstä tammikuussa. Gonzalez on taistellut Venäjän mafiaa vastaan Espanjassa kymmenen vuoden ajan.

Gonzalesin mukaan Venäjä on korruptoitunut kleptokratia, joka pyörii Vladimir Putinin ympärillä ja jota johtavat virkamiehet, oligarkit ja järjestäytynyt rikollisuus yhteistyössä. Viranomaiset suojelevat rikollisia ja keräävät itselleen lahjuksia kuin veroja konsanaan.

Väitteiden mukaan myös pääministeri Putin on piilottanut laittomia tuloja ulkomaille. Guardian kertoo toisten diplomaattisähkeiden lisäksi paljastavan, että Yhdysvallat uskoo Putinin tienneen suunnitelmista murhata Alexander Litvinenko vuonna 2006.

Venäjän tiedustelupalvelun mukaan se aikoo tutkia Wikileaksin Venäjää koskevat sähkeet. Pääministeri Putin puolestaan vähätteli ja kritisoi Wikileaks-vuotoja CNN-kanavan Larry Kingin haastattelussa. Lisäksi hän kuvasi eräästä diplomaattisähkeestä löytynyttä ”Batman ja Robin” -vertausta hävyttömäksi. Yhdysvaltalaisdiplomaatin mukaan Putin on Batman ja presidentti Dmitri Medvedev hänen avustajansa Robin.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pentti Perusinssi

Jo pitkään on mm. kutsuttu valtion omaisuuden anastaneita oligarkkeja sun muita kiristäjiä kohteliaasti "uusrikkaiksi" ja eritoten suomessa vältelty vihjaamasta mihinkään laittomuuteen. Ei olisi naapurisovun mukaista. Sammui valot sitten Stockmannilta tai ei.

M Eiramaa KNFIJV

Wikileaks-sivustolle vuodetut asiakirjat sisältävät kovia arvioita Venäjän tilasta http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010112912783161_ul.shtml

Ja eiku lisää pukkaa! Wikileaks: Venäjä on mafiavaltio. Ehdotan, että Suomi profiloituu maabrändinsä mukaisesti aktiivisen rauhantekijän ja ihmisoikeuksien maana alkamalla ajaa Venäjälle demokratiaa ja tukea sen nykyistä neuvostofasismia ja itäimperialismia edustavaa putinististalinistihallintoa vastustavia vapausvoimia. Suomi viemään kansalaisyhteiskuntaa Venäjälle! - Slava antiputinistitsheskaja Rossija!

Venäläisten itsetuntoa nostaisi ihan hyväksyttävästä syystä jos osaisivat ja uskaltaisivat hankkiutua eroon Johdostaan. Maailman paskin maa muuttuisi paremmaksi http://portti.iltalehti.fi/keskustelu//showthread.php?t=387724 Ja toisinajattelijoiden murhatkin ne voisivat oikeasti selvittää eikä estää totuutta tulemasta julki. Miksi ne suojelevat immuniteetilla mm. Litvinenkonkin murhaajaa ja murhaajapartisaanejaan?

Anna Politkovskajankin murhaajat on kyllä oikeasti tiedossa. Kyllä se murhauttaja on itsekin monia ihmisiä murhannut ihan omin käsin tietty ainakin silloin 70-80-luvuilla ollessaan KGB:n operatiivisissa tehtävissä. Pomona sitten näihin päiviin asti on ollut mahdollista lähettää verikoirat asialle. Niin varmaan tässäkin tapauksessa FSB:tä johtaessaan. Mutta todistaa en voi etteikö olisi itse ollut liipaisinta vetämässä. Ei suljeta sitäkään mahdollisuutta pois kun totuuden nimissä siihen ei ole varmaa tietoa.

Vuorinen

Venäjällä vain mafia sattuu toimimaan paljon tehokkaammin ja järjestäytyneemmin kuin mikään kansandemokratia ikinä toimisi. Venäläiset arvostavat Putinia (ja hänen lähipiiriään) kuin suurtakin jumalaa, ja ovat aina arvostaneet vahvaa johtajaa. Jos kansalle tai isommalle joukolle sen edustajia antaa lisää valtaa niin pieleen menee vielä enemmän. Sitäpaitsi monessa muussakin maassa mafian ja valtion raja on häilyvä. Suomi nyt on tylsyydessään ja auktoriteettiuskossaan ainoita maita jossa pikku vilunkia, lahjontaa tai mitään muutakaan pilkuntarkkaa laintulkintaa sisältämätöntä toimintaa ei juuri ole. Venäjällä on oma meininki, ja se on venäläisille paras tapa, ja itse asiassa hyvin monelle muullekin maalle. Suosittelen ottamaan vain oppia, ettei jäädä hölmönä ihmettelemään sivusta kun ovelammat vie 6-0.

tha

Eli tämmöisen kuulin taannoin: kun tapaa venäläisen liikemiehen niin sitä miettii, että onko hän ihan oikeasti mitä sanookin. Vai onko FSB:n mies? Vai ehkä kuitenkin mafian mies?

Oikea vastaus on luonnollisesti, että todennäköisimmin kaikkia näitä.

Oscari

Tsaarit ja heidän kaverinsa, samoin Lenin ja Stalin kavereineen, Brežnev ja tietty Putin kavereineen, kaikki samanlaisia, tooinen toistaan pahempia rosvoja. Taisi Gorbatšov olla ainut vähänkin rehellisempi kaveri.

Mutta kuten aiemmin on sanottu, me kaikki olemme sen tienneet, eli ei mitään uutta auringon alla.

pakista

Eikä mafia ole suinkaan tuntematon järjestö Amerikassakaan-pikemminkin päinvastoin.

Ensimmäisen vähemmän kunniakkaan uran saarilla pani alulle italiaissyntyinen (kuinkas muuten) amiraali Kristofer Columbus aloittamalla orjakaupan.

Haggis

Nykyinen tilanne Venäjällä voi olla eräänläinen siirtymätila totalitarismista kohti demokratiaa. Näin ainakin toivon. Putin edutaa eräänlaista siirtymävaiheen korruptiota, kun vanha järjestelmä on romahtanut ja uusi järjestys ei ole vielä hahmottunut.

Esimerkiksi Medvedevin lausunnot ja toimet Stalinin ajan rikosten paljastamiseksi edustavat pyrkimystä tulevaan ja rehelliseen avoimmuuteen. Putin rauhoittelee vielä henkitoreissaan olevia kommunisteja, jottei koko yhteiskunta romahtaisi. Venäjän tyyppisen yhteiskunnan hallitseminen ja koossa pitäiminen on haastavaa.

Mikään ei ole varmaa, mutta toivotaan ainakin että Medvedevin toimet edes jollain tasolla edustaisivat Venäjän yrityksiä parempaan. Voihan tämä tietysti olla myöskin epäaitoa kulissien pystyttämistäkin. Mene ja tiedä - Venäjä on arvaamaton??

M Eiramaa KNFIJV

Vaikea uskoa vilpitöntä parannuksentekohalua maasta, jossa viralliset tahot ylistävät vielä stalinismisatanismia. Voitonpäivänä 9.5. juhlivat Molotov-Ribbentrop-liiton natsineuvostolaisia voittoja ja maanryöstöjä mm. Puolassa ja Suomessa 1939-1947. Ja ylistävät jopa ihan tynkä-Suomen alueellakin toimineita murhaajapedofiilipartisaanejaan, ks.
http://partisaanit.blogs.fi/
CMEPT napmu3an!

Haggis

Juuri tällaisten rikosten tekijät tulisi paljastaa ja saattaa vastuuseen, mikäli vielä ovat hengissä. Tulevaisuutta ei voida rakentaa Venäjälläkään kestävälle pohjalle, jos siellä menneisyyden haamuja ei käydä rehellisesti läpi. Tämä on kuitenkin edessä ennemmin tai myöhemmin - mielummin kuitenkin ennemmin. Tätähän se Medvedev ajaa, jos se nyt on aitoa - annetaan nyt kuitenkin edes mahdollisuus.

Niinkuin sanotaan: joitakin voi huijata kaiken aikaa ja kaikkia voi huijata jonkin aikaa, mutta kaikkia ei voi huijata kaiken aikaa.

M Eiramaa KNFIJV

Wikileaks: Putin tiesi Litvinenkon salamurhasta.
"Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Daniel Fried kertoi salaisessa keskustelussa uskovansa, että Venäjän silloinen presidentti Vladimir Putin tiesi etukäteen toisinajattelija Aleksandr Litvinenkon salamurhasta Lontoossa vuonna 2006, Wikileaksin julkistamassa diplomaattiviestissä kerrotaan The Guardian -lehden mukaan."
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2010120212798600_ul.shtml

http://portti.iltalehti.fi/keskustelu/showthread.php?t=387724

Kippari

Internet muuttaa maailmaa. Wikileaks on tehnyt jo nyt merkittävän palvelun avoimuuden puolesta. Julkisuus on hyvä ase kaikenlaista hämärähommaa vastaan. Kusettaminen on paljon vaikeampaa julkisuuden valokeilassa tai paljastumisen pelossa.
On aloitettava voimakas taistelu harmaata taloutta vastaan etteivät hämärämiehet pääse enää tämän enempää pesiytymään maahamme.

mikaserantanen

Me kaikki suomalaiset voimme vaikeuttaa ja hankaloittaa näiden mafiaroistojen "bisneksen" tekoa, kun emme käytä heidän tarjoamiaan "palveluita".

Myöskään kenenkään ei tarvitse pelätä näitä pahuuden ja pimeyden voimien vallassa olevia kriminaaleja. Jumala Jeesuksen Kristuksen kautta on voittanut sielunvihollisen, joka on heidän herransa.

Turvaudu Jeesuksen ristinvoittoon, niin olet vapaa. Ja tämä armo on todella myös niin suuri, että se riittää suurimmallekin rikolliselle. (Vrt. ristin ryöväri, Luuk. 23:33-43)

MURSU

kun meillä ollut tiedossa tämä pitkään, eikä sinällään tämän pitäisi olla uutinen meille.
Mutta...vaan kuinkas on, jostain syystä suomalaiset firmat kompuroivat vielä usein mafian verkkoihin.

Tietysti, on vaikea kaikkea tunnistaa kun toiminta on niin laajamittaista, mutta kaikki voitava olisi tehtävä, kaikki vähänkin oudolta haiskahtavat palvelut, toiminta avut, pitäisi välttää, toimitukset tehotarkkailuun, viranomaisia ja heidän neuvojaan tarkkailla skeptisesti, jne.

Sitten, vaikka turhauttavalta tuntuisi, niin Suomen poliittisten päättäjien lisättävä painostusta.
Jos tämä on turhaa...mitä sitten? sitten on vain pysyttävä pois sieltä, mutta kun maailma täynnä bisnestä joka menee sinne taisteleemaan ja petaamaan tulevaisuutta kuitenkin, niin siellä olisi vain tämäkin Venäjän kehitysvaiheen kärsimysnäytelmä kestettävä.

Aristotellus

Eipä näitä selviä tosiasioita jaksaisi, mutta tulipahan kommentti taas. Meillä on kolme suurvaltaa: mafia-, roisto- ja markkinataloushännystelijäex-"kommari"jakaikkeasiltäväliltä -valtiot. Suomi sitten rähmii näiden jokaisen helmassa. Siinä sitä pohjaa tulevaisuudelle.

non-registered_offshore

"... Putin has promised Berlusconi a percentage of profits from any pipelines developed by Gazprom..."
-
United Press International | Published: Dec. 2, 2010 at 2:00 PM

ROME, Dec. 2 (UPI) -- U.S. diplomats suspected Italian Prime Minister Silvio Berlusconi profited "handsomely" from secret deals with Russia, cables released by WikiLeaks indicated.

U.S. Ambassador to Italy Ronald P. Spogli, exasperated by Berlusconi's pro-Russian behavior, detailed allegations the Italian leader was promised a cut of huge energy contracts by Russian Prime Minister Vladimir Putin, cables obtained by WikiLeaks and made available to several news organizations said.

This is the first time allegations of a financial link between Berlusconi and Putin surfaced, although two men are known to be personally close, Britain's Guardian said.

Spogli said in a Jan. 26, 2009, cable Berlusconi had taken "single-handed" control of Italy's dealings with Moscow and had become a Putin "mouthpiece," supporting him with Russia was criticized.

But "contacts in both the opposition center-left PD [Partito Democratico] and Berlusconi's own PdL [People of Freedom] party ... have hinted at a more nefarious connection," Spogli's cable said. "They believe that Berlusconi and his cronies are profiting personally and handsomely from many of the energy deals between Italy and Russia."

"The Georgian ambassador in Rome has told us that the GOG [government of Georgia] believes Putin has promised Berlusconi a percentage of profits from any pipelines developed by Gazprom in coordination with ENI," the cable said...
_
http://www.upi.com/Top_News/World-News/2010/12/02/Cables-Secret-deals-pr...

non-registered_offshore

Italian PM reportedly adds lunch appointment with Russian counterpart in Sochi after publication of US embassy cables

John Hooper in Rome
guardian.co.uk, Thursday 2 December 2010 18.30 GMT

Silvio Berlusconi was tonight flying to the Black Sea resort of Sochi where, according to a report from Moscow, he was to hold an unscheduled meeting with the Russian prime minister, Vladimir Putin.

The change to the Italian prime minister's plans was signalled just hours after the publication of US diplomatic cables alleging that he and Putin had a secret business association in addition to their known personal and political links. It also came shortly after Russia was announced host country for the 2018 football World Cup.

Berlusconi had been due to attend a two-day Italo-Russian summit that included a lunch with President Dmitri Medvedev tomorrow. But, according to the Ansa news agency quoting sources in Moscow, Putin will also fly to Sochi to attend the lunch.

The release of the cables by WikiLeaks deepened the crisis surrounding Berlusconi's already embattled government, which faces a motion of no-confidence on 14 December. Five centrist groups in the Italian parliament today stepped up the pressure on the prime minister, calling on him to resign and announcing that, if he refused to do so, they would table a motion.

One of the groups, Freedom and Future for Italy, was created by former ally Gianfranco Fini, who split from Berlusconi in July. That, on paper at least, left the government without a majority in the lower house.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gianfranco_Fini

Berlusconi began today in Astana, the capital of Kazakhstan, where he lavished praise on its president. Italy's billionaire leader, who had been attending a conference of the Organisation for Co-operation and Security in Europe, said Nursultan Nazarbayev, who has been in power since 1990, was "rightly loved" by the population.
http://en.wikipedia.org/wiki/Nursultan_Nazarbayev

Addressing him directly, Berlusconi said: "I have seen opinion polls carried out by an independent authority which have given you, Nursultan, 92% of the esteem and love of your people. It is a consensus that cannot but be based on deeds."
_
http://www.guardian.co.uk/world/2010/dec/02/us-embassy-cables-berlusconi...

non-registered_offshore

By Tim Lister and Hada Messia, CNN
December 2, 2010 -- Updated 1917 GMT (0317 HKT)

(CNN) -- The partying lifestyle of Italian Prime Minister Silvio Berlusconi had left him "a complete mess" by the fall of 2009, according to a Berlusconi confidant quoted in a U.S. diplomatic cable.

The leaked cable was sent by Ambassador David Thorne on October 27, 2009, and suggested "a growing list of scandals, adverse court decisions and health issues have weakened him; and led some erstwhile Berlusconi allies to begin hedging their bets on his political longevity."
http://www.state.gov/r/pa/ei/biog/127148.htm

The cable quoted a senior Italian offcial as saying that Berlusconi was "physically and politically weak." And it said that a longtime Berlusconi friend, Giampiero Cantoni, had told a U.S. diplomat that, "We are all worried about his health" and that his recent medical tests had come back "a complete mess."...
http://it.wikipedia.org/wiki/Giampiero_Cantoni
_
http://edition.cnn.com/2010/WORLD/europe/12/02/wikileaks.berlusconi/inde...