Perjantai 18.1.2019

Suomi-paljastus Wikileaksilta: Hän on USA:n suosikki

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.12.2010 11:15
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Olli Heinonen (oik.) jätti IAEA:n elokuussa. Kuvassa Heinosen kanssa Syyrian suurlähettiläs Ibrahim Othman IAEA:n kokouksessa vuonna 2009.
  • Kuva: Wikimedia Commons
    Kuva
    Olli Heinonen.

Faktakulma

Wikipedia Olli Heinosesta:

Suomalainen radiokemisti, joka toimii nykyisin Harvardin yliopiston kansainvälisiin asioihin keskittyvän Belfast Centerin asiantuntijana.

Heinonen on väitellyt radiokemiasta Helsingin yliopistolla. Hän on työskennellyt tutkijana VTT:llä ja erilaisissa tehtävissä IAEA:ssa. Vuonna 2005 hänet valittiin IAEA:n ydinmateriaalivalvonnan johtajaksi ja koko järjestön apulaispääjohtajaksi. Heinonen erosi IAEA:sta elokuussa 2010.

Yhdysvallat olisi toivonut suomalaisen Olli Heinosen jatkavan Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n ydinmateriaalivalvonnan johtajana, paljastaa Wikileaksin julkaisema diplomaattisähke. Heinonen lähti tänä syksynä IAEA:sta amerikkalaiseen Harvardin yliopistoon asiantuntijatehtäviin.

Heinäkuussa 2009 lähetetyn sähkeen on julkaissut brittilehti The Guardian. Sähkeessä käydään läpi Yhdysvaltojen suhtautumista IAEA:n uuteen pääjohtajaan Yukiya Amanoon ja listataan Yhdysvaltain ystäviä ja vihollisia järjestön sisällä.

Heinonen, joka erosi IAEA:sta elokuussa 30 vuoden uran jälkeen, kuului ehdottomasti Yhdysvaltain ystäviin.

–Oletamme, että Yhdysvaltain hallitus toivottaisi tervetulleeksi Heinosen kanssa tehdyn läheisen ja rakentavan yhteistyön jatkamisen vuotta 2010 pidemmälle, ja olemme tiedustelleet Heinoselta hänen mahdollisuuksiaan jatkaa, todetaan raportissa.

Pyynnöistä huolimatta Heinonen erosi ”henkilökohtaisista syistä” ja siirtyi Harvardin yliopiston Belfer Centerin asiantuntijaksi. Heinosen seuraaja ydinmateriaalivalvonnan johtajana on belgialainen Herman Nackaerts.

Heinonen vastasi tehtävässään muun muassa Iranin ja Syyrian kiistanalaisten ydinohjelmien tarkastuksista. Valtioita on epäilty ydinaseiden kehittelystä. IAEA on tarkastanut ydinlaitoksia varmistaakseen, ettei ydinteknologiaa käytetä aseiden valmistukseen.

Lähetystön raportin mukaan Heinosen entinen tehtävä on Yhdysvalloille IAEA:n tärkein heti pääjohtajan tehtävän jälkeen. Ydinmateriaalivalvonnan johtaja tekee viime kädessä ratkaisut muun muassa Iraniin ja Syyriaan liittyvissä asioissa, jotka ovat raportin mukaan tärkeitä Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden kannalta.

Raportin mukaan Heinosella on ollut ”erityisen tärkeä rooli” ohjaamassa IAEA:n tarkastuksia oikeaan suuntaan.

Muuten raportti kuvaa johtajan vaihtoa Yhdysvaltojen kannalta ”vuosikymmenen mahdollisuudeksi” voittaa byrokraattinen vastahakoisuus, jota se on kohdannut järjestössä.

Faktakulma

Wikipedia Olli Heinosesta:

Suomalainen radiokemisti, joka toimii nykyisin Harvardin yliopiston kansainvälisiin asioihin keskittyvän Belfast Centerin asiantuntijana.

Heinonen on väitellyt radiokemiasta Helsingin yliopistolla. Hän on työskennellyt tutkijana VTT:llä ja erilaisissa tehtävissä IAEA:ssa. Vuonna 2005 hänet valittiin IAEA:n ydinmateriaalivalvonnan johtajaksi ja koko järjestön apulaispääjohtajaksi. Heinonen erosi IAEA:sta elokuussa 2010.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

siviilitarkkailija

Hänen uskottavuutensa oli nolla ja YK:n ydinmateriaalin leviämisen vastustus pelkästään yhdysvaltojen sotilaallisen toiminnan tukemisyritys.

Ydinenergian lisärakentaminen, ydinmateriaalin sotilaskäyttö (huom köyhdytetty uraani on erittäin tärkeä konventionaalisen sodakäynnin metalli) ja niiden vastuullinen hallinta ei onnistu jos organisaation todellinen tarkoitus on edesauttaa yhdysvaltojen sotilaspoliittisia päämääriä. Eikä siis ydinenergian käytön ja ydinmateriaalin hyväksyttävän sotilaskäytön maailmanlaajuinen lisääminen ja valvonta.

Globaali maailma on muutakin kuin yhdysvaltojen sotilaallinen intressi.

tapio_o_neva

Suomessa ilmeisesti elää usko, että Yhdistyneiden kansakuntien alipääsihteeriksi, kuten Martti Ahtisaari ja IAEA:ssa merkittäviin tehtäviin pääsee Yhdysvaltoja vastustavana kansalaisaktivistina.

Deng Xiao-ping sanoi, että ei ole väliä, onko kissa valkoinen vai musta. Pääasia on se, että se pyydystää hiiriä. Eduard Bernstein oli suunnilleen samaa mieltä.

Yhdysvallat rahoittaa niin paljon YK:a ja kansainvälisiä järjestöjä, että maksajan ääni kuuluu vaimeaa kulisseissa.

Kiintiösuomalaisen arvostus on suomenkielisessä joukkotiedovälineistössä aina korkeaa luokkaa.

raiwo

"Raportin mukaan Heinosella on ollut ”erityisen tärkeä rooli” ohjaamassa IAEA:n tarkastuksia oikeaan suuntaan."

tästä lauseesta tulee mieleen että käskytys on otettu tietystä osoitteesta totuudesta välittämättä. Mikäli asia on ollut näin se on kyllä todella ikävää...

tapio_o_neva

On hienoa, että Heinonenkin on päässyt NATO-henkisesti miltei suoraan Yhdysvaltain komentoketjuun mukaan. Se on kuin pelaisi jääkiekkojoukkueen ykkösketjussa.

Ehdotan, että puolustusvoimain komentaja myöntää Pekka Haaviston jatkoksi Heinosellekin sotilasansiomitalin rauhan edistämisestä maailmassa.

Suomessa pitäisi olla länsimielisille oikeita arvoja kannattaville virkamiehille ja vaikuttajille joku siviilipalvelusmitali, vaikkapa Vitjan (ei-Vitali, vaan ketju) ritarikunnan mitalisto.