Perjantai 14.12.2018

Tony Blair vastaa taas kiusalliseen Irak-kysymykseen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.1.2011 10:17
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Brittien ex-pääministeri Tony Blair joutuu uudestaan valtakunnansyyttäjän eteen.

Brittien ex-pääministeri Tony Blair joutuu uudestaan vastaamaan kysymyksiin roolistaan vuonna 2003 alkaneessa Irakin sodasta. Englannin valtakunnansyyttäjä aikoo pyytää Blairilta selitystä aiemmin antamilleen lausunnoille sodan syistä, kertoo BBC.

Blairia kuullaan tänään. Hän sanoi aiemmin, ettei kadu Irakiin hyökkäämistä ja Saddam Husseinin hallinnon kaatamista.

Valtakunnansyyttäjän mukaan Blairin aiemmin joulukuussa antamissa lausunnoissa on epäjohdonmukaisuuksia.

Yhdysvallat, Britannia ja liittolaiset hyökkäsivät Irakiin vuonna 2003 ilman YK:n valtuutusta. Brittien valtakunnansyyttäjä tutkii nyt, syyllistyikö tuolloin pääministerinä toiminut ja brittien osallisuudesta sotaan päättänyt Blair rikokseen.

Yhdysvaltojen presidentti George W. Bush ja Tony Blair kertoivat julkisuudessa, että Irakista olisi löytynyt joukkotuhoaseita. Aseita ei koskaan löytynyt, mutta väite niiden olemassaolosta oli peruste hyökkäykselle.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

salakankee

vastaan, joiden epäiltiin vieneen kansakuntia kohti sotaa. Ns sotasyyllisyys-oikeudenkäyntejä.
Osa niistä oli poliittista teatteria kuten Rytin kohdalla, mutta kuitenkin - maailma havahtui tällaisenkin asian äärelle - miksi kansakunta joutuu sotaan! Mikä on se syy! Sitä varmasti on pohdittu myös Britanniassa kun Blair joutuu syyniin, mikä oli hänen roolinsa siinä prosessissa ja moni joutuu miettimään, puhuuko mies totta vai satuileeko!
Voiko häntä syyttää jostakin!

Hannu Mikael

Vaihtoehtoja on vain kaksi.

Blair joko tiesi CIA:n raportit Irakin joukkotuhoaseista väärennöksiksi, ja näin itsekin osallistui maailman median ja yleisen mielipiteen huijaamiseen, tai hän ei sitä tiennyt, ja näin tuli CIA:n huijaamaksi.

Mitä todennäköisimmin hän tiesi ennen sotaa, että Irakilla ei ollut joukkotuhoaseita, sillä niistä ei ollut todisteita Hans Blixillä, eikä Britannian omillakaan tiedustelupalveluilla. Liittolaissuhde USA:n kanssa ajoi hämäykseen.
Blair joutuu jatkamaan valehteluaan, kun muutakaan ei voi.

Britanniassa demokratia toimii.

gotry

Se, tai maailman suurin ja voimakkain tiedustelupalvelu oli yksinkertaisesti tarpeeksi typerä uskoakseen, että Irakilla oli jotain pelottavampaa kuin hernepyssyt. Veikkaisin, että ihmisiä vain kammottaa ajatus, että maailman suurvaltojen johto on vain helvetin typerää sakkia. Tästä syystä on vain paljon helpompaa kirkua "salaliitto!", kuin myöntää että isä aurinkoisemme eivät osaa hommaansa, niin hyvässä kuin pahassa.