Tiistai 23.7.2019

Putinin ystävistä kohu Venäjällä – Suomen kansalainen voitti oikeudessa

Luotu: 
3.2.2011 11:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Putinin kavereista nousi kohu.

Moskovalainen alioikeus on tuominnut pääministeri Vladimir Putinin arvostelijat sakkoihin liikemies Gennadi Timtshenkon kunnian loukkaamisesta.

Timtshenko koki kunniaansa loukatun siksi, että hänen kuvailtiin hyötyneen pääministeri Putinin ystävyydestä.

Suomen kansalaisuuden 1990-luvun lopussa ottanut öljykauppias voitti oikeudessa Kremlin johtoa arvostelevan entisen ministerikaksikon, Boris Nemtsovin ja Vladimir Milovin.

Oikeuden päätöstä on tulkittu siten, että Venäjän talouskavua ylläpitävästä energiakaupasta hyötyvät toimivan johdon lisäksi pääministeri Vladimir Putinin tuttavat. Miljardiluokan kaupoista ovat kertoneet muun muassa Forbes -lehti, joka on perustanut tietonsa Suomen veroviranomaisilta saatuihin tietoihin ja Isossa-Britanniassa käytyjen oikeudenkäyntien pöytäkirjoihin.

Suhteutettuna öljykauppaan maineesta määrättiin korvattavaksi pieni summa.  Kahdesta lauseesta rapsahti 200 000 ruplan eli noin 5000 euron sakot.

Oikeudenkäynnissä punnittiin Nemtsovin ja Milovin Putin Itogi -kirjassa (Kirja on julkaistu Suomeksi nimellä Putinismi ja Venäjän rappio) esittämiä arvioita Timtshenkon rikastumisesta ja pietarilaisten Rotenbergien ja Kovaltshukien veljesten luomista tiiviistä suhteista valtion yhtiöihin.

Kirjoittajat arvioivat liikemiehen hyötyneen Putinin ystävyydestä. Timtshenko on itse sanonut lehtihaastatteluissa tutustuneensa Putiniin judoharrastuksessaan. Näistä yhteyksistä on kerrottu muun muassa Uudessa Suomessa.

Oikeus tuomitsi liikemiehen yhdistämisen pääministeriin. Riitautettuja lauseita on muutamia, joissa viitataan suoraan Putiniin. Yhdessä lauseessa sanotaan, että valtion omistamat yhtiöt vievät merkittävän osan öljyä Gunvor-yhtiön kautta.

-Tuomioistuin ei kumoa lausetta, vaikka Timtshenkon asianajaja yrittikin vakuuttaa hänen luoneen omaisuutensa liikemiestaidoillaan, joilla ei ole mitään tekemistä Putinin kanssa, Milov selvitti radioasema Eho-Moskvyn blogissaan.

Venäjän kaasumonopolin saloja julki

Putinin ystävien liiketoimet ovat kuohuttaneet Venäjällä kuluneella viikolla muutenkin.

Sanomalehti Vedomosti julkaisi selvityksen, jonka mukaan maan kaasumonopolin Gazpromin rakennushankkeista suuri osa valuu Kremlin lähipiirin hyvin tuntemien henkilöiden yhtiöille.

Vedomosti-lehden selvityksen mukaan pietarilaiset Rotenbergien veljekset Arkadi ja Boris ovat yhdessä Putinin opiskelukaverin Viktor Hmarinan kanssa menestyneet erinomaisesti tarjouskilpailuissa. Vuosina 2005-2010 miesten yritykset saivat 48:sta rakennusurakasta 45.

Lehdessä käytiin läpi Gazpromin hallituksen jäsenten yhteyksiä urakoitsijioihin.

Venäjän Transparency Internationalin johtajan Jelena Panfilovan mukaan yhtiöt toimivat venäläisen lainsäädännön puitteissa.

-Jos länsiyrityksissä paljastuisi vastaavia menettelyjä, ne johtaisivat oikeudenkäynteihin, mutta Venäjän lakeja ei ole kehitetty samaan suuntaa, Panfilova sanoo.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tynkä-Karjalan Antti

"(Kirja on julkaistu Suomeksi nimellä Putinismin rappio)"

Korjaus: Boris Nemtsovin ja Vladimir Milovin kirjanen on julkaistu suomeksi (suomentaja Anu Lönqvist) nimellä "Putinismi ja Venäjän rappio" (Into Kustannus).

Miun on varustettu omistuskirjoituksella "Dear Antti - from Russia with best regards. Boris Nemtsov"

etustaja

Nyky-politiikka niin suomessa, kuin venäjällä sekä
monessa muussa maassa, on sellaista, että voi herätä epäilys
poliittisen valta-eliitin harrastavan mafia-tyylistä
tapaa hoitaa asioita.
Siis, "en syytä, enkä väitä, mutta herää epäilys"
(lainaus Paavo Väyrysen taannoisesta lauseesta).
Tavallinen rahvas ja ne jotka eivät kuuluu "organisaatioon",
ovat hampaattomia ja aseettomia mahtaakseen asialle mitään.
Niin, paitsi vaaleissa,, jos ne on rehelliset.? :)

luuserius

Suomalaisille on järkytys-valta ja raha kulkevat käsi kädessä.

Ihan kuin kaava-asioista vastaava Suomessa olisi rakennusliikkeiden kaveri.

Ei lobbaa, ei vaalirahaa, ei ole tuttua meillä peli veli venäläinen.

Pietarin Boriksen vaimo oli muuten Gennadilla töissä 90-luvulla. Lahjakas ja kiva ihminen.