Keskiviikko 22.5.2019

Epäilys heräsi EU:ssa – operaattorit rajoittavat dataliikennettä?

Luotu: 
20.4.2011 16:20

Euroopan komissio tutkii, noudattavatko eurooppalaiset tele- ja internetoperaattorit avoimen sekä riippumattoman verkon periaatteita.

EU:n digitaalistrategiasta vastaava komission varapuheenjohtaja Neelie Kroes käynnisti tänään unioninlaajuisen tutkimuksen operaattoreiden toiminnasta.

Tutkimuksessa selvitetään, rajoittavatko operaattorit liikennettä tietoverkoissa luvattomasti. EU on sitoutunut takaamaan kansalaisilleen avoimen ja riippumattoman internetin.

EU ei ole toistaiseksi kuitenkaan virallisesti määritellyt, mitä netin neutraliteetti - eli riippumattomuus - tarkoittaa. Yleisesti neutraliteetista puhutaan kaiken tietoliikenteen tasa-arvoisuutena riippumatta sen lähettäjästä ja vastaanottajasta.

Digikomissaari Kroes kertoi, että komissaarin tietoon on tullut tapauksia, jossa teleoperaattori on rajoittanut internet-puhelut (VoIP-puhelut) verkkonsa käyttäjiltä.

Komissaari uhkasi teleoperaattoreita "ohjeilla" tai direktiivin antamisella, jos datan tasa-arvo ei toteudu.

- Jos nämäkään toimet eivät ole riittäviä, olen valmis kieltämään laillisten palvelujen ja sovellusten estämisen, Kroes kommentoi.

Toukokuussa EU:ssa astuu voimaan direktiivi, jonka tarkoitus on parantaa kansalaisten asemaa internetpalveluiden kuluttjaina. Direktiivillä operaattorit velvoitetaan tarjoamaan tarkat tiedot palveluistaan ja kohtelemaan kaikkea tietoliikennettä verkoissaan tasa-arvoisesti.

Uusien sääntöjen mukaan internet- ja puhelinoperaattori on voitava vaihtaa yhdessä työpäivässä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Heyno

"EU on sitoutunut takaamaan kansalaisilleen avoimen ja riippumattoman internetin. EU ei ole toistaiseksi kuitenkaan virallisesti määritellyt, mitä se tarkoittaa."

Jotain uuttako?

Ainoa oikea tapa on ottaa dataverkko yhteiskunnan haltuun, samoin kuin on tehty tieverkon ja rataverkon kohdalla.

Jouko Heyno

Tieverkko ja rataverkko on saatettu huonoon kkuntoon jättämällä ne ylläpitämättä. Se taas on seurausta kakodemarien, sossudemarien ja kepudemarien populisitisesta veropolitiikasta: alennetaan veroja, kyllä se siitä.

Toki on myönnettävä, että ne edelleen ovat paremmassa kunnossa kuin maissa, joissa rataverkko ja tieverkko ovat yksityisten hallussa, kuten Iso-Britannian rataverkosta tiedämme.

JAK

Tottakai rajoittavat. Kokoeilkaapa p2p:tä tai muuta "kaistasyöppöä" protokollaa. Verkot on täynnä liikennejarruja. Enimmäkseen näillä tietysti pyritään takaamaan maksavilleasiakkaille heidän ostamansa kaista. KotiDSL-käyttäjät eivät tähän maksavienasiakkaiden ryhmään kuulu. Rahalla saa ja kuidulla pääsee.