Lauantai 25.5.2019

Maailman suurin pato – Kiina myöntää ongelman

Luotu: 
19.5.2011 19:31
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Kolmen rotkon pato.

Kiinan viranomaiset ovat ensimmäistä kertaa myöntäneet, että maailman suurin pato, Kolmen rotkon pato on luonut suuria ongelmia, jotka tulee ratkaista. BBC:n mukaan Kiina myöntää nyt padon aiheuttamat ympräristöongelmat ja niiden johdosta 1,3 miljoonalle ihmiselle on löydettävä uusi koti.

Patoaltaan vedenpinnan vaihtelujen tiedetään aiheuttavan maanvyörymiä säännöllisesti. Kun patoallas oli täyttynyt ensimmäistä kertaa kokonaan viime vuonna, oli se hukuttanut 13 suurta kaupunkia, 140 kaupunkia ja 1 350 kylää.

Kiinan pääministerin Web Jiabaon johtaman valtioneuvoston mukaan maan täytyy nyt luoda uusia työpaikkoja niille, jotka ovat padon rakentamisen takia joutuneet muuttamaan.

- On olemassa kiireellisiä ongelmia, jotka on ratkaistava. Tällaisia ovat muun muassa turvaan siirrettyjen ihmisten elinolojen parantaminen, ympäristön suojeleminen ja geologisten onnettomuuksien ehkäisy, valtioneuvosto toteaa lausunnossaan.

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Vanamo

1,3 miljoonaa Kiinassa on suhteellisesti sama kuin 5300 Suomessa. Suomessa on 225 tuhatta tyhjää asuntoa, Kiinassa 65 miljoonaa. Kumpikohan on suurempi ongelma yhteiskunnalle?

Padon haitat ovat mittavat, sitä ei voi kieltää. Pitää kuitenkin muistaa, että Jangtsen tulvien hallitsemiseksi oli tehtävä jotain. Pelkästään tulvien aiheuttamat tuhot ja niistä seuraavat epidemiat tappoivat tuhansia ihmisiä vuodessa.

Ei myöskään pidä väheksyä sitä energiaa joka padosta saadaan. Se on nimittäin noin 14 kertaa Olkiluoto kolmosen teho, ja vastaa siten n. 8 kertaisesti sitä energiaa, joka tällä hetkellä tuotetaan ydinvoimalla Suomessa. Tällä energialla on valtava vaikutus Kiinan talouteen ja ympäristöön.

Tämä energia olisi pitänyt joka tapauksessa tuottaa jollakin tavalla. Vaihtoehdot olisivat olleet hiili tai ydinvoima. Eli kun punnitaan haittoja ja hyötyjä, pitää aina ottaa huomioon kokonaisuus. Tässäkin tapauksessa suurin ongelma taisi olla se, että haittojen kompensointiin varatut rahat katosivat poliitikkojen ja virkamiesten taskuihin. Eli "maan tapa" se jyllää Kiinassakin.