Keskiviikko 20.2.2019

Mies sai tahtonsa läpi: siivilä päässä ajokorttikuvaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.7.2011 16:13
Päivitetty: 
14.7.2011 12:21

Itävaltalainen ateisti Niko Alm saa käyttää pastasiivilää ajokorttikuvassaan merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan.

Asiasta kertoo Itävallan tietotoimisto ja BBC.

Almin taistelu uskonnonvapauden puolesta viranomaisia vastaan alkoi, kun hän julistautui pastafariksi ja liittyi muutama vuosi sitten Lentävän Spagettihirviön kirkkokuntaan.  Pastafari on kutsumanimi Spagettihirviön seuraajille.

Tämän jälkeen itävaltalaismies on kiusannut kirkkonsa ja niin kutsutun vakaumuksensa avulla viranomaisia osoittaakseen uskonnollisten yhteisöjen saavan perustelemattomia etuja yhteiskunnassa.

Viimeisin taisteluvoitto tapahtui mainitussa ajokortissa. Itävallan laki määrittelee suht tarkasti EU-direktiivin mukaisesti sen, millainen kuva kortissa saa olla. Jos korttikuvassa käytetään päähinettä, tulee sen olla uskonnollisen vakaumuksen merkki.

Alm ajoi läpi pastasiivilän merkkinä omasta vakaumuksestaan pastafarina. Taistelu viranomaisia vastaan kesti kolme vuotta, ja tuloksena on ajokorttikuva, jonka voi nähdä esimerkiksi BBC:n sivuilla.

Itävaltalaisviranomaiset eivät hevillä taipuneet Almin tahtoon saada ajokortti siivilä päässään. Alm joutui käymään läpi muun muassa erityiset testit, onko hän psykologisesti soveltuva ajamaan autoa.

Seuraavaksi Alm aikoo ajaa Lentävän Spagettihirviön kirkon ja pastafarismin viralliseksi uskonnoksi Itävallassa.

Onko tässä enää mitään järkeä? Vastaa Uuden Suomen kyselyyn täällä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Nebuchanezzar

Tuollaisen uskonnollisen yhteisön perustaminen on periaattessa mahdollista myös Suomessa. Sitten joku menee pilkaamaan spegettihirviötä tai jotain pastaan liittyvää ja hänet tuomitaan uskonrauhan rikkomisesta 30 päiväsakkoon, kuten Jussi Halla-Aho.

Tuttu

"Tuollaisen uskonnollisen yhteisön perustaminen on periaattessa mahdollista myös Suomessa."

Yhdistyksenä sellaisen voi perustaa, mutta uskonnollisena yhdyskuntana rekisteröinti ei menisi Suomessa lävitse uskonnonvapauslain 7 § ehtojen jäädessä täyttymättä.

Kommentteja

Kuulostaa lähinnä pelleilyltä. Mielestäni on ymmärrettävää, jos joku muslimi, joka aina pitää huivia päässään saisi käyttää myös kuvassaan huivia. Silloin päähine voi kenties toimia jopa jonkinlaisena lisätuntomerkkinä. Mutta veikkaan, ettei tuo ajokorttikuvaansa siivilän päähänsä vaatinut ajele autoa normaalisti siivilä päässään, vai ajeleeko?

WW

Minua ja Jumalaani (Lentävä Spagetti Hirviö) loukkaa syvästi Profeettamme kutsuminen "hörhöksi". Vaadin, että Suomessa otetaan Lentävän Spagettihirviön kirkko viralliseksi valtionkirkoksi. Samalla haluaisin, että Uskontomme edustaja pääsee ministeriksi hallitukseen, esim. sisäministeriksi. Hallitusohjelmaan voitaisiin samalla kirjata lihapullienpyhityspykälä, jonka nojalla lihapullien syönti on kiellettävä, sillä lihapulla on lähes elävä olento. Hänen Hiilihydraattipitoisuutensa tulee muutoin pommittamaan maamme kaupungit maan tasalle lihapullillaan ja muuttaa Suomen kansan ketsuppipurkeiksi! Lisäksi koulujen joulujuhliin on saatava erityinen pastalautasnäytelmä, jossa oppilaat esittävät suuren pastalautasen päällä pyhää evankeliumiamme lihapulliksi ja pastanpätkiksi pukeutuneina.

keskikiukkuinenmies

Kyseessä oli vain Usarin normaali löperö uutisointi jossa ei sellaisella asialla kuin logiikka ollut mitään tekemistä.

"Itävaltalainen ateisti Niko Alm saa käyttää pastasiivilää ajokorttikuvassaan merkkinä uskonnollisesta vakaumuksestaan."

Ateistien vakaumuksen merkki ei ole pastasiivilä.
Niko Alm on uskovainen pastafari. Ei ateisti.
Uuden Suomen löperöllä logiikalla ihminen voi olla ja voi olla olematta yhtä aikaa.

Kaarne

Nyt kyllä ateisti vie Itävallan viranomaisia kuin pässiä narussa. Jos ateisti sanoo uskovansa spagettihirviöön niin luulisi hänellä olevan ketunhännän kainalossa. Luulisi myös viranomaisten ymmärtävän tämän. Sakkoja petoksesta ja ajokortti pois tuollaisilta!

Kommentteja

Huijaamistahan kai se tosiaan on, jos sanoo uskovansa spagettihirviöön, mutta ei kuitenkaan usko. Vitsikirkon edustajaksi itsensä julistava ateisti kuulostaa vähän samantapaiselta kuin lihansyöjäkerhon perustava vegaaniksi itsensä julistaja, joka alkaa sitten vaatia koulujen ruokaloihin pelkkää liharuokaa, koska on erikoisvegaani, jonka omaatuntoa vastaan on kasvien syönti, ja kasvissyöjilläkin on kouluissa jo omat erikoisruokavalionsa...

WW

Sinulta taitaa mennä koko homman pointti ohi. Uskonnot ovat puhdasta mielikuvituksen tuotetta. Kristittyjen tai muslimien Jumalan olemassaolosta ei ole olemassa enempää todisteita kuin Lentävästä Spagettihirviöstä. Vegaaneilla sentään on ainakin osittain faktoihin perustuvia väitteitä tukenaan, esim. eläinten kärsimys tehotuotannossa. Ennen kaikkea kritiikin kärki kohdistuu uskontojen lainsäädännössä saamaan erikoiskohteluun, jolle ei ole mitään perusteita. Esim. Suomen perustuslaissa ei tietääkseni puhuta vegaaneista mitään, mutta uskonnoista sitäkin enemmän. Kouluissa ei opeteta vegaanioppia, mutta tunnustuksellista uskontoa opetetaan.

s_k_

Kaveri onnistuu mielestäni melko hyvin osoittamaan tiettyjen uskonnollisten elementtien mielekkyyden ja kunnioitetuksi tulemisen tarpeen.
Harmi sinänsä - uskonnollisuus voisi todella olla jotakin kaunista ja kunnioitettavaa, mutta kun sen nimissä tehdään ties vaikka mitä, on toki reagoitava.

jvv

"Almin taistelu uskonnonvapauden puolesta viranomaisia vastaan alkoi, kun hän julistautui pastafariksi ja perusti muutama vuosi sitten Lentävän Spagettihirviön kirkkokunnan."

:D No ei todellakaan ole jonkun itävaltalaisen Niko Almin perustama kirkkokunta. Kyseessä on yhdysvaltalainen, ns. älykkään suunnittelun kouluissa opettamista parodioiva viritys, eikö tämä nyt ole nettiajan yleissivistystä ja jos ei ole, eikö googlaaminen ole?

brädi

Liittyykö kysymys "Onko tässä enää mitään järkeä?" Niko Almin ajokorttitemppuun, hänen jatkuvaan järjestäytyneen uskonnon kiusaamiseen vai yleisesti uskontoon ja uskomiseen?
Kyselyn 'Tarvitseeko ollakaan' -vastaus ei sovi näihin vaihtoehtoihin. Järkeähän uskonnoissa ei ole, mutta tarvitsisi olla. Sokea uskominen voi johtua muun muassa laiskuudesta, tietämättömyydestä, itsepäisyydestä, ajattelemattomuudesta, mutta EI järjellisyydestä.
Jotkut ihmiset käyttävät "hologrammi-rannekkeita" eikä niissä ole mitään järkeä. Niiden pilkkaamisessa sen sijaan voi olla ja tarvitsisi olla jotain järkeä jos sillä tavalla ihmisiä pitäisi valistaa ja asioiden muuttua. Kiusaaminen ja pilkkaaminen ei välttämättä ole paras keino, mutta jos idea, tuote, palvelu tai uskonto on vaan niin tyhmä niin helposti sen arvostelemisesta saa halventavaa ja hölmöäkin.
Jos kaikki tasapaino-rannekkeiden käyttäjät ja uskovaiset olisivat hulluja niin moittimisesta ei olisi hyötyä, mutta näin ei ole. Kyllä hullu saa olla, mutta ei tyhmä.

JesseOM

Uskokaa spagettihirviöön! Ellette usko häneen joututte helvettiin, ikuiseen kadotukseen!!

Miten ihmiset vielä näinäkin päivinä pystyy uskomaan tuhansia vuosia vanhojen satukirjojen oppeihin?
Kaikki nää uskonnot ovat olleet aina vain kehityksen tiellä.

Ps. Jättäkää kondoomit käyttämättä ja uskokaa jumalan pelastukseen! terveisin: Paavi

TSV

"Itävaltalaisviranomaiset eivät hevillä taipuneet Almin tahtoon saada ajokortti siivilä päässään. Alm joutui käymään läpi muun muassa erityiset testit, onko hän psykologisesti soveltuva ajamaan autoa."

Tästä olisi melkein voinut haastaa ihmisoikeus tuomioistuimeen. Vaaditaanko papeilta tätä? Jos joku mies sanoo alkavansa selibaatiksi jonkun kuolleen miehen takia kenen verta ja ruumista hän haluaa syödä ja juoda kuoropoikien kanssa, pistää miettimään?

Ihmiset eivät oikein ymmärrä, että tämä Pastafaria yrittää saada meidät ajattelemaan, onko kirkkojen verovapaudessa ja muissa oikeuksissa mitään järkeä. Ajatelkaapa jos Katollinen kirkko olisi yritys joka piilottelisi pedofiilejä ja siirtelisi heitä paikasta toiseen, hiljentäisi vanhemmat.
Navy Seals olisi käynyt hakeamassa CEOn käsiraudoissa oikeuteen.

Minulle on sama mitä uskotte, mutta ennen kuin päätetään globaalisti mikä on oikea kirkko niin mielestäni jokainen lahko voi saada samat verovapaudet ja oikeudet.

Tuttu

Ehkä tämän episodin myötä itävaltalaiset korjaavat lakinsa sellaiseksi kuin se muuallakin on, eli ettei virallisessa passikuvassa ole hyväksyttävää käyttää päähinettä.

Tuttu

Miksei Itävallassa uskallettaisi? Uskalletaanhan Suomessakin.

Jos musulmaani ei suostu ottamaan fetsiä päästään passikuvauksen ajaksi, ajakoon taksilla, kuten juutalaiset jo muutenkin tekevät.