Perjantai 18.1.2019

Lehti: Huumeiden käytöstä tulee laillista Kreikassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.8.2011 18:26

Kreikan hallitus valmistelee lakiuudistusta, jonka seurauksena huumeiden käytöstä tulisi laillista. Näin kertoo kreikkalaislehti Kathimerini.

Huumeiden hallussapito ja levitys sekä kannabiksen kasvattaminen olisivat kuitenkin edelleen rikoksia.

Oikeusministeri Miltiadis Papaioannoun mukaan huumeiden käytöstä ei jatkosta rangaista, koska käyttö vaikuttaa vain käyttäjään itseensä.

Kathimerinin mukaan uuden lain tarkoituksena on muun muassa vähentää poliisin tehtävätaakkaa.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

B.J

Näin sen pitääkin mennä. EU ja YK ovat kehuneet Portugalin toimintaa huumeongelman edessä. Portugali laillisti huumeidenkäytön 2001. Portugali, Tsekki, Alankomaat ja kohta Kreikka ovat hyviä esimerkkejä hyvästä huumepolitiikasta.

Suomessa on noin seitsemän kertaa enemmän huumekuolemia kuin Unkarissa, Slovakiassa, Bulgariassa, Tsekeissä ja Ranskassa.

Suomessa on noin 3,5 kertaa enemmän huumekuolemia kuin Puolassa, Alankomaissa ja Latviassa.

Suomessa on noin 2 kertaa enemmän huumekuolemia kuin Italiassa, Romaniassa ja Belgiassa.

Suomessa on noin puolet enemmän huumekuolemia kuin Kyproksella, Ruotsissa, Kreikassa, Saksassa ja Maltalla.

Suomessa on enemmän huumekuolemia kuin Liettualla, Slovenialla ja Portugalilla.

Itävallan kanssa ollaan tasoissa.

(EMCDDA: http://www.emcdda.europa.eu/publications/annual-report/2008 )

A_L

Suomen huumekuolemilla ei ole mitän yhteyttä muiden maiden huumekuolemiin. JOS yrität puolustaa huumeiden käytön laillistamista, niin esitä tilastoja maista ennen laillistamista ja laillistamisen jälkeen.

Huumeiden käyttö on ongelmaisten (so.potentiaalisten huumeisiin kuolijoiden) itsetuhoista käyttäytymistä.
Suomessä tehdään keskimäärin kolme itsemurhaa jokaisena päivänä. Se on myös enemmän, kuin esittämissäsi vertailumaissa.

Tasapainoisella terveellä ihmisellä ei ole tarvetta käyttää huumeita ja alkoholiakin vain sosiaalisissa tilaisuuksissa, mieluummin pyrkien pysymään siinäkin kohtuudessa.
Ongelmakäytön vähentämiseen ja hoitoonohjaukseen ei nykyisessä(kään) budjetissa ole riittäviä määrärahoja.

Antti Alien

"JOS yrität puolustaa huumeiden käytön laillistamista, niin esitä tilastoja maista ennen laillistamista ja laillistamisen jälkeen."

Otan haasteen vastaan.

http://www.cato.org/pub_display.php?pub_id=10080

"- - decriminalization was driven not by the perception that drug abuse was an insignificant problem, but rather by the consensus view that it was a highly significant problem, that criminalization was exacerbating the problem, and that only decriminalization could enable an effective government response."

"For students in the 7th–9th grades (13–15 years old), the rate decreased from 14.1 percent in 2001 to 10.6 percent in 2006.30 For those in the 10th–12th grades (16–18 years old), the lifetime prevalence rate, which increased from 14.1 percent in 1995 to 27.6 percent in 2001, the year of decriminalization, has decreased subsequent to decriminalization, to 21.6 percent in 2006. For the same groups, prevalence rates for psychoactive substances have also decreased subsequent to decriminalization."

"The number of people in substitution treatment leapt from 6,040 in 1999 to 14,877 in 2003, an increase of 147% - - The number of places in detoxification, therapeutic communities and half-way houses has also increased - - The national strategy has led directly to increases in the scale of treatment and prevention activities in Portugal."

"Moreover, the percentage of drug users among newly infected HIV-positive individuals continues to decline."

"Likely for the same reasons, there has been, since 2000, a mild decrease in the rates of new hepatitis B and C infections nationwide, all of which are attributed by analysts to the enhanced treatment programs enabled by decriminalization"

"In absolute numbers, drug-related deaths from 2002 to 2006 for every prohibited substance have either declined significantly or remained constant compared with 2001. In 2000, for instance, the number of deaths from opiates including heroin) was 281. That number has decreased steadily since decriminalization, to 133 in 2006 (see Figure 11)."

"Indeed, subsequent to decriminalization in Portugal, for almost every narcotic, the lifetime prevalence rates — the percentage of adults who will use a particular drug over the course of their lifetime — is far lower in Portugal than in Europe generally."

Suomeksi sanottuna: uusien kokeiluiden määrä on vähentynyt, käyttö ylipäätään on vähentynyt, väärinkäyttäjien hoitoonohjaus on lisääntynyt, HIV- ja hepatiittitapaukset ovat vähentyneet ja yliannostuskuolemat ovat vähentyneet.

"Tasapainoisella terveellä ihmisellä ei ole tarvetta käyttää huumeita ja alkoholiakin vain sosiaalisissa tilaisuuksissa, mieluummin pyrkien pysymään siinäkin kohtuudessa."

Olet niin syvällä propagandan suossa, että luulet sanan tai laillisen statuksen vaikuttavan aineen ominaisuuksiin. Toisaalta, jos kuvittelet laillisen statuksen vaikuttavan, on alkoholikin tällöin "huume": se on laitonta 10 maassa. Vai et kai väitä, että käyttöpaikkakin vaikuttaa aineen ominaisuuksiin?

Suuri osa "huumeista" ovat vähemmän haitallisia yksilölle kuin alkoholi. Suurin osa "huumeiden" käyttäjistä käyttää "huumettaan" samalla tavalla kuin moni juo saunaoluen. Suurin osa "huumeiden" käyttäjistä on tasapainoisia ja terveitä. Suomessa on 600000 "huumeiden" käyttäjää. Montako heistä olet tunnistanut kadulla?

Suurin "huumeiden" haittojen aiheuttaja on nimenomaan niiden laittomuus. Ei ole edes tarpeen verrata nykyisiä maita, joissa on siirrytty älykkäämpään politiikkaan - esimerkki löytyy Suomesta. Kieltolain aikaan alkoholin käytön ongelmat olivat moninkertaisia jopa nykyisiin ongelmiin verrattuna, vaikka käyttö oli silloin vähäisempää kuin nykyään. Verrattuna kieltolakia edeltävään aikaan käyttö kuitenkin moninkertaistui hyvin nopeasti, koska käytössä siirryttiin miedoista tiukkaan viinaan. Tasan samat ongelmat pätevät kaikkien muidenkin päihteiden kohdalla.

Toisaalta Suomessa ei ylipäätään ollut "huumeongelmaa" ennen nykyistä kieltolakia. Nykyäänkään ei tosin käytön ongelmien puolesta pitäisi puhua huumeongelmasta, vaan huumeiden laittomuusongelmasta. Ongelma on täysin itseaiheutettu, ja se on hyvin helppo korjata.

JuusoAlasuutari

<p>Jos yrität puolustaa epäonnistunutta kieltolakia, niin lue ensin tilastoja maista joissa kieltoja on höllennetty tai tiukennettu ja vertaile tuloksia keskenään.</p>

<ol>

<li>Portugalissa dekriminalisoitiin huumeiden käyttö 2001. Käyttö ei ole kasvanut lainkaan sen jälkeen. Käytön aiheuttamat ongelmat ovat vähentyneet merkittävästi.</li>

<li>Hollannissa kannabiksen käyttö on ollut sallittua vuodesta 1976 asti. Hollantilaiset käyttävät vähiten kannabista Euroopassa.</li>

<li>Australian kahdeksasta territoriosta kaksi dekriminalisoi kannabiksen käytön 1987 ja 1992. Australian hallituksen vuonna 1996 julkaisemassa tutkimuksessa nämä kaksi territoriota eivät eronneet muusta maasta käyttömäärien suhteen.</li>

</ol>

<p>Nämä mainitsemani kolme esimerkkiä eivät suinkaan ole ainoat olemassaolevat, mutta en jaksa viettää loppupäivää kokoamalla tutkimuksia yhteen ainoaan kommenttiin. Perinpohjainen selonteko ansaitsee vähintään oman blogimerkintänsä. (Antti Alien, wink!)</p>

<p>Lähteet:</p>

<ol>

<li>http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2009/04/portugalissa_huumeiden_dekriminal...

<li>http://www.mtv3.fi/uutiset/ulkomaat.shtml/2009/11/990746/hollantilaiset-...

<li>http://www.ukcia.org/research/young/adolescent.php</li>

</ol>

KoikkaKaukaa

Kreikalla on pitkä historia huume kielteisyydestään.
Yli 40 % vankilatuomioista on sidoksissa huumeisiin.
Näistä yli 60% on kannabiskäyttäjiä.
Ja kun samaan hengenvetoon todetaan että jokaista sataa vankilapaikkaa kohti istuu vankiloissa 160 henkeä on ymmärrettävää että politiikassa täytyy tehdä muutos.

Asiassa ihmetyttää että hallussapito säilyy rikoksena.

Kreikan lehdistä ja netistä saa lukea päivittäin kuinka joku onneton muutaman gramman takia joutuu ison pyörän survomaksi.
Tuntemani poliisi kertoi helpottuneena, saatuaan eläkkeen, ettei enää tarvitse pidättää harmittomia kannabiksen polttajia ja raahata putkaan. Kovat huumeet ja kylmät kauppamiehet on hänenkin mielestä eriasia ja ansaitsevat karun kohtelun.

Kuinka lakia sovelletaan jää nähtäväksi.