Lauantai 23.9.2017

Urpilainen vaatii taas vakuuksia Euroopassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.9.2011 13:00

Suomen havittelemat Kreikka-vakuudet ovat jälleen esillä huomenna, kun Euroopan johtajat kokoontuvat.

EU-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien pääjohtajat kokoontuvat epäviralliseen Ecofin-neuvoston kokoukseen Puolan Wroclawiin perjantaina ja lauantaina. Suomea kokouksessa edustavat valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen. Kokouksen pääaihe on euroalueen velkakriisin hallinta.

Ennen Ecofin-kokousta kerääntyvät yhteen euroryhmän johtajat. Euromaat pohtivat etenkin Kreikan, Irlannin ja Portugalin sopeutusohjelmien jatkoa.

–Lisäksi esillä on 21.7. euroryhmän huippukokouksessa sovittujen toimien toimeenpano, jonka yhteydessä esille nousee Suomelle tärkeä vakuuskysymys, kertoo valtiovarainministeriö.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

hukkaputki

Jutta reissaa hakemaan niitä lupaamiensa täysiä vakuuksia Puolaan, vaikka Itävalta ilmoitti tekevänsä takuista niin kalliita, ettei niitä kukaan muu huoli kuin Suomi.

Kalliita ne varmaan ovat suomalaisille, kun salkusta ei löydy muuta kuin Kreikan pankkien osakkeita. Niitä sitten Suomessa mainostetaan TÄYSIKSI vakuuksiksi.

Poliitikoilla tuskin on mitään uutta näkemystä velkariisin hallintaan kuin uuden velan antaminen, sillä muuten ei saada aikaan uutta kokouksta pohtimaan velkakriisin hallintaa.

jounihalonen

Monet nykyään menossa olevista Suomen itsenäisen valtion alasajopoluista on jo päätetty ennen sumutettua EU-kansanäänestystä 1994.

Yksi niistä on pakotettu aluehallintouudistus
http://www.promerit.net/2011/09/kuntajuttu/

Mitähän muuta ennalta, ohi kansanvallan sovittua, on menossa? Ainakin nyt meneillään oleva kansanvaltaa edelleen rajoittava perustuslain muutos on tällainen median taholta vaiettu ja toisaalla sumutettu tapaus. Nyt olisi Keskusta-puolueen edustajien oltava tarkkana, ettei lähde näiden Kiviniemien, Pekkaristen ja Kääriäisten kelkkaan.

jounihalonen

reilua meidän päättäjien taholta, että kertoisivat, miksi EU-liittovaltiokehitys on heidän mielestään tärkeää. Mikäli esimerkiksi varaudutaan maailman resurssimittelöihin, esin. öljy, rivejä tiivistämällä, niin siitä olisi kerrottava kansalaisille, jotka sitten voisivat pähkäillä mikä on oikein. Ei tällaista tekosyillä suhmurointia kukaan enää hyväksy ja usko.

space

Miksei vaan itse maksa vakuuksia itselleen? Pätkäisee siitä summasta hyväksi katsomansa vakuuden ihan suoraan itselleen. Jos niitä nyt enää tarvitsee edes maksaa. Potilashan on jo melkein saattohoidossa.

zsi

Jutta on kuin rikkoutunut vinyylilevysoitin jatkuvine vakuuksien hokemisineen. Oikea tehtäviensä tasolla oleva valtiovarainministeri pohtisi mikä Suomen kannalta on parasta ja edullisinta Kreikka-sotkussa, eikä takertuisi kouristuksenomaisesti SDP:n vaalikampanjan iskulauseisiin. Taisi tyttöparka haukata vähän liian suuren palasen suostuessaan vv-ministeriksi. Näinä haaasteellisina aikoina vv-ministerinä pitäisi olla sellaisen henkilön, joka alasta jotain ymmärtääkin. Peruskoulunopettaja Urpilainen ei valitettavasti sellainen ole eikä sellaiseksi tule.

Tsemppari

Näyttä nämä takuuhommat olevan epäselvät niin kommentoijille kuin EU-maillekin.
Takuita vaatii aina tosiasiallinen velanantaja, tässä tapauksessa takaajina olevat EU-maat. Rahoituslaitokset lainaavat rahat Kreikalle. EU-maat ovat takaajina tässä lainassa sen koko arvosta, joten rahoituslaitokset eivät tarvitse Kreikalta mitään takuita.
Takuun määrittelee aina velanantaja, siis takaajina olevat EU-maat, euromääräisenä siitä omaisuudesta mitä Kreikalla on tarjolla. Kreikalla ei ole mitään sanomista siihen, minkä arvoiseksi velanantaja kunkin omaisuuslajin arvioi, omaisuus arvioidaan sen hetkisen, myyntivoitosta vapaan käypän myyntihinnan mukaan.
Omaisuutta arvioidaan niin paljon, että rahallinen kokonaismäärä on yhtä suuri kuin velkasumma + korot. Velanantaja voi toisaalta vaatia vähemmän takuita kuin mitä velkasumma korkoineen on, jolloin erotus jää velanantajan tappioksi mikäli velallinen ei maksa lainaansa.

Julistaja

Edellisen eduskunnan pääurputtajapari
J. Gustafsson ja J. Urpilainen ovat
taas äänessä, mutta tälläkään kerralla
asiallista tekstiä ei kummallakaan ole
vaan samaa vanhojen hokemien toistoa.

Ikävää on, että ministerit eivät jaksa
keskittyä edessä oleviin vaikeisiin
päätökseen, vaan median suosiollisella
avustuksella jankuttavat yhtä ja samaa.

Seitsemän miljardin alijäämäinen talous-
arvio on yhtä tyhjän kanssa, kunhan ne
vakuudet ehkä noin puolelle miljardille
saadaan. Koulut kiinni rahat Kreikkaan.

Kuka antaisi Suomen kansalle vakuudet
siitä, että hallitus ei ajakkin Suomea
tietoisesti konkurssiin.