Lauantai 20.7.2019

Puolan temppu epäonnistui – Syy: Suomi & Hollanti

Luotu: 
22.9.2011 15:35
Päivitetty: 
22.9.2011 15:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Romanian romanit järjestivät viime syksynä mielenosoituksen.

Suomi ja Hollanti ovat käyttäneet yhdessä veto-oikeuttaan Schengen-alueen laajentamisen estämiseksi. Maiden yhteinen kanta estää Romanian ja Bulgarian liittymisen viisumivapaaseen alueeseen.

EU:n puheenjohtajamaa Puola on yrittänyt ajaa Romanian ja Bulgarian liittymistä läpi läntisessä ja pohjoisessa Euroopassa. Suomen ja Hollannin kanta on Puolalle merkittävä arvovaltatappio.

Romanian ja Bulgarian liittymisen esteenä oli virallisesti korruptio. Hollannin maahanmuuttoministeri ilmoitti tällä viikolla, ettei Hollanti voi suvaita päätöstä laajentaa viisumivapautta. Suomessa sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) on ilmoittanut Schengen-kannan syyksi puutteet maiden oikeusjärjestelmässä.

Oppositiopoliitikkojen mukaan Schengen-sulun syynä ovat Romaniasta ja Bulgariasta läntiseen ja pohjoiseen Eurooppaan  liikkuneet romanit. Romaneiden syrjintä ja kansanryhmään kohdistuva suoranainen rasismi ovat hyvin yleistä Romaniassa ja Bulgariassa.

Itäisen kaksikon Schengen-jäsenyyttä ovat vastustaneet Suomen ja Hollannin lisäksi myös Ranska. Ranska ei kuitenkaan osallistunut Schengen-alueen kaatamiseen.

EU-asioita läheltä seuraavan Euractiv-verkkolehden mukaan Puola olisi yrittänyt viime hetkiin asti luoda jonkinlaista sopimusta Schengen-alueen laajentamisesta. Puolan viimeinen ehdotus olisi Euractivin mukaan ollut se, että Romanian ja Bulgarian maarajat olisivat pysyneet kiinni. Mailla olisi ollut viisumivapaus vain ilma- ja vesiteitse kulkevan liikenteen osalta.

Tämä temppu kuitenkin hylättiin tänään.

Romania ja Bulgaria ovat hurjistuneet tilanteesta. Jo aiemmin Romania esti hollantilaisen kukkalähetyksen pääsyn satamaan. Maan ulkoministeri totesi lehtihaastattelussa äärioikeiston kaapanneen Hollannin ulkopolitiikan.

Vanhojen EU-maiden edustajat ovat jyrkästi kiistäneet väitteet Schengen-sulun johtuvan romaniasiasta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

snadi

"..euroopassa on valtavia henkisiä kuiluja."
Kulttuurit sopimusten noudattamisessa ja sovitun toteuttamisessa poikkeavat todella suuresti.(Jopa "rivikansalaisten" päivittäisiin tapaamisiin sovittuina aikoina saapumisesta alkaen)."Sopimukset on luotu rikottaviksi"? Suomalaisilla (kuten monella muullakin)on ikäviä kokemuksia valtioiden välisistä "sopimuksista", ja siksi taidamme olla vaikeuksissa kun tulisi sopeutua toisenlaiseen ,"rikkaampaan kulttuuriin". Yleinen "joustavuus" sovituista tehnee EU:n pysyvyydelle ja kestävyydelle vaikean kannon kaskeen? (Joillakin mailla kun ei olle aikomustakaan hoitaa kansalaisten tasa-arvoa koulutuksessa ja työllistymisessä kuntoon oman alueen puitteissa.Vapaa liikkuvuus on tainnut olla "ratkaisuajattelun" avain, varsinkin ongelmaksi koettujen osalta?(Eikä kehityssuunta taida olla tuloerojen kasvun ja syrjäytymisten myötä kovin imarteleva meilläkään)?

Meister

Olen vuosia vastustanut Suomen etujen vastaista Schengen-sopimusta. Se on suurin syypää kansainvälisen rikollisuuden, huumekaupan ja kerjäläisyyden räjähdysmäiselle kasvulle. Schengen-sopimusta markkinoidaan vapaata liikkuvuutta lisäävänä ja vientiä edistävänä sopimuksena, vaikka sen negatiiviset vaikutukset ovat järkyttävät erityisesti sisäisen turvallisuuden kannalta.

Mielelläni näkisin, että Suomi eroaisi Schengen-sopimuksesta ja palauttaisi täysimittaisen rajavalvonnan.

Vieras mies

Et sitten itse matkusta vaan pörräät siellä Impivaaran R:llä. Schengen-sopimus on helpottanut huomattavasti omaa elämääni, samoin lukuisten muiden suomalaisten. !800-luvun Euroopassa ei juuri tunnettu rajoja, emme nytkään halua niitä takaisin. Ulkomaalaiset ovat niin pieni ongelma Suomessa, että se on lähinnä omien korvien välissä.

Meister

Ah, niin kliseinen Impivaara-argumentti...Suomi on toistaiseksi turvallinen maa, pidetään se sellaisena.

En näe ulkomaalaisia ongelmana, vaan juurikin kansainvälisen rikollisuuden ja huumekaupan. Schengen-sopimus on merkittävästi edistänyt niiden leviämistä. Jokainen näiden asioiden parissa työskentelevä tietää tämän. Tutki asiaa ja huomaat, että olen oikeassa.

En näe siinä mitään ongelmaa, että jokainen matkustaja joutuu käymään rajatarkastukset. Se hinta on maksettava. Ihmiset ovat totutettu liian hyvälle.

jouniv

"Et sitten itse matkusta vaan pörräät siellä Impivaaran R:llä."

Et sinäkään vissin sitten matkustele Schengen-alueen ulkopuolella. Lähes koko maailma kun on edelleen Schengenin ulkopuolella ja kummasti se reissaaminen sinnekin sujuu.

Rajavalvonta on pieni paha eikä haittaa normaali-ihmisen elämää mitenkään.

LT

Jos "Vieraalla miehellä" on ollut etua Schengen-sopimuksesta, ei siitä voi vielä vetää yleisiä johtopäätöksiä. Yhden ihmisen mukavuudenhalu voi merkitä toiselle vähentynyttä turvallisuutta. Rajat suojelevat meitä niiltä ihmisiltä, jotka saattavat aiheuttaa yhteiskunnassa turvattomuutta ja pelkoa.

1800-luvun Euroopassa ei ollut autoja eikä lentokoneita. Rajan ylitys oli tuolloin erittäin vähäistä verrattuna nykypäivään.
Suomi kuului 1800-luvullakin Eurooppaan. Maassamme tarvittiin tuolloin ulkomaanpassi matkustettaessa toisiin maihin. Matkakohteesta piti hankkia viisumi. Nykyinen käytäntö avaa ovet kenen tahansa S-sopimusmaan kansalaisen, ei vain sinun, joka todennäköisesti olet lakeja kunnioittava ihminen, tulla maahamme. Käytäntö ei ole aivan ongelmaton.

Bilbo

Aivan oikein - maiden rajavalvonnasta on olemassa hyvää viranomaistietoa meilläkin jo vuosien takaa. Näytti vähän aikaa siltä että maiden liittyminen on läpihuutojuttu. Viimeksi suuremmalla kierroksella joulukuussa 2007 otettiin Schengeniin maita joiden viranomaiskulttuuri on arveluttava.
Päätöksenteko on ollut laajenemisasioissa aivan liian politisoitunutta. Todelliset vaaditut ja listatut edellytykset usealla maalla eivät kestä pidemmässä tarkastelussa kun toinen pää jo vuotaa.

Schengen-alue on luotu Euroopan maiden sisäisiin tarpeisiin hlöiden ja tavaroiden liikkuvuuden helpottamiseksi - ulkopuoliset tarvitsevat maahantuloluvat. Luvan saatuaan mielestään valvomaton vapaa liikkuvuus koskee myös heitä. Oikeudet kyllä muka tunnetaan - sääntöjä pääsääntöisesti ei. Omassa maanosassamme on vielä tarpeeksi tekemistä ennenkuin päästään balanssiin - rosvoretket jatkuvat vanhan ja ns. uuden Euroopan välillä.

caballero

Olli Rehn oli aikoinaan laajennuskomisaarina ajamassa noita deekumaita EU:n jäseniksi.Mikään ei ole noissa maissa muuttunut.Korruptio jyllää edelleen ja EU:n
apu menee "parempiin taskuihin".Onneksi on Päivi Räsänen sisministerinä.
Kiitos myös Hollannille.

zsi

Virolaisia on turha haukkua parasiiteiksi. Vastenmielistä vihapuhetta tuollainen ja kertoo ehkä enemmänkin kirjoittajan henkilökohtaisista alemmuuskomplekseista.

Viron talouskasvun perusteella taitaa kohta käydä jopa niin, että suomalaiset kasvavan valtionvelan alla saavat muutaman vuoden päästä apua Virosta, jossa on ymmärretty vanha viisaus, ettei oikeasti voi syödä enemmän kuin tienaa.

Granu

Viron valtio on velaton,mutta millä hinnalla.Valtaosa virolaisista kamppailee jokapäiväisen toimeentulon kanssa.Mieleen tulee Romania ja Ceaucesecu,joka maksoi valtion velat pois samalla kun ihmiset nääntyivät nälkään.Lopulta hän pääsi henkestään vaimonsa kanssa.Olisitko valmis luopumaan nykyisestä elintasosta,terveydenhoidosta,koulutuksesta,velattoman valtion vuoksi

jussilaari

Taas Suomi häiriköi EU:ssa. Kuinkahan meidän arvostuspääomaa tämä taas syö. Ensin Kreikan vakuudet ja nyt tämä. Suomi on muuttunut mallioppilaasta luokan häirköksi. Emme enää koskaan kelpaa mihinkään koviin ytimiin, missä todelliset päätökset tehdään.

Gregor S.

Älä turhaan lausu kepulaisen ent. laajentumiskomissaarin nyk. talouskomissaarin nimeä, sillä muuan kepulainen nettipoliisi ei jätä rankaisematta sitä, joka turhaan lausuu kepulaisen ent. laajentumiskomissaarin nyk. talouskomissaarin nimen. Aamen.

Vierailija

He eivät saa ajaa isänmaansa etua, vain EU:n etua, mikä se sitten milloinkin on.

"Omasta komissaarista ei oikeastaan pitäisi puhua, koska komission jäsenet eivät työssään edusta kotimaataan, vaan Euroopan unionia. Riippumattomuudesta ollaan myös tarkkoja. Komissaarit joutuvat valalla sitoutumaan siihen, että he eivät ota vastaan ohjeita oman maansa hallitukselta."

http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/avoinarkisto/index.jsp?xid=...

muuan

Miten tuo epäisänmaallisuus mielestäsi ilmenee?

Myös muut EU:n virkamiehet, muistakin maista lähteneet, ovat epäisänmaallisia, tai ainakin heidän tulisi olla. Virkamiesten ja meppien on nimittäin katsottava asioita koko unionin kannalta. Ainakaan virkamiehet eivät ole lainkaan maidensa edustajia.
Onhan siellä Brysselissä Suomella ainakin suurlähettiläs, jonka tulee olla isänmaallinen eli nimenomaan maansa edustaja.

TV-pappa

presidenttiehdokas, tämä isommanpuoleinen Paavo, kertoili liittämisvaiheessa näiden maiden mukaan saamisen olevan meidän kaikkien etumme. Niin, tarkoitettiinko "meillä" koko kansaa vai vain Lipposen perhekuntaa? Ehkäpä siellä päin matkustellessa ainakin perheelle palvelut ja tarjoilut pelaavat ihan mallikkaasti, kunhan isäntä ensin esittelee itsensä ja tekosensa.

zsi

Nyt on sekin ihme nähty, että Suomella on ollut EU-politiikassa oma mielipide jossakin asiassa ja jopa järkevä sellainen. Toivottavasti linja jatkuu ja muutkin maat rohkaistuvat kääntämään EU:n kurssin järkevämpään suuntaan.

Bulgarian ja Romanian hyväksyminen EU:n jäseniksi oli alunperinkin samanlainen virhe kuin Kreikan mukaanotto euroon liian aikaisin eli etukäteen asetetuista kriteereistä tingittiin ja seurauksia maksetaan nyt koko Euroopan laajuisesti niin kerjäläisongelman kuin Kreikan takuidenkin kautta.

Vieras mies

Schengen-sopimus on helpottanut huomattavasti omaa elämääni, samoin lukuisten muiden suomalaisten. !800-luvun Euroopassa ei juuri tunnettu rajoja, emme nytkään halua niitä takaisin. Ulkomaalaiset ovat niin pieni ongelma Suomessa, että se on lähinnä omien korvien välissä. On sitten toinen juttu, ettei Romanian ja Bulgarian tyyppisiä maita ole vielä syytä ottaa mukaan. Olisivat saaneet odottaa myös EU:n ovella vielä joitain vuosia.

MMoore

Schengen ei ole helpottanut elämää millään tavalla. Jos lentäen matkustaa EU-alueella, passia pitää olla lentokentällä mukana joka tapauksessa. Suomen (myös EU-Suomen) passilla pääsi vilauttamalla läpi tarkastuksista ennen Schengen-aikaa, ja ilman jonoja.

Rosvoille ja kuparinkerääjille Schengen on loistojuttu.

Itse en vastusta Schengeniä, mutta roskaväki pitäisi pitää siitä erossa (= maat, jotka eivät ole sillä kehityksen tasolla, että pystyisivät pitämään rikollisensa sisällään).

NisseSalmi

Joten miten tuo Schengeniin kuulumattomuus tulevaisudessa rajoittaa noista maista tulevia rikollisia ja puolirikollisia ihmisiä, kun ei se ole niitä estänyt tähänkään saakka.

Pelkkää poliittisten irtopisteiden keruuta Räsäseltä.

Bulgarian ja Romanian saaminen ruotuun muiden EU maiden kanssa vaatii paljon jämäkämpiä toimia kuin Schengen sopimuksen kanssa pelleilyä. Mutta siihen ei näytä löytyvän poliittista tahtoa, ja näiden kahden maan annetaan vaan jatkaa korruptiotaan ja vähemmistöjensä oikeuksien polkemista entiseen malliin.

JackHerer

Joku vielä kehtaa väittää, että oppositiosta käsin et voi vaikuttaa päätöksiin. Persut vie ihmekutosia eestä ja takaa.

Hienoa toimintaa taas Alankomailta. Välittömästi meille kanssa hamppu vapaaksi, niinkuin Keski ja Etelä-Euroopassakin.

Me maksetaan muiden piikit ja siitä kiitoksena meitä holhotaan ja viedään keputkin pois. Siis ne molemmat.

puutarhamies

ovat nimenomaan hölmöläisyyteemme nojautuva riesa suomalaisille. Älkää antako killinkiäkään heille, hyvät tädit!

Päiville pisteet.

Kerjäämiseen liittyvä hyvin organisoitu kummisetätoiminta ja lukuisat varasryhmät ovat hyvä syy edes yrittää keskittyä heidän maahantulonsa ja täällä oleskelun estämiseen.

Muualla maailmassa, sikäli kuin olen nähnyt ja kuullut, maahan ei pääse rahattomana ja ilman mahdollisuutta majoittua jonnekin. Tangerin lauttarannassa jotkut eivät päässeet edes pois maasta vastarannalle liian pienen matkakassan vuoksi.

Pekka Siikala

"Muualla maailmassa, sikäli kuin olen nähnyt ja kuullut, maahan ei pääse rahattomana ja ilman mahdollisuutta majoittua jonnekin."

Minä en tuollaista ole kuullut enkä ole nähnyt. Olen päässyt vuosikymmenten saatossa maahan kuin maahan kenenkään kysymättä missä aion asua tai millä aion elää.

En tosin ole romani.

totuuden torvi

mennen tullen kauhuksi asti. Toinen oli tuo saarivaltion immigration jossa tenttailivat kuinka pitkään meinaa oleilla, minkä verran fyrkkaa on messissä ja koska on aikonut poistua.

Kieltämättä ikäviä matkamuistoja. Olen vältellyt kyseisiä kohteita sittemmin, suuntaamalla toisiin kiitollisempiin kohteisiin jakokelpoista levittämään.

Kreikkakin on useammin nähty, tosin kuitit ovat toistuvasti jääneet saamatta.

TV-pappa

seuraavaksi äkkiä ne alkolukot ja tarkkuusmittarit sinne Eduskunnan ja kaikkien ministeriöiden kulunvalvontapisteille. Alkaa olla sen verran merkityksellisiä asioitakin käsiteltävänä, että enää ei ole varaa antaa iltapäivälehdille lööppeihin, kuinka rietasta elämää joku työ- ja asuntoministeri ovat toimipisteissään pitäneet. Ja eikös se tasa-arvovaltuutettukin ole hyvin tyytyväinen, kun välillä valvotaan ja ruoskitaan vähän päättäjiäkin, eikä aina vain Suomen kansaa, eli maksajia. Tässä jo tämän maan myyntimeiningissä veikkaillaan, kumpi kielletään ensin Suomen lippu vai Maamme-laulu. Ehkäpä sen kohta herra EU-komissaari meille kertonee. Tai eihän sillä järjestyksellä ole väliä, jos kerran molemmat kielletään.

pakista

Pieni, sinnikäs Suomi ja sen pääministeri ovat nyt ihan Euroopan sydämmessä turvaamassa linnakkeen rauhaa ja menestystä. Liikkumista rajoitetaan, Kreikka pannaan järjestykseen ja kannetaan huolta ihan koko liiton eikä vain Suomen sotilaallisen tyhjiön osalta (herr Forss ja militäärit evp).
"Jos Suomeen tulisi nyt luvatta sotilasvoimaa, meillä ei olisi valmiudessa yhtään yksikköä, joka voisi vastata tuleen." Koskahan vihollinen on kohteliaasti pyytänyt lupaa hyökkäykselle (paitsi ehkä kohteliaat ruotsalaiset vuosisatoja sitten).

Kaiken lisäksi ylipäällikkö on ajamassa koko maailman turvallisuutta pyrkimällä sattamaan katajaisen kansan Suomen YK:n turvallisuusnauvoston jäseneksi.

Valtiovarainministerikin on jo siirtynyt valkoiseen housupukuun varmistaakseen mahdollisen antautumisen turvatakauksien osalta eli hänkin on valmis antamaan kaikkensa Euroopan vakauden vuoksi.

Ainoa, joita niin maailman, Euroopan ja Suomen ongelmat eivät näy kiinnostavan on herr Wallin, joka on kenties nuuskanhakumatkalla Ruotsin puolella ja oppimassa armeijatonta puolustusta.

de comments

pitää Päivi Räsästä yksin onnistujana Romaniaa ja Bulgariaa koskevassa päätöksen teossa. Näinhän ei kuitenkaan ole, sillä ei hallituksen yksi ministeri voi poiketa hallituksen yhteisnäkemyksestä. Jos poikkeaa, niin on ihan varma,että hallitus hajoaa välittömästi. Ei kaiketi yksikään hallituspuolue suvaitse "ylikävelyä" yhden ministerin taholta.

ernoh

Aluksi pieni tietoisku tämän jutun laatijalle: kyse ei ole mistään "viisumivapauden myöntämisestä" bulgarialaisille ja romanialaisille. Hehän voivat vapaasti matkustella ja oleskella EU-alueella tietyin rajoituksin jo nyt. Tämä koskee tietysti myös romaneja. Kyse oli näiden maiden ottamisesta Schengen-sopimuksen piiriin, mikä matkustamisen kannalta merkitsee vain järjestelmällisten rajatarkastusten poistamista niiden ja muiden EU-maiden rajoilta ja passipakosta luopumista. Jokin henkilöllisyystodistus pitää kuitenkin olla mukana.

Suomen kannanotto osoitti taas, että persukauhu näyttää pitävän muita suomalaispoliitikkoja edelleen otteessaan. Hollannissa taustalla on ilmeisesti persujen aateveli Gert Wilders. Perusteeksi esitettiin Bulgarian ja Romanian maiden hallinnon puutteet. Kätevä perustelu, koska kaikista maailman hallinnoista löytyy varmasta aina joitain puutteita. Kuinka paljon näiden puutteiden pitää kohentua, että maat saavat armon Suomen silmissä? Kuka sen tutkii ja miten? On täysin typerää hankkia vihollisia tämän asian takia, jolla ei kuitenkaan ole Suomelle kuin marginaalinen merkitys. Vastaisku on odotettavissa.

Erityistä huomiota tässä kiinnittää se, etteivät Bulgarian ja Romanian naapurit ja muut lähivaltiot eikä myöskään vapaaseen liikkuvuuteen viime aikoina nihkeästi suhtautunut Tanskan vastustanut näiden maiden Schengen-jäsenyyttä.

ernoh

Tästä juuri on kyse: nyt romanialaisten ja bulgarialaisten pitää esittää passi Schengen-valtion rajalla mutta Schengen-jäsenyyden toteuduttua ei. Siinä kaikki. Oleskeluoikeuteen toisen EU-maan alueella asia ei vaikuta mitään.

Schengen-sopimus sisältää toki paljon muutakin, kuten poliisien ja tullien yhteistoimintaa sekä poliisin oikeuden jatkaa rikoksesta epäillyn jäljitystä rajan yli.

ernoh

Kun asia on näin vähäinen, en ymmärrä näitä raivoisia kommentteja. Äärioikeistolaiset ja ksenofobiset kommentit ovat toki tuttuja näistä Usarin ketjusta muutoinkin. Romanialainen = rikollinen, muslimi = terroristi jne. Yksinkertainen on joidenkin maailma. Vain me suomalaiset olemme niin rehellisiä ja hyviä kaikki tyynni.

Jotta roistoromanialaiset voitaisiin pitää hermeettisesti Suomen ulkopuolella, pitäisi asettaa passi- ja viisumipakko myös Pohjoismaiden rajoille.