Lauantai 25.5.2019

Korkean tason varoitus: EU menetti jo rajojensa hallinnan

Luotu: 
21.9.2015 08:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Valvontatoimia on otettu uudelleen käyttöön Schgengen-alueella. Kuvassa Kroatiasta Unkariin matkustavia turvapaikanhakijoita eilen kuvattuna.
|

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk varoittaa, että Eurooppa on menettänyt rajojensa hallinnan.

Tusk on lähettänyt viikonloppuna eurooppalaisille valtionjohtajille kirjeen, jossa hän vaatii heitä kohtaamaan EU-rajavaltioiden ”raa’an tilanteen”. Tuskin johtama Eurooppa-neuvosto määrittelee Euroopan unionin yleisen poliittisen suunnan ja prioriteetit.

Tuskin mielestä syy Euroopassa levinneisiin rajavalvontatoimiin on se tosiasia, että ”me eurooppalaiset emme tällä hetkellä pysty hallitsemaan yhteisiä ulkorajojamme”. Schengen-järjestelmän tulevaisuuden ylle on noussut kysymysmerkkejä, kun muuttoliikkeen vuoksi rajavalvontaa on tiukennettu Schengen-alueen sisällä. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö varoitti Schgengenin kestävyydestä noin kuukausi sitten pitämässään puheessa. LUE LISÄÄ: Sauli Niinistön hurja väläytys – Käykö se toteen?

Puolan ulkoministeri Gregorz Schetyna vaatii Politico-lehden mielipidekirjoituksessaan tilkitsemään EU:n ulkorajat.

EU-johtajat kokoontuvat keskiviikkona ylimääräiseen huippukokouksen muuttoliikettä koskien. Eurooppaan arvioidaan tulleen jo puoli miljoonaa turvapaikanhakijaa tämän vuoden aikana.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Näytön paikka EU:lle: onnistuuko se hallitsemaan omia ulkorajojaan? Valitettavasti liian monet keskeiset ulkorajavaltiot ovat avuttomien poliitikkojen hallitsemia, ja tulos sen mukaista.

Pitkäänkö EU:n olemassaolon oikeutus jatkuu, jos se kykenee osoittamaan vain kyvyttömyyttä ja lipsumista yhteisistä sopimuksista?

Markku Nieminen

Ensi vuonna tulijoita on siis 5 miljoonaa, koska se kasvaa exponentiaalisesti vuosittain. Meilläkin Elisa ym. operaattorit keräävät älypuhelimia pakolaisille jaettavaksi, että tiedotus hyvistä eduista pysyy ajantasaisena. Lähteepähän työvoimapula Suomesta ja muualtakin kertaheitolla.
Miten vähällä järjellä ihmisiä johdetaankaan! Harhaan!

Olavi Myllymäki

Eurooppa on hollitupa jossa meno ei ole kenenkään hallinnassa. Maat säästäisivät paljon lakkauttamalla toimintakyvyttömät puolustusvoimansa.Tyhjentyneisiin kasarmeihin voidaan majoittaa isot joukot maahantulijoita. Kremlissä nauretaan tälle EU komedialle.

Jaakko Aalto

EU on epäonnistunut kahdessa keskeisessä asiassa, rajavalvonnassa ja rahaliitossa. Kyvyttömyys alkaa kohta tuoda mieleen edesmenneen Neuvostoliiton loppuajat, jolloin toiminta oli korvattu retoriikalla. Rajavalvonnan osalta EU:m kyvyttömyyttä voidaan paikata palaamalla valtioiden omaan rajavalvontaan ja niin onkin hyvää vauhtia tapahtumassa. Rahaliiton osalta ongelma on vaikeampi.

Veikko Nironen

Missähän aivopesu mestassa eu johtajat ovat käyneet, kun kaikenlainen järjenkäyttö näkyy olevan pahasta...

Kaikenmaailman "empatia ja humanisuuden varjolla" on järjellinen toiminta hävitetty ja eurooppa on käytännössä lahjoitettu maailman valloitususkonnolle islamille...

Suomessakin on menossä oikein mamutus rynnäkkö ja näyttää siltä "kun rakas naapuri RUOTSI on työntämässä laittomasti tulijoita", niin otetaan vaan kaikki vastaan...

Varmaan ajatellen, "mitä ne meistä ajattelee", jos pidettäis suomen eduista kiinni, eli kädet pystyssä odotellaan nähtävästi 100 000 turvapaikan hakijaa täyteen ennenkuin saadaan rajat kiinni...

Pakko sanoa, että voi "helkutin kuustoista" tätä meininkiä, ainakin tähän saakka... Toivottavasti seuraavassa eu kokouksessa Saksa+ muut löytävät sen kadosissa olleen järkensä ja lopulta laittaisivat laittomat tulijat leireille...

Missä muutkin oikeasti pakolais statuksen saaneet ovat ja vasta kunnon tutkinnan jälkeen vois kukin maa vapaaetoisuuteen perustuvan määrän ottaa, kun heistä olis isisi:n porukat ja elintaso surfaajat putsattu pois...

Nita Hillner

Suomeen saapuville pakolaisille löytyy netistä ohjesivustoja, miten varmistaa turvapaikan saanti. Tänään Iltasanomissa, kopioitu sivustot sanasta sanaan. En enää todellakaan tiedä mitä ajatella.

Ehkäpä rajat täytyisi sulkea toistaiseksi. Suomi voisi hakea kaikkein haavoittumimassa hädässä olevia pakolaisleireiltä. Se olisi järkevintä, jotta kansanvaellus saataisiin aisoihin. Tietenkin sääli lapsia, jotka ovat matkanneet pitkään.Todella vaikea tilanne

Eero Pekonen

Konsulttipalveluita on varmasti saatavana ainakin Australiasta ja Thaimaasta. Nämä maat ovat pysäyttäneet laittomien maahanyrittäjien tulvan. Epäilen kuitenkin, että eurooppalaiset päättäjät laskee alleen, jos jotain tehokkaita toimia muuttovirran pysäyttämiseksi pitäisi päättää ja käynnistää.

Ossi Vuorilampi

Ukraina ei pystynyt kontrollimaan rajojaan. "Vihreät miehet" levittäytyivät Krimillä vapaasti avainkohteisiin, eikä Ukraina enää epäröinnin ja jahkailun jälkeen pystynyt palauttamaan otettaan Krimiin. Kauempaa historiasta: lähes EU:n kokoinen Rooman valtakunta tuhoutui, koska se ei pystynyt hallitsemaan rajojaan, kun kansainvaellukset pyyhkivät rajojen yli. On aika heti palauttaa tehokas EU:n ulkorajojen valvonta tai sitten todeta Schengen-järjestelmän soveltaminen päättyneeksi (desuetudo) ja palauttaa kansalliset rajatarkastukset.

Rauno Ruusunen

Ei tämä yllätä.Turkin TV mukaan pakolaisia oli lähes 9 miljoonaa.Lisäksi mafia ja rikolliset etsii Afrikasta maita,joista voisi tuoda lisää.Toiminta on erittäin kannattavaa.Suomessakaan ei tulijoita ole kirjattu,kuin muutama.Tulevat varmaan esiin,kun tarvitsevat rahaa.EU johto kastsoo asioita sormi suussa.Ei muuta kuin moskeijoja rakentamaan.Arabivaltiot antavat rahaa ja Suomen valtio huolehtii muista kuluista tulijoiden osalta.Alentamalla virkamiesten määrää.

Carolus Linden

Nyt ei pitäisi odotella EU-tason päätöksiä varsinkaan kun niiden toimivuteen ei aina oikeen näytä olevan luottamista. Nopein ja toimivin tapa saada parannusta on vähentää ns. vetovoimatekijöitä pikaisesti ja radikaalisti. Siihen on halliltuksella omat keinonsa ja eduskunnan myötävaikutuksella löytyy keinoja enemmänkin. Kyse on lähinnä poliittisen päätöksenteon kyvykkyydestä.
Kun sitten vielä tiedotetaan tehokkaasti vetovoimatekijöiden vähentämisestä on varmaankin hyvin todennäköistä, että turvapaikanhakijoiden innostus tulla Suomeen äkistikin hälvenee.