Perjantai 18.1.2019

Suomalaisarvio Libyasta: ”Nyt alkavat poliittiset taistelut”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.10.2011 18:49
Päivitetty: 
20.10.2011 19:25
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuva Libyasta.

Maanpuolustuskorkeakoulun komentaja Juha-Antero Puistola arvioi, että Sirten kaupungin valtaus ja Muammar Gaddafin kuolema on Libyan suurten taistelujen päätepiste. Hän toivoo, että se on samalla poliittisten taistelujen alkupiste.

- Väliaikaishallintohan ilmoitti, että kun Sirte kaatuu, alkaa demokratian luominen Libyaan. Uskon, että koko sen ajan, kun näitä taisteluja on käyty, on myöskin käyty politiikkaa, yritetty muodostaa koko maata kattavaa hallintoa. Nyt heidän pitää ryhtyä sanoista tekoihin, Puistola sanoo Uudelle Suomelle.

Puistolan mukaan Libyassa on paljon tekemistä, joka ei ole kiinni Gaddafista. Maassa on muun muassa edessä jälleenrakentamisen ja alusta asti rakentamisen aikakausi.

- Ensisijaisesti pitäisi saada ihmisille toimeentulo turvatuksi. Osa ihmisistä Libyasta on lähestulkoon hätäavun tarpeessa. Sodassa kärsineille alueille pitää toimittaa ruokaa, juomaa ja niin poispäin, Puistola sanoo.

- Ihmisille pitäisi saada hyvin nopeasti aikaan tunne, että jotain on saavutettu tällä vallankumouksella, ettei siellä ala kyteä mitkään vanhat tai uudet riidat.

Puistola arvioi, että Libyassa haasteita tulee tuottamaan muun muassa se, että osa töistä on tähän asti ollut suurelta osin siirtotyöläisten hoitamia. Nyt siirtolaiset ovat paenneet maasta, eikä heitä oletettavasti ole jonoksi asti, ennen kuin maan tilanne vakiintuu.

"Libyan kannalta hyvä puoli on, että nyt näyttää siltä, että kaikki ulkopuoliset toimijat haluaisivat, että Libya vakiintuisi mahdollisimman nopeasti."

Libyan kansan ei myöskään pitäisi tuudittautua siihen, että öljymiljoonat alkavat taas virrata. Sodasta on aiheutunut maalle valtavat tappiot.

- Hallinto tarvitsee maan rakentamiseen joka pennosen, minkä se pystyy energiaviennillään hankkimaan.

Puistola muistuttaa, että Libyan jaloilleen saaminen on hidas prosessi. Hän viittaa Tunisiaan, jossa maalle valitaan sunnuntaina järjestettävissä vaaleissa uusi perustuslain säätävä kansalliskokous.

- Tunisian vallankumous tapahtui paljon aikaisemmin ja rakenteeltaan paljon ehjempään maahan kuin Libya. Ja näin kauan on päästy, että siellä päästään ensimmäisiin vaaleihin, hän huomauttaa.

- [Libyan] Poliittinen prosessi pitää saada nyt kiihdytettyä niin, että aseet pistettäisiin mielellään kaappeihin ja maastopuvut pois päältä.

Puistolan mukaan Libyalla on kuitenkin eräässä suhteessa parempi lähtöaskel kuin vastaavanlaisessa tilanteessa olleilla Afganistanilla ja Irakilla.

- Libyan kannalta hyvä puoli on, että nyt näyttää siltä, että kaikki ulkopuoliset toimijat haluaisivat, että maa vakiintuisi mahdollisimman nopeasti ja aseet kerättäisiin pois tai saataisiin ainakin kontrolliin.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Putkinen

Ystävällisesti huomautan Miialle, että oikempi olisi sanoa: "Komentaja Juha-Antero Puistola Maanpuolustuskorkeakoulusta."

Juha EI nimittäin ole Maanpuolustuskorkeakoulun komentaja.

Komentaja on tässä tapauksessa sotilasarvo, toisessa merkityksessä komentaja tarkoittaa jonkun joukon (esimerkiksi pataljoona tai vaikka koko Puolustusvoimat) johtajaa.

mattimies

"Libyan kannalta hyvä puoli on, että nyt näyttää siltä, että kaikki ulkopuoliset toimijat haluaisivat, että Libya vakiintuisi mahdollisimman nopeasti."

Juu äkkiä pitää kerätä aseet pois ja Libyan ulkopuoleta tuodut kapinalliset kasaan, sillä uusi kunnian kenttä odottaa jo viikon päästä Persiassa.

Pekka Tanskanen

Minua kiinnostaa että eikö todella löydy Suomesta muunlaista kannanottoa kuin sotilaallinen?
Tästähän oli jotain uutista mennellä viikolla, että kaikista ulkomaan kriisiuutisoinneista yms. tulee sotilaallinen kannanotto.
Kun sitä alkaa oikein kovasti miettimään niin vilkaisee kahvitauollaan siihen kahvikuppiinsa jotta "laittoiko Arska tähän jotain ylimääräistä?"
Menee ajatuksen senverran vainoharhaisiksi.