Lauantai 19.1.2019

NYT: Poliisit vaativat kannabiksen laillistamista USA:ssa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.12.2011 10:05
  • Yhdysvalloissa lainvalvojat ovat alkaneet epäillä maan huumepolitiikan järkevyyttä. Arkistokuva.

Yhdysvalloissa monet poliisit ovat alkaneet epäillä maan huumepolitiikan järkevyyttä, kertoo The New York Times. Julkilausutut mielipiteet ovat johtaneet kuitenkin irtisanomisiin, joista käydään kamppailua oikeudessa.

Vuonna 2002 perustettu Law enforcement against prohibition (lainvalvojat kieltopolitiikkaa vastaan), LEAP, ajaa kannabiksen laillistamista. Järjestö on kasvanut nopeasti: sen perusti viisi poliisia, mutta nykyään järjestön sähköpostikirjeen saa 48 000 ihmistä. Lisäksi sen jäsenistöön kuuluu 145 tuomaria, syyttäjää, poliisia, vanginvartijaa ja muita poliisiviranomaisia. Useimmat ovat jo eläkkeellä.

Verkkosivuillaan LEAP kertoo, että kieltopolitiikka ei vähennä huumeiden tarjontaa tai kysyntää, vaan kasvattaa "kannabiksen hintaa kullan arvoiseksi ja heroiinin uraanin arvoiseksi".

- Kukaan ei halua saada potkuja tai joutua taistelemaan työpaikastaan oikeudessa. Sen vuoksi moni ei halua lähteä mukaan toimintaan. Mutta joukossamme on muutamia urheita sieluja, sanoo järjestön toimitusjohtaja Neill Franklin NYT:lle.

Lehti kertoo kahdesta vireillä olevasta oikeustaistelusta, joissa on kyse rajavartijan ja ehdonalaisvalvojan irtisanomisista heidän mielipiteidensä vuoksi.

- Yhä useampi lainvalvoja on alkanut puhua epäonnistuneesta huumepolitiikasta, eivätkä he halua luopua oikeudestaan sanoa mielipidettään tässä tärkeässä keskustelussa vain siksi, että he saavat palkkansa valtiolta, toteaa asianajaja Danil Pochoda.

Pochoda toimii Arizonan American Civil Liberties Union -järjestön lakiasiain johtajana ja puolustaa erotettua ehdonalaisvalvojaa oikeudessa. Järjestö puolustaa kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia.

Yhdysvalloissa on jo vuosikymmenet vallinnut tiukka huumepolitiikka, jota on kutsuttu myös huumeiden vastaiseksi sodaksi. Tätä termiä käytti ensimmäisenä presidentti Richard Nixon 40 vuotta sitten. Nykyinen presidentti Barack Obama on ohjastanut hallintoaan olemaan käyttämättä termiä.

 

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Haima Uusi-Kaarlepyy

Eiköhän tuo ole kuitenkin niinkin, että huumeiden vastaisella sodalla (Reaganin lanseeraama termi, josta Obaman hallinto haluaisi luovuttavan) on poliiseja työllistävä vaikutus.

Brainless

Tarkoittanet että vain pieni osa poliiseista uskaltaa esittää kritiikkinsä lakeja kohtaan. Jos uhkana on potkut ja poliisin uran päättyminen niin ei kait kukaan perheellinen halua työttömäksi, vain siksi että olisi toista mieltä jostain laista. Tämä on syynä monien lakien kehittymisen kankeuteen. Vain muutamassa maassa kuten Hollannissa ja Sveitsissä lakeja voidaan muuttaa nopeastikin tilanteen mukaan.

Suomessakin kannabiksen käyttäjiä on niin paljon että on järjetöntä pitää niin suosittu aine laittomana "mopo" jengien tuotteena.

Olisi parempi pyrkiä minimoimaan huumeiden haitat ja taistella vaarallisia aineita ja vaaroja vastaan. Utopioiden tavoittelu ei ennenkään ole toiminut esimerkkinä neuvostoliitto tai alkoholiton yhteiskunta.

joonathan

Se, että cannabis on laitonta antaa se sadoille tuhansille rikollisille mahtavat tulot niin, ettei heidän tarvi tehdä mitään varsinaiseti yhteiskuntaa vahingoittavaa toimintaa. He pysyvät poissa ryöstöistä varkauksista ja muista yhteiskuntaa tuhoavista rikoksista. Myös tupakka ja alkoholi pitäisi laittaa samaan katgoriaan. Tosin kieltolain aikaa kyllä ruumiita tehtiin paljon mutta niistä suuri osa oli rikollisia ja poliiseja. Ja he tietävät ammattinsa vaarallisuuden. Kyllä kannattaa ehdottomasti pitää hamppu laittomana, no ehkä köyden tekemiseen sitä vois käyttää millä roistoja voidaan hirttää. Vankilaan ei cannabiksen myynnistä ja kasvattamisesta kannata laittaa sillä se vaan lisää yhteiskunnan menoja mieluummin kannattaa reiluja sakkoja lisätä. Sillä saadaan helpoiten varaa yhteiskunnalle lisää. Viinan verotusta voidaan muutekin lisätä sekin on varsin nopea keino siihen kun viinalle määrätään tarpeeksi korkea hinta tulee verotuloina helpoiten rahaa ja kun siihen vielä lisätään viinan laittomasta myynnistä tulevat kunnon sakkotuomiot niin ei tarvi edes sitä ruokakauppojen valikoimaan lisätä.

vinbju

nämä laillistamisen vaatijat, että kriminaalit antaisivat sovinnolla hyvän tulolähteen pois? Laittomien huumeiden kauppaan ja rahoitukseen osallistuu niin paljon porukkaa, jopa yhteiskunnan huipulta, ettei tämä laillistaminen tule onnistumaan. Onhan nämä asiat nähty jo moneen kertaan historiassa, alkoholi, tupakka, kahvi, opiaatit ovat johtaneet verotukseen, jopa sotiakin seurauksena. Paha maailma pitää kaikin keinoin karkottaa tietoisuudesta, syömällä sieniä, polttamalla yrttejä, nauttimalla käymis- ja tislaustavaraa, mentaalikemian tuotteita. Laittomuuden viehätys, mystifiointi ja "edistyksellinen" ajattelu johtavat kokeiluihin ja addiktioon alttiit ihmiset sitten omaan tuhoonsa. Tuskin edes ihmiskunnan liki totaali tuhoutuminen tuo viisautta kalloihin - kyllä lajin pitää vaihtua kokonaan!

demarien vihollinen no1

..koko huume ongelma on kumman sitkeää. Narkomaait pois kaduilta, sairaaloihin, jossa he saisivat annoksensa ja kuihtuisivat pois, ilman aiheuttamaansa ongelmia yhteiskunnalle; rikollisuutta, yms. mukana tulevaa. Mafioiden rahansaanti kuihtuisi. Ja koko ajan olisi sairaalassa infoa lopettamisen mahdollisuudesta.
Pilven polton salliminen on antautumista roistoille. Jopa Hollannissa ollaan ryhdytty miettimään laillistamisen muuttamista.
Huumeet pitäisi laillistaa siten, että narkomaaniksi listautuminen takaisi huumeiden jatkuvan saannin-jossakin huume sairaalassa, mukaan sitä ei saisi.

Meksikon ongelmat vyöryvät USA:n voimalla, joka on ennennäkemätön. Kymmeniä tuhansia ihmisiä on murhattu meksikossa pelkästään huumeiden tekijöiden välisissä sodissa. Satoja tonneja mariuanaa on poltettu, mutta jatkuva virta yhdysvaltoihin jatkuu.
Amerikkalaisia elokuvia katsellessa jo tajuaa, kuinka suuresta ongelmasta onkaan kyse. Elokuvissa huumeiden napsuttelu on "coolia" ja pilveä pitää jokaisen opiskelijan olla maistanut!
Rahaa liikkuuu hirvittävät määrät, jolla lahjotaan poliiseja ja oikeusviranomaisia usa:ssa-liekkö tämänkin liikkeen takana jokin mafian aloittaman "reilu-kampanja"....

Pim

Kannattaa muistaa, etta ainakin kokaiinin kohdalla lansimaissa suurimman osan aineista kuluttaa taysin normaalit tyossakayvat ihmiset. Eli narkkariksi listautumisen mahdollisuus ei noihin rahavirtoihin tulisi juuri vaikuttamaan.

Sinansa kannatettava ehdotus kylla on. Varmasti olisi vaikutusta rahapulassa tehtyjen ryiostojen maaraan.

kaarna

toisi sen edun että se romahduttaisi niiden markkinat ja sitä kautta vaikuttaisi sen ympärillä rehoittavaan ison rahan rikollisuuteen sekä alemmalla tasolla aikaviiveellä myös pienempiin mutta runsaisiin rikoksiin kun ei tarvitse rahaa hankkia aineisiin siinä määrin kuin nyt,käyttö piikin voi aiheuttaa aluksi joka kyllä tasaantuisi mutta huume bisneksen se tappaisi sekä siihen yleisesti liittyvän monenlaisen muunkin rikollisuuden joskin utopiaa koska näissä suurenluokan raha kuvioissa jota liikkuu huume kaupassa kuuluu porukkaan niin paljon isokenkäisiäkin" maiden hallinnosta sekä muita markkinatalouden varakkaita jotka jarruillaan huolehtivat siitä että bisnes pyörii

Kallevi

Kannabiksen hallussapito on New Yorkin osavaltiossa laillista, mutta sen julkinen näyttäminen on laitonta. Tämä on johtanut siihen, että poliisi simputtaa ihmisiä pakottamalla heidät ottamaan kannabispussukkansa esille julkisella paikalla. Kun pussi näkee hieman päivänvaloa, siitä tulee yhtäkkiä rikoksentekoväline, ja "syyllinen" viedään asemalle. Vielä hetki sitten pussi sisälsi laillista ainetta, mutta kieroilullaan poliisi teki siitä laitonta. Poliisit nauravat p-sesti päälle, kun rikokseen pakotetut valittavat kohtelustaan.

Ilman kannabiksen hallussapitoakin joutuu tosin helposti syytteeseen hallussapidosta. YouTubessa on video pidätystilanteesta, jossa poliisi lavastaa syyttömän ihmisen syylliseksi hallussapitoon. Pidättävä poliisi antaa käsimerkin toiselle poliisille, joka ottaa taskustaan kannabispussin ja ojentaa sen pidättävälle poliisille. Pidättävä poliisi sujauttaa pussin pidätettävän takataskuun. Sitten poliisit alkavat pauhaamaan nauraa hohottaen, "Oho, oho, mitäs täältä löytyykään!" Se että tapahtumaketju alkoi sanattomalla käsimerkillä on paljastavaa. Se kertoo, että tapaus ei ole ainutkertainen, vaan taustalla on suunnitelmallisuutta, ja että tilanne on toistunut monta kertaa aiemminkin.