Keskiviikko 16.1.2019

Venäläinen ”markkinatalous” peittää hyvin omistajien jäljet

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.1.2008 17:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva

Venäjän valtion johdon varallisuus on pitkien ketjutusten vuoksi lähes mahdoton selvitettävä.
– Nyky-Venäjää ei voi kuvata markkinataloudeksi, ei totalitarismiksi eikä kansallissosialismiksi. Sen on oltava jotain omanlaistaan, muotoilee tohtori Ilmari Susiluoto. Susiluodon, Anne Kuorsalon ja Martti Valkosen uutuuskirja Venäjä, kovan linjan energiajätti (Edita) julkistettiin Helsingissä tiistaina.

Venäjällä omistuksia ei kerrota avoimesti eikä maan johdolta odoteta täydellisiä selvityksiä. Venäjän presidentillä Vladimir Putinilla sanotaan olevan miljardiomaisuus. Putinin seuraajakseen halajamalla varapääministeri Dmitri Medvedevillä on läheiset suhteet Ilim Pulp -paperiteollisuusyhtiöön. Antikompromat.ru-sivustojen mukaan presidentinvaalien ennakkosuosikki Medvedev omisti yhtiöstä 20 prosenttia vuonna 1994. Medvedev on kuulunut yhtiön neuvonantajiin.

Medvedevin mittava omaisuus ei sinänsä ole yllätys, vaan se kertoo Venäjän valtion omaisuuden uusjaosta, jota on toteutettu Putinin valtakaudella. Tuskin missään muussa maassa voitaisiin kuvitella, että telealaa johtaisi ministeri, joka omistaa mittavasti hallinnoimansa alan yrityksiä.

– Venäjällä viestintäministeri Leonid Reimanin monimutkaiset off-shore-omistukset ovat tiedossa, sanoo toimittaja, tietokirjailija, Anne Kuorsalo yksi kolmesta Kovan linjan energiajätti -kirjan kirjoittajista.

Julkisuudessa Reiman ei ole kiistänyt huhuja kytkyistään yrityksiin, mutta on todennut niin kuin Venäjän johtajat yleensä tekevät, että huhujen levittäjillä on oma tarkoituksensa.

Venäjän huippujohtoa yhdistää läheinen side Leningradiin eli Pietariin, Karjalan tasavaltaan ja Petroskoihin. Venäjän tuntijat selvittävät kirjassa muun muassa sitä, miten keskeistä osaa nämä vanhat suhteet näyttelevät valta-asetelmissa sisäministeriön, FSB:n ja armeijan suhteissa.

Omaisuuden ensimmäisellä jakokierroksella 1990-luvulla osattomaksi jääneet ovat ottaneet omansa ja palauttaneet takaisin käsitteen todella suurien omaisuuksien merkityksestä vallan välineenä. Valtansa merkiksi nyky-Venäjä ja sen johtajat ovat tiiviisti kytkyssä liiketoimiin, joissa omaisuuksien alkuperästä ei kerskuta. Venäjä on yhteiskuntana yhä kaksijakoisempi ja Kremlin sanelema näytelmä jatkuu.

Sunflower seeds you want?, Mr. President?:

Yritykset: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

domino

Aika mielenkiintoista. Kattava artikkeli taas yhdestä demarien tabuista. En kuitenkaan käsitä sitä miten joku voi olla rehellisesti Venäjän edessä luottavaisin mielin ja toistella vaikka mantraa "Venäjä ei ole uhka". Jos Vanhanen ja Niinistö omistaisivat Elisan, sitäkautta Saunalahden & Kolumbuksen ja vielä vaikka DNA:ta. Voisiko kuvitella että jos Vanhanen säätäisi lakia puolesta tai vastaan näissä asioissa, niin hänen toimiaan seurattaisiin ehkä tarkemmin? Millä tavalla tilanne käytännössä muuttuu kun mennään muutama sata kilometriä itään?

Kari Kivioja

Venäjän omistussuhteet ovat pysyneet kapealla ökykapitalistijoukolla. Tilanne muistuttaa kommunismin omistussuhteita. Ökyrikkaat ovat aina rakastaneet sotaleikkejä. Stalin oli heistä rikkain ja sai pyörimään häntä vuosia viihdyttäneen suuren sotapelin. Mitäpä huvia jo kaiken omistaja saa tavarasta ja rauhallisista oloista.

Ökykapitalistien sotapelihulluus on vakavasti otettava vaara myös Suomen kohdalla.

Kukaan ajatteleva ei voi Venäjän historian ja tätäpäivää tuntevana tuntea oloaan turvalliseksi Suomessa, sillä Tsetsenian sota tuntuu tänne asti. Moskova-mielinen YLE on myös selkeä turvattomuuden aiheuttaja. Se on vuosikymmeniä mädättänyt kansaamme ja edelleen jatkaa Venäjän onttoa mainostamista rauhan suurvaltana. Samaa pelkoa ruokkii YLE:n vapaan maailman ja USA:n vastainen perusteeton vääristely ja vihanlietsonta. USA:n johtajien avoin herjaaminen ei ole sattuma, vaan selvästi ohjelmatoiminnan peruslähtökohtia. Selvää on, että tällainen kansallemme vaarallinen ja vahingollinen linja on venäläisten tahdon mukaista toimintaa. Sellainen toiminta ei voi mitenkään olla oman etumme mukaista. Taustalla on meidän eritäminen vapaista maista ja heidän sotilaallisesta tuestaan ja sotkea välit heihin. Siten voidaan miehitystä helpottaa. Ohjelmatoiminta pyrkii myös pitämään yllä venäläistä korvamerkkiä.

tapio_o_neva

Omistuksen hävittäminen taisi alkaa Sveitsissä juutalaisten omaisuuden hävittämisellä numerotileille, jottei Saksan valtakunnanhallitus, Göring, Himmler & co:t olisi päässeet selville takavarikoitavaksi kelpaavasta omaisuudesta.

Monissa maissa, myös kehitysmaissa on hallituksen jäsenten perheiden ja sukujen turvallisuuden edellytyksenä se, että omistus on luottamuksellista.

Suomalainenkin voi säätiöidä omaisuutensa esimerkiksi säätiöön, jonka jäsenten nimiä ei näy rekisteristä Gibraltarille.

Suomessa Kouri-kaupoissa yritettiin Hannes Kulvik saattaa vastuuseen jostain, mutta näyttö ei pitänyt.

Kell onni on, se onnen kätkeköön. Venäläisille ei käytännössä ollut mahdollisuutta 1990-luvulla valuuttasäännöstelyn vuoksi viedä rahaa ulkomaille sijoitettavaksi. Käytännössä venäläiset sijoittivat suomalaisiin kiinteistöihinkin, joiden omistus on julkista siten, että antoivat asianajotoimistolle rahat, joka osti kiinteistön. Kiinteistön paperit olivat ostajalla "lainan" panttina. Näin ollen mistään julkisesta rekisteristä Suomessa ei näkynyt, kuka oikeasti hallitsi kiinteistöä. Tämä oli välttämätöntä siksi, että Venäjällä vankeutta olisi voinut saada 8-15 vuotta siitä, että omisti kodin, jonka hankkimiseen ei voinut olla valuutanvientilupaa.

On sanottu, että lähes jokaisella (varakkaalla) saksalaisella on tili (veronkiertoon) Sveitsissä.

Venäläisen keskisuuren ja pienen yrittäjäkunnan varat ovat pääasiass Kyproksella eikä tässä ole mitään ihmeellistä. Suomessa 1990-luvulla yksi suomalainen liikepankki tarjosi suomenkielistä varallisuuden hoitoa Luxemburgissa neljän pankkitoimihenkilön voimin. Sinne maakuntien kauppaneuvoksetkin säästönsä veivät.

On jokseenkin outoa, että Venäjästä virkansa puolesta perillä olevat suomalaiset kirjoittavat kirjan, jossa he ikään kuin olettavat, että siirtymätalouksissa omistaminen voisi olla julkista, ilman yksityisyyden suojaa.

Suomessa kannattaisi tutkia, moniko kotimainen omistaja - myös ammattijärjestö - kätkeytyy omistajarekisterin suojaan ulkomaisena omistajana jonkin yhtiön kautta.

Omistaja tarvitsee työrauhan, minkä Suomi on myöntänyt hallintarekisterillä - erityisesti siirtymätalouksissa, joissa ei ole vielä päätetty, mikä on sosiaalisesti oikeudenmukainen tulonjako. Jos omistaa liikaa, joutuu veropoliisin yllättämäksi, valtiollisen poliisin yllättämäksi, hallituksen vaihdon uhriksi tai sukulaiset kidnapataan.

Ne suomalaiset, jotka nauttivat Venäjällä neuvostoliittolaisesta 13% tuloverosta eivät ilmoita yhteystiedoksi kotiosoitettaan, vaan työpaikkansa yleiset yhteystiedot.

On selvää, että omistamisen tulee olla suojattua - myös Venäjällä.

OL

Dominolle tiedoksi, kyllä kyseessä on kokoomuksen, ei demareiden tabu, sillä Yhteinäinen Venäjä-puolue on Kokoomuksen sisarpuolue ja röstöjohto on Kokoomuksen kavereita! Niin se vaan on, että pitäisi tietää eikä katsella väärentävin lasein maailmaa, kuten Domino jatkuvasti tekee!

Juhani Putkinen

On se vaan jännää, että Kokoomuksen vihaajat ovat taas valloillaan väittämässä Venäjän KGB-diktatuuria Kokoomuksen sisarpuolueeksi.

Todellisuudessa Kokoomuksen sisarpuuolue esimerkiksi Virossa on Isänmaanliitto - joten jo se estää sen, että Kokoomuksella olisi Venäjän vallanpitäjissä mitään "sisaria". Viron IRL on nimittäin ryssien pahin kirosana.

tapio_o_neva

Kansallisen Kokoomuksen veljespuolueet ovat mm. Yhtenäinen Venäjä ja Yhdysvaltain republikaaninen puolue. Tosin sen jälkeen, kun Jyrki Katainen valittiin Kokoomuksen puheenjohtajaksi ja silloinkin kun hän teki vierailun republikaanien luokse, CIA:n julkaisemassa The World Factbookissa oli monta kuukautta tieto, että puheenjohtajana on edelleen Ville Itälä. Edes CIA ei noteeraa maailmanjulkaisuussaan Kokoomuksen sisäisiä liikahduksia.

PeteH

Venäjän vahvistuminen on erinomainen asia. Maailma tarvitsee vastavoimia Imperialistisen Roistovaltion Yhdysvaltojen hirmuhallinnolle. USA murhaa ja kiduttaa tuhansia ihmisiä eri puolilla maailmaa sijaitsevissa keskitysleireissään. Lisäksi USA on murhannut mm. Irakissa ainakin 2 miljoonaa ihmistä rikollisessa öljynryöstösodassaan.

USA on ilman muuta maailman suurin roistovaltio. Venäjä on hyvien puolella.

Kari Kivioja

YLE:n valheelisia ohjelmia seurannut voi tulla Sinun mielipiteisiisi. Todistat, että Yle on todellakin Moskovan TV:n Suomen osasto. >Tietysti vois olettaa, että sinäkin kirjoittelet Nevan suistosta. Mutta ei siihen usko. Tuollaista ei vois uskoa edes Putin-nuorikaan Venäjällä.

Kiitos tuesta. Se oli tarpeen!

PeteH

"YLE:n valheelisia ohjelmia seurannut voi tulla Sinun mielipiteisiisi."

- YLE noudattaa pikemminkin samaa USA- ja NATO -myönteistä linjaa kuin Helsingin Sanomat, joskaan ei aivan yhtä jyrkästi. Venäjä-myönteinen YLE ei ole koskaan ollut niin kauan, kun itse muistan (1990-luvun puolivälistä).

"Todistat, että Yle on todellakin Moskovan TV:n Suomen osasto. "

- Minulla ei ole mitään tekemistä YLE:n kanssa.

PeteH

Heh heh, vai oli Markki Valkonen mukana tässä "asiantuntijaryhmässä". Valkonen on tullut tunnetuksi äärioikeistolaisista ja Karjalan palautusta kannattavista lausunnoistaan.

Venäjä vahvistuu kovaa vauhtia, ja hyvä niin. Mitä vahvempi Venäjä on, sitä parempi.

Kari Kivioja

Se halveksii tyhmiä ja heikkoja, mutta älykästä ja voimakasta se ihailee ja arvostaa kuten sotiemme loistavaa armeijaa ja sen johtoa. Stalin antoikin armeijallemme tunnustusta. Tuskin hän erityisemmin arvosti maansa pettureita ja myyntimiehiä.

USA tuntee Venäjän parhaiten ja se tiesi, että tuumaakaan ei anneta periksi. Se asia ei ole päässyt perille kansalaistemme tietoon, vaan meitä opetetaan nelijalkasiksi ystäviksi eli tsuhniksi. Tsuhna on hyväuskoinen, lapsekas ja tyhmän puoleinen kuin sika.

Ennen Talvisotaa olimme Venäjän kanssa monien ystävällisten sopimusten ja hyvien suhteiden luulossa ja hyvät välit osoitautuivat arvottomiksi.

askoniskala

Tiedän että venäläinen halveksii "ruskeakielisiä" ja mielistelijöitä. Tiedän, että hän kunnioittaa isänmaallisuutta.
On ihan omakohtaista kokemusta tilanteessa, jossa pistin erään toisen suomalaisen (julkikokoomuslaisina) kanssa kunnolla vastaan. Isännöimme yli viidenkymmenen venäläisen delegaatiota. He haukkuivat kaikki suomalaiset Sinisalon porukkaa lukuunottamatta. Ilmoitimme, että suomalaisia emme salli tuolla tavoin haukuttavan ja juhlat loppuvat tähän. Vot, jokin väärinkäsitys, sanoi yksi vieraiden johtajista. Taisi olla toveri Shilov (Sika Shiloviksi kutsuttu KGP:n mies, lempinimen hän oli saanut tavoistaan) ja läpsäisi ystävällisesti olkapäälleni. Juhlat jatkuivat sitten huomattavasti kunnioittavammissa merkeissä. Oman mapin taisin Moskovan arkistoihin saada, mutta se jäi kyllä kovin tyhjäksi.

Siis edelleen olen sitä mieltä, että venäläisten kanssa kannattaa olla hyvissä väleissä. Pärjätään kyllä jos opetellaan. Paasikivi osasi toimeentulemisen taidon jopa Kivikankun (Molotov) kanssa. Samoin Kekkonen, jonka oveluus monet kerrat ylitti venäläistenkin oveluuden.

Venäjä on Suomelle myös mahdollisuus. Jos me emme sitä käytä, sen käyttävät kyllä muut. Esimerkiksi saksalaiset.

tapio_o_neva

Suomessa pääsee melko helpolla Venäjän asiantuntijaksi. Ne, jotka eivät tiedä, ihmettelevät ääneen peistaamalla moskovalaisia liberaalilehtiä, joiden pitäisi olla jo hävinnyt, mikäli uskoo Ilta-Sanomia tai Iltalehtiä ja ne, jotka tietävät, eivät puhu. Yleensä Suomenkaan kaltaisessa avoimessa yhteiskunnassa ei Schengen aikana kannata puhua kaikkea tietämäänsä: kuka tahansa voi koputtaa ovelle.

Kari Kivioja

Tapio uhkailee ja aikoo jo koputella aamuyöstä ovelle ja sitten tulla sisään raamien kanssa ja "leipäautokin" lie hänellä jo varattu pitkälle matkalle Siperiaan. Tapion rauhaa ja lempeyttä "edistäneet" kirjoitukset tulivatkin näinä päivinä outoon valoon.

Hervoton lempeys ja hyväuskoisuus, joka määritteli Venäjän lähinnä lasten Teddy-halinalleksi ja ihmiskunnan suurimaksi toivoksi on lopultakin lämmennyt turkissaan reuhtomisen seurauksena ja vetänyt paksut ja tunnetusti hiostavat toppaukset pois. Nyt paljastui karhun todellinen luenne. Kauan tuota ryöttää saikin hyppyyttä. Vilvoittele hyvä ihminen!

Vanha kunnon potkukokeen tasaisen kuormituksen muunnos paljasti Tapion salatun systeemin luonteen.
Tosin tiesin järjestelmän luonteen ennestään ja tiesin mekanismin yhdenmukaisen teoreettisen rakenteen. Kyseessä oli tietysti nollatutkimus ja huvittelua lämpimän takkatulen ääressä.

Suomen kansa ei tiedä Venäjästä juuri mitään olennaista. Siitä on huolta Tapionkin toimillaan.

PeteH

"Suomen kansa ei tiedä Venäjästä juuri mitään olennaista. Siitä on huolta Tapionkin toimillaan."

- Sen perusteella mitä täällä olen lukenut, tietää Tapio Venäjästä jonkin verran enemmän kuin nimimerkki Kari Kivioja.

PeteH

"Pete H luulee asiantuntemuksen löytyvän tarhasta. Oikein arvioi itsensä tuomarin tasolle."

Minusta henkilö joka väittää ettei venäläisten elintaso ole noussut 2000-luvun aikana ei voi olla kovin tietäväinen Venäjän asioista muutenkaan.

Edes kiihkein anti-putinisti ei väitä, etteikö venäläisten tavallisten ihmisten elintaso ole noussut. Nämä vain väittävät, että elintason nousu olisi yksinomaan öljyn hinnan nousun ansiota.

Toisaalta samat ihmiset väittävät, että koko öljyn myyntivoitto menee Venäjällä harvojen ja valittujen ihmisten taskuihin. Tässä tulee vastaan sellainen ristiriita, että jos öljyn myyntivoitto menee vain harvojen ja valittujen ihmisten taskuihin Venäjällä, niin mikä sitten selittää tavallisten venäläisten elintason nousun?

Kari Kivioja

Tapion muutosta parempaan odotellaan. "Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku!" Nyt sitten on tapahtunut odottamani Tapion kääntymys. muun laista juttua on tullut esiin mekein monen hengen työryhmän vauhdilla.

Paasikivi oli vanhasuomalainen venäläismielinen pehmis. Hänen oli Neuvostoliiton peliväline. Häntä voidaan syyttää monesta asiasta. Häntä voidaan verrata presidentti Pätsiin. Päts tuli mm. tunnetuksi rikkaana miehenä, jonka omaisuus oli peräisin Neuvostoliitosta. Pitäisi tutkia Paasikiven omaisuus ja hänen liiketoimensa. Kekkosen omaisuus arvioitiin kuolinpesässä aliarvostettuna noisn 500 000 000 mk arvoiseksi. Sellaisten rahojen omistaja on aika epäilyttävä, kun tuntee Kekkosen poliittiset pelivälineet.

Tuo Tapio esiin omat motiivisi. Ne eivät voi olla kovin kauniit. Onko oikea nimesi Jaakko Laakso. Kirjoitustyylissä on paljon samaa.

jaakkookojo

Kävin lauantaina vanhan kummitätini luona, joka on syntynyt Aunuksessa 1924 ja hänellä on serkkuja ja sukulaisia Venäjällä. Hän on edelleen kirjeenvaihdossa karjalaisten kanssa venäjäksi ja tietää paikalliset olosuhteet. Karjalassa on paljon köyhiä eläkeläisiä. He ihmettelevät uusrikkaita, jotka varastivat valtion omaisuutta puoli-ilmaiseksi ja rikastuivat siten. Berehzowski ei ole ainoa varas. Eläkeläiset elävät köyhyysrajan alapuolella, ja ihmettelevät, miksei valtio jaa öljymiljardeja eläkkeiden korotuksena kansalle. Venäjällä voi lakia säätävä poliitikko omistaa lakia koskevien yritysten osakkeita ilman jääviyden pelkoa. http://kotisivu.lumonetti.fi/kojojaa

PeteH

"Venäjä on yhteiskuntana yhä kaksijakoisempi ja Kremlin sanelema näytelmä jatkuu."

Tämä ei pidä paikkaansa. Suomen Pankin teettämän tutkimuksen mukaan varallisuuserot Venäjällä eivät ole kasvaneet lainkaan 2000-luvun aikana.

http://www.moskova.info/content/view/937/122/

Samaan aikaan Venäjän BKT on kuitenkin kuusinkertaistunut. Jos valtion varallisuus on kuusinkertaistunut, mutta varallisuuserot pysyneet samanlaisena, niin mitä tästä voisi päätellä? Ainakin sen, että venäläisten keskipalkka on myös kuusinkertaistunut 2000-luvun aikana.

Toivoisin US:n toimitukselta ja kirjoittajilta tarkkuutta näissä asioissa, ettei mukaan pääse tällaisia paikkaansa pitämättömiä lipsahduksia.

Kari Kivioja

Tunnetko inflaation ja se on otettava huomioon. Pääteltävissä on Pete H:n tietojen heikkous talousasioissa. 1920-luvun Saksassa ihmisten nimellistulot taisivat päivässä nousta moninkertaiseksi. Se tarkiitti aivan muuta kuin elntason nousua. Rahan arvo tippui kuin katolta! Eli hinnat nousivat. Postimerkki maksoi miljoonia markkoja.

PeteH

"Tunnetko inflaation ja se on otettava huomioon."

- Toki tunnen inflaation, mutta venäläisten ostovoima (jossa inflaation vaikutus on laskettu mukaan) on kasvanut joka vuosi 10-20% vauhtia koko 2000-luvun ajan.

"Pääteltävissä on Pete H:n tietojen heikkous talousasioissa."

- Höpsis.

"1920-luvun Saksassa ihmisten nimellistulot taisivat päivässä nousta moninkertaiseksi. Se tarkiitti aivan muuta kuin elntason nousua."

Venäläisten ostovoimakorjattu (PPP) BKT per asukas kasvaa, eli venäläiset voivat joka vuosi ostaa ansaitsemillaan tuloilla enemmän ruokaa ja tavaroita kuin aikaisemmin. Tämähän tarkoittaa samaa kuin elintason nousu.

Kari Kivioja

Pete H ei tunne taustoja asiassa. Vain harva tietämätön uskoo venäläisiin tilastoihin. Olen seurannut venäläisiä tilastoja kauan. Aikanaan paljastui, että niitä tekevät henkilöt ovat vain valtion PR-osastojen väkeä eli niitä tehdään ulkomaita varten. Todelliset tilastot ovat Venäjällä sotilaallinen valtiosalaisuus. Niitäkin tilastoja voi perustellusti epäillä, sillä tilastoissa on runsaasti maagista tuhtaa.

PeteH

"Pete H ei tunne taustoja asiassa. Vain harva tietämätön uskoo venäläisiin tilastoihin. "

- Eli kun et enää muuta keksinyt, niin väität että viralliset tilastot Venäjän talouden tilasta eivät pidä paikkaansa, koska ne ovat "liian hyviä". Sinä olet toistaiseksi ensimmäinen, joka tällaista väittää. Kai sinulla sentään on todisteita tälle epäilyllesi?

Kari Kivioja

Ensin on satu, sitten on valhe, emävalhe, tilasto ja lopuksi venäläinen tilasto. Asenteesi on huvittava ja meneppä takaisin kirjojen ääreen. Venäläisiä ei tunne pienellä lukemisella.

Niitä Venäjän tilastoja ovat samat veijarit tehneet vuosikymmeniä. Kukaan niitä ei ota tosissaan.

totuuden torvi

ja sen jälkeläiset vannovat sellaisen etiikan ja moraalin nimiin, jota Suomesta käsin on hankala hahmottaa ja ymmärtää.

Ihmettelyä voisi jatkaa siitä, kuinka kaksi arvopohjaltaan ja toimintatavoiltaan niin erillaista kulttuuria ja kansaa, toinen suuri ja toinen pieni, voi ylipäänsä löytää sellaisen yhteisen arvopohjan tai toimintamallin, jonka puitteissa rauhanomainen rinnakkaiselo on mahdollista.

Edellyttääkö rauhanomainen rinnakkaiselo darwinismin perusperiaateiden mukaisesti pienemmältä taipumista myötäjuoksuun, suuremman murahtelutahtiin, vai kykeenekö pieni keksimään keinoja puolustaakseen omaa reviriään menestyksellä.

Kohtuuden ja oikeuden käsite on myös kovasti erillainen suurella ja pienellä. Suuri kahmaisee itselleen kyselemättä tarvitsemansa, pienen tyytyessä pöydältä tipahtaviin murusiin tai jäätyneen haaskan rippeisiin.

Venäjän läpinäkymätön hallinto ja tukahdetettu mediailmapiiri yhdistettynä vallanpitäjien röyhkeään kansallisomaisuuden ryöstelyyn on erittäin huolestuttavaa länsimaista oikeuskäsitystä ja maailmankatsomusta arvostavalle.Pahoja aavituksia lisää Venäjällä äkkirikkaisiin kohdistuva palvonta, vallan keskittyessä harvoille valituille, ylivisiirin uhoillessa tatamilla tai pullistellessa paidatta Rambona. Perusteltu kysymys kuuluu, olemmeko haasteen edessä vai uhan alaisia.

Kari Kivioja

Venäläiset eivät arvosta lainkaan Ylen opettamaa muka oikeaa suhtautumista venäläisiin. Ylehän opettaa meille nelijalkaisen ystävän roolia eli tsuhnan asemaa. Tsuhna on tavattoman hyväuskoinen, ylipainoinen, viinaan menevä, iloinen ja yksinkertainen olio eli melkein sika. Sellaiselle nauraa oikea suomalainen ja venäläinen mahansa kipeäksi.

Venäjän pahasta tahdosta todistaa YLE:n Venäjä-mielinen toiminta parhaiten. Se on siellä selkeästi esillä.

tapio_o_neva

Tähän kannattanee huomauttaa, että Shellin halituksen puheenjohtaja, kurikkalainen Jorma Ollila, valittiin SYL:n johtajaksi lähinnä taistolaisten äänillä, kun oma peruskannatus keskustapuoluelaisilta oli pohjalla.

Ellei Ollila olisi tukeutunut taistolaisiin, ei hänelllä olisi ollut paperilla johtajaominaisuuksia Citybankiin.

hpuntti

Selvästi on nähtävissä, että keskustelu muistuttaa joskus 70 -luvulla käytyjä mielipiteenvaihtoja (ei toki julkisuudessa). Kyllähän monet tiesivät, että Neuvostoliiton omisti käytännössä pieni puolueklikki ja muilla meni huonosti tai vielä huonommin. Suomessa sitä ei HALUTTU sanoa. Kyseinen ilmapiiri on osa kuuluisasta suomettumisesta.

Vaikka Venäjää eivät enää hallitse kommunistit vaan entiset kommunistit, niin edelleenkin meidän vasemmistomme nuoleskelee Venäjää yli oman tarpeen ja samalla vihaa USA:a kuten Vietnamin sodan aikaan, riippumatta siitä mitä kumpikin tekee.

tapio_o_neva

Kaikkialla entisessä Neuvostoliitossa on vallassa entisiä kommunisteja ja entisiä kommunistinuoria. Tämä koskaa myös Neuvostoliiton NATO-maita eli Viroa, Latviaa ja Liettuaa.

"Liberalismi" on siis henkiseltä perimältään (anti)kommunistista valtiovallan käyttöä.

Kari Kivioja

"Kaikkialla entisessä Neuvostoliitossa on vallassa entisiä kommunisteja ja entisiä kommunistinuoria. Tämä koskaa myös Neuvostoliiton NATO-maita eli Viroa, Latviaa ja Liettuaa."

Tapio!

Kukaan ei todella uskonut kommunismiin Neuvostoliiton alueella aatteen haihtuessa ilmaan tökeröine valheineen, sillä jokainen näki kaikkialla aatteen epäonnistuneen. Meillä on täällä jokin kommunismin ulkomuseo.

tapio_o_neva

Suomesta ei ole usko vielä kuollut. 1992 Suomessa alkoi usko Neuvostoliiton mentyä Eurostoliittoon eikä NATO:ksikaan riitä YYA-henkinen rauhankumppanuus, vaan tulee päästä "kovaan ytimeen", vaikka Lipponen on jo eläkkeellä aikoen ilmeisesti kirjoittaa sellaiset muistelmat, että Venäjäkin jo hädissään myönsi hänelle Ystävyyden mitalin lepyttelyksi.

Suomessa aatteista kaikkein heikoin on suomalaisuus. Suomalaisuuden puolustamisessa on nyky-Suomessa ikään kuin jotain moraalitonta tai ainakin epäilyttävää: internationalismi ja imperialismi ovat päällimmäisenä - edelleen.

henkaipan

"Onko oikea nimesi Jaakko Laakso."

Ottamatta kantaa keskusteluun, tapionevan rooli tällä palstalla on kyllä varsin mielenkiintoinen, paljon paremmin harkittu kuin eräiden nimimerkkien rooli ja toiminta Hesarin keskustelupalstalla. Profiilin hahmottamiseen menee siten hieman pidemmän aikaa, mutta hiljalleen se alkaa hahmottua. Uusi aika, uudet kujeet.

tapio_o_neva

Oman genren kehittämiseen menee aikaa. Ensinnäkin siksi, että suomalaisuus, miksei myös suomettarelaisuus sekä perustuslaillinen nuorsuomalaisuus ovat epäsuosittuja aatteita. Neuvostoliiton kannattajille niihin sisältyi neuvostovastaisuustabun loukkaamisen riski ja Eurostoliiton kannattajien mielestä niissä on nationalismia, mikä ei sovi vapaan työvoiman - siis kielen, kulttuurin ja ihmisten - liikkumiselle Euroopan unionin sisämarkkinoilla.

Euroopan integraation syventämiseen liittyy marginaalimaiden kannalta riskejä joutumisesta ikuiseen paitsioon ja vähemmistöön, siis tilanteeseen, missä yleensä aloitetaan partikularismi, separatismi ja vapausaatteiden kirjoittaminen kansallisromantiinkan pohjalta.

Koska Euroopan unionin valtioliitto vain kivuliaasti taipuu liittovaltioksi, ei integraation syventämisen riskejä tunneta vielä maataloutta lukuunottamatta.

Jos kaikki ympärilläsi olevat ovat tai aluksi uskovat olevansa eri mieltä, tiedät varmasti esittäväsi pääasiassa vain omia mielipiteitäsi.

tapio_o_neva

Miksi pidät Eurostoliittoa vapauden valtakuntana? Ellei EU:ssa olisi ollut kauppapoliittista itälaajenemista, EU:n integraatio olisi viety tähän mennessä jo niin syvälle, että muitakin kuin maanviljelijöitä olisi alkanut jo ahdistaa.

Miten jotain eurososialidemokraattista byrokratiaa, joka talouskriisiin ajauduttuaan näyttäisi sotasosialidemokraattiset harjaksensa, voidaan pitää vapauden valtakuntana?

Libertaristille ainoa vapauden valtakunta on Somalia, jossa lakkautettiin valtio ja yrittämisestä tuli vapaata. Ei ollut moniportaista oikeuslaitosta eikä juristeja, kuin asiat voitiin hoitaa paikallisesti verikostolla. Nyt tosin sharia alkaa palaamaan, koska se on ekonomisempi oikeusjärjestys kuin verkosto.

Valtioiden väliset suhteet ovat primitiivisempiä kuin valtioiden sisäiset: ulkomaalaisia ja vääräoppisia on helppo kohdella kaltoin. Yhdysvaltain 1954 kehittämä oppi molemminpuolisesta tuhosta rauhan edellytyksenä on edelleen olemassa. Nyt tätä oppia ei pyri ylläpitämään niinkään avaruussodan itsensä voittajaksi uskova Yhdysvallat, vaan Venäjä, joka pitää kiinni status quo ex antesta.

jaakkookojo

Joillakin harvoilla johtajilla on ryöstetty omaisuus, ja he leikkivät poliitikkoa, kun ei muuta huvia enää ole. Putinin valtakunnassa on suuri enemmistö köyhiä ja juoppoja. Naiset siellä hoitavat jokapäiväisen leivän hankinnan. Eläkeläisten asema on jatkuvasti heikentynyt, heitä eivät ajattele edes poliitikot. Sinne sitten pitäisi investoida ja rahoittaa metsäteollisuutta pakolla.
http://kotisivu.lumonetti.fi/kojojaa