Torstai 19.10.2017

Raivo repesi Unkarissa: “Diktaattori!”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.1.2012 12:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Unkarilainen mielenosoittaja pyysi anteeksi pääministerinsä toimia. Unkarin voimaan astunut uusi perustuslaki raivostutti opposition.

Unkarin maanantaina voimaan astunut uusi perustuslaki sai unkarilaiset liikkeelle. Pääkaupunki Budapestiin kokoontui eilen illalla kymmeniä tuhansia ihmisiä vastustamaan perustuslakia, jonka hallitseva Fidesz-puolue ajoi läpi viime keväänä.

Fideszillä on parlamentissa kahden kolmasosan enemmistö ja se pystyy ajamaan läpi perustuslain muutoksia. Puolue nousi valtaan Unkarissa paljastuneen valtavan taloushuijauksen jälkeisestä pettymyksestä.

Vaaleissa Fidesz lupasi synnyttävänsä miljoona uutta työpaikkaa 9,9 miljoonan asukkaan Unkariin. Toistaiseksi talouspolitiikka on epäonnistunut, ja maa pyysikin apua kansainväliseltä valuuttarahastolta ja EU:lta. Unkari ei ole EMU:n jäsen, eikä se kuulu vakausrahastoihin.

Mielenosoittajien ja poliisin arviot mielenosoituksiin osallistuneiden määrästä vaihtelee kymmenistä tuhansista sataantuhanteen.

Budapestin keskustassa raikuivat maanantai-iltana pääministeri Viktor Orbanin vastaiset iskulauseet. Ihmiset solvasivat pääministeriä "diktaattoriksi" ja pelkäsivät Unkarin ajautuvan sivuun kylmän sodan jälkeen alkaneelta demokratiakehityksen tieltä.

- Unkarista on kovaa vauhtia tulossa Euroopan pimeyden ydin, oppositiokansanedustaja synkisteli EUObserver-lehdelle.

Unkarin uudessa perustuslaissa määritellään eurooppalaisessa mittakaavassa hyvin konservatiiviset arvot maan lainsäädännölle. Lain mukaan esimerkiksi avioliitto voi olla vain miehen ja naisen välinen. Perustuslaissa viitataan myös suoraan kristilliseen Jumalaan, mikä on poikkeuksellista.

Fideszin suosio on laskenut viime keväästä Unkaria koettelevan Euroopan velkakriisin ja pysyväksi jääneen korkean työttömyyden vuoksi.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

ErkkiS

Meidän ikioma pääministerimme Jyrki "Ei koske Suomea" Katainen manasi tuossa taannoin että kun tämä demokratia on niin hankalaa ja että pienen EU-eliitin haluamat päätökset olisi helpompi ajaa läpi diktatuurissa. Älysi sentään korjata lipsautuksensa kuittaamalla että onneksi näin ei kuitenkaan ole.

http://www.hs.fi/talous/EU-v%C3%A4ki+alkaa+jo+kyll%C3%A4sty%C3%A4+kokouk...

PS. Unkarilaiset itse ovat vaaleilla valinneet diktatorisessa asemassa olevat edustajansa. Diktatuurissa ei vaaleja tarvita, koska päättäjät valitaan pienestä piiristä kuten EU:ssa.

A_L

Täältä Suomesta asioita katsellessa tuntuu, etteivät kansallisvatiot syyttä ole kymmenien sukupolvien kokemusperäisen oppimisen ja naapurikansojen kanssa käydyn vuorovaikutuksen tulosta.
Maailman eri valtioiden sulautuminen yhteen yhteiseen maailmantalouteen vailla kansallista päätöksentekoa on mission impossible, jossa väkivaltaiset kohtaukset erikoisine tehosteineen seuraavat toinen toistaan, kunnes "paha" on tuhottu ja kansallis-sankarit palautettu jalustoilleen...

Lampelto

Tässä on taas mahtava esimerkki siitä, että maan jakaantuminen arvoiltaan kahdeksi erilliseksi valtioksi olisi toimivin ratkaisu. Maan jakamisessa tärkeää on kuitenkin, että maan ja infrastruktuurin jako tapahtuu oikeudenmukaisesti.

Konservatiiviset unkarilaiset saavatkoon oman maansa ja muut unkarilaiset omansa. Ja niin kaikki elivät omissa maissaan onnellisina loppuun saakka.

A_L

"...Unkari ei ole EMU:n jäsen, eikä se kuulu vakausrahastoihin. ..."

Sopivasti valitun informaation sijoittaminen samaan uutis-artikkeliin voidan tulkita myös mielipidevaikuttamiseksi...

( Muuten nuorille toimittajile Teemu ja Jenni - Kiitos hyvästä työstä ja nopeasta oppimisesta ! Linkit lähteisiin ovat aina iso plussa ! )

zzz

Vaikka tää tuntuukin taas menevän tähän normaaliin vihapuhe ja rasismilinjaan, niin kuin lähes kaikki jutut nykyään Suomessa, niin nuohan ei ole mitään ongelmia tässäkään tapauksessa. Se todellinen ongelma on poliitikot, joiden vallalla ei ole rajoja. Unkari ei tuossa suhteessa eroa Suomesta millään tavalla. Ei meilläkään kyse ole siitä voisiko poliitikot tehdä vastaavia lakeja. Kyse on vain siitä millon se tapahtuu ja millä tekosyyllä.

Selkärankainen

"Lain mukaan esimerkiksi avioliitto voi olla vain miehen ja naisen välinen."

Eihän tuo ainakaan ole muuta kuin olemassa olevan tilanteen "tekninen kirjaus" perustuslakiin. Hyväksyttiinhän äskettäin Suomenkin perusatuslakiin maininta EU:n jäsenyydestä, ja sitäkinhän perusteltiin ainoastaan sillä, että se on vain "olemassa olevan tilanteen tekninen kirjaus".