Torstai 23.11.2017

Merkel kyllästyi Kreikan tonttuiluun: ”En ymmärrä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.2.2012 17:54
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa Angela Merkel ja Nicolas Sarkozy.

Euromaiden johtajien tunnelma päivä päivältä pitkittyviä neuvotteluita seuratessa alkaa kiristyä.

Tänään Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn pikaisesti tavannut Saksan liittokansleri Angela Merkel ärähti kreikkalaisille puoluejohtajille hyvin suorasanaisesti.

Kreikan hallituspuolue ja kaksi oppositiopuoluetta ovat neuvotelleet leikkauspaketista, jolla tavoitellaan kolmen miljardin euron säästöjä. Säästöjen lisäksi Kreikan valtion varallisuutta yksityistettäisiin kymmenillä miljardeilla euroilla.

Säästöt ovat vaatimus euromailta ja kansainväliseltä valuuttarahastolta. Niitä vastaan Kreikka saa seuraavan lainapaketin, jolla se välttää maksukyvyttömyyden maaliskuussa seuraavan lainaerän erääntyessä.

Tänään Kreikan puolueet ilmoittivat ensin pitävänsä puolta päivää viimeisenä takarajana. Sen jälkeen kreikkalaislähteet kertoivat, että takaraja oli koko ajan ollut euromaiden valtiovarainministereiden kokous.

Kokous oli alun perin tarkoitus järjestää tänään alkuillasta, mutta se peruttiin ja on nyt siirretty toistaiseksi tuntemattomaan tulevaisuuteen.

Uuden Suomen saaman tiedon mukaan kokous olisi tarkoitus järjestää loppuviikosta.

Iltapäivällä Kreikan poliittiset johtajat kertoivat, että he jatkavat neuvotteluita huomenna. Tämä sai Angela Merkelin kommentoimaan neuvotteluita hämmästyneenä.

- En nyt oikein ymmärrä, miksi tarvitsemme vielä muutaman päivän lisää aikaa. Aika on loppumassa, Merkel sano uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Kreikka on ollut vaikeuksissa myös yksityisten velkojiensa kanssa. Maa neuvottelee sopimusta, jolla se leikkaisi vähintään puolet veloistaan. Tämä sopimus on käytännössä valmis, muttei vielä viimeistelty.

Jaa artikkeli:

Kommentit

gautama

"Kreikan valtion varallisuutta yksityistettäisiin kymmenillä miljardeilla euroilla"

Olisivat ottaneet oppia Suomen politiikasta. Me ollaan siirretty valtion omaisuutta ja liiketoimintaa yksityisiin käsiin jo hyvissä ajoin Olli-Pekka Heinosen ja muiden kokoomusministereiden johdolla. Vastapainoksi on kyllä tehty myös jonkin verran myös ostoksia, taajuuksia Saksasta ja rakennettu uutta viranomaisverkkoa.

Olisko jostakusta selvittämään miten taloudellista tämä poliittinen toiminta on ollut Suomen kansalle.

Vierailija

laskelma löytyi..

"Jaakko Kiander on laskenut millaisia tappioita on aiheutunut valtionyhtiöiden myynnistä. Yhtiöt ovat olleet hyviä sijoituskohteita. Fortum, Neste, Outokumpu, Rautaruukki, Sampo Pankki, Kemira ja TeliaSonera ovat maksaneet hyviä osinkoja.

Ilman osakemyyntejä valtion osakesalkun arvo olisi vuoden 2007 lopussa ollut lähes 60 miljardia euroa eli kaksinkertainen nykyiseen verrattuna. Kiander on siitä laskenut, että jälkikäteen arvioituna osakkeiden myynti on aiheuttanut valtiolle noin 15 miljardin euron laskennallisen tappion verrattuna siihen, että osakkeista ei olisi luovuttu. Niillä rahoilla hoidettaisiin kuntoon vaikkapa kuntatalous. Nyt suljetaan kouluja ja nostetaan kunnallisveroa.

”Valtionyritysten myyntivaihe alkoi kymmenisen vuotta sitten, kun EU-innostus ja globalisaationaivismi olivat huipussaan. Suomen poliittinen eliitti hyväksyi kritiikittä Washingtonin konsensuksen”, Kiander kommentoi."

http://fifi.voima.fi/voima-artikkeli/2009/numero-10/saatanan-tunarit

gautama

Nyt ei auta edes ettei katso TV:tä, maksamaan joutuu siitäkin.

Eikös tällaisten analyysien teko pitäisi olla Valtiontalouden Tarkastusviraston tehtävänä? Toivottavasti pääsevät tekemään työtään puolueettomasti - paino sanalla puolue.

Hallikoira

Todellisuudessa tuo koko paketti tarkoittaa sitä, että Kreikan kokonaisvelka lisääntyy. Myöskin yksityisille sijoittajille eli pääasiassa ranskalaisille, saksalaisille, brittiläisille ja usalaisille pankeille maksettaisiin enemmän kuin mitä velkapapereiden todellinen arvo tällä hetkellä on.
Mutta maksetaan maksetaan, näinhän sitä Suomen velkataakkaa pienennetään...

olavinieminen

Miski EU ei millään usko, että Kreikka on jo konkurssissa ???
Mikä kumman etuoikeus Kreikalla on jo alsta alkaen ollut oikeus valehdella ?

On todella kummallista tuo politiikkojen touhu ja jahkailu !!!

Koskahan kerrotaan todellinen syy tähän sirkukseen ja koskahan sopimuksia noudatetaan oikeasti ?

Mikä on EU:n oikeuslaitos kun se nukkuu tässä asiassa ?

de comments

vaikea yhtälö käsitettäväksi miksi EU:n johtavat euromaat Saksa ja Ranska eivät halua "uskoa" Kreikan olevan ja olleen jo ainakin vuoden ajan konkurssissa. Nimittäin syy on hyvin yksinkertainen. Noiden kahden maan pankkien pääomittamisen (saatavien maksun) kun voi hoitaa esimerkiksi osittain Suomen veronmaksajien verovaroilla. Niin kauan kuin Jyrki ja Jutta lupaavat tukipaketteihin osallistua ERVV:n tai EVM:n kautta, niin Saksa ja Ranska käyttää tilannetta hyväksi. Niin ja pelasivathan nuo maat tosin jo EVM:n osaltakin Suomen päätösvallan pois tukirahan päätösvallan ja jonka Jutta on jo hyväksynyt ainakin alustavasti.

Suomen osallistuminen EVM:ään on todellinen virheliike.

muuan

Rohkenen epäillä, että et ole tutkinut kaikkien EU-maiden talouspolitiikkaa. Ensin puhut kaikista EU-maista ja sitten kuitenkin erotat Suomen joukosta. Miksi maamme olisi poikkeus?

Eiköhän vain yksinkertaisesti siksi, että et tiedä muidenkin EU-maiden, ainakin euromaiden rohkeuden horjuvan tässä kiperässä tilanteessa? Nehän näyttävät antavan ryhmänä jatkuvasti periksi etelän ongelmamaille.

de comments

Suomen on oltava ikuisesti "perästäkulkija"? Eikö Suomella ja sen päättäjillä voi olla omaa rohkeaakin kantaa ilman muiden maiden ottamista heti huomioon? Jos tällaista poliittista peliä pelataan näiden kahden "sanelija" maan ehdoin, on Suomi ihan kohta Kreikan tilanteessa. Tämä lienee jopa päämääräkin Goldman Sacks mielessä. Siis pankkipiireissä. Yksi kerrallaan pinistä ja ehkäpä suuristakin kurjistetaan kerrallaan.

Olin ilahtunut kun uusi presidenttimme otti eilen kantaa juuri tähän nykyiseen tukipakettiongelmaan. Hänen kantansa oli; jokainen maa hoitakoon omat asiansa.
Niin, mutta hänellähän ei tosin ole minkäänlaista valtaa hallituksen eikä eduskunnan tekemiin päätöksiin. Riisuttu valta. Miksi presidentti yleensä valitaan suoralla kansan vaaleilla?

Rohmar

- Kreikka yrittää venkoilla itselleen mahdollisimman paljon kevennyksiä. Se ei ymmärrä, että lahjoittajien ymmärrys on jo loppunut kaavailtuun kansanäänestykseen.

- Suomikin, Kreikan ehkäpä yhtenä suurimmista suhteellisista tukijoista joutuu tekemään parin miljardin leikkaukset puolet pienemmällä väestöpohjalla vain tukeakseen Kreikka. Jos Kreikka ei ymmärrä paljonko ymmärtymystä se vaatii, niin se ei myöskään tarvitse mitään ymmärrystä.

Jukka Mikkola

Kreikka tekee eurolle samanlaisen ”ilmaveivin”, joka nähtiin Vantaan lentokentällä MM-jääkiekkojoukkueen kotiinpaluun yhteydessä. Kreikka pelaa selvästi aikaa ja heillä ei ole enää mitään hävittävää tässä tilanteessa. Maalla on velkaa 350 miljardia euroa, joka 100 euron setelipinona ulottuisi avaruuteen kansainväliselle avaruusasemalla ISS saakka. Ainoa oikea ratkaisu on Kreikalle ulos EMU:sta ja eurosta. Todennäköisesti Kreikan taka-ajatuksena on saada aikaan inflaatio, jopa hyperinflaatio, jolla velkoja saadaan kuitattua rahana arvon alenemisen myötä.

Weimarin tasavallan hyperinflaatio kulminoitui ”johdannaiseen”, joka päättyi 8.5.1945.

muuan

Tuota setelipinoa on jo esitelty kyllästymiseen saakka, sadan euron seteli ei ole kovin tuttu eikä ISS sano mitään, joten tässä uusi havainnollistus: kahden euron kolikkopinona Kreikan velkamäärä ulottuisi Kuuhun.
Nyt tajuamme, että velkaa on "tajuttomasti". Kreikalla on todella hätä, ja silloin kaikki keinot tuntuvat luvallisilta.

jussi vaarala

euroopan johtajista pellejä

tässä alkaa tulla kreikan suhteen mieleen sen ratkaisu jota itse viljelen joskus - että kun menee saranapuolelta ovesta sisään niin sitä ei saa enää kiinni

taitaa olla aika rusauttaa reipas ratkaisu - koska tässä nyt taidetaan fuulata ennenkaikkea merkeliä ja sarcozya

luuserius

Kun hoidettaisiin Suomen valtiontaloutta, niin ei olisi mitään alijäämää.

Yksinkertainen kysymys. Miten 1980-luvulla velattomasta ja vauraasta valtiosta tuli jättivelkainen 30 vuodessa ja suuri omaisuus on lähes myyty velkojen maksatuksen takia?

Samaan aikaan on suuri ikäluokka kasvattanut palkkojaan, etujaan ja eläkkeitään edunvalvonnalla. Nuoremmilta on samaan aikaan mm. eläke-etua heikennetty, suuri joukko syrjäytynyt ja työpaikat, joihin moni nuori kouluttautui lakkautetaan kun vanhempi viranhaltija eläköityy.

Ei ihme ettei nuoremmat äänestäneet suuren ikäluokan edustajaa.

järkevästi ajatellen

aina on vain 12 miljardia ,
Eikö vaitasi sopia niin ettätuo laina erä pistetään luotto tappioihin ja Kreikka tulee omilaan toimeen.
Kun taas seuraava laina erääntyy tehdään samoin kunnes puolet lainoista on tullut näi hoidetuiksi ja tänä aikana Kreikan pitäisi sitten asiansa hoitaa siten että loput pystyy maksamaan tai vaihtamaan velkojan kanssa uusiksi lainoiksi.

Htalk

"Iltapäivällä Kreikan poliittiset johtajat kertoivat, että he jatkavat neuvotteluita huomenna. Tämä sai Angela Merkelin kommentoimaan neuvotteluita hämmästyneenä.

- En nyt oikein ymmärrä, miksi tarvitsemme vielä muutaman päivän lisää aikaa. "

Kreikan osalta eurokriisi on pankkien luottotappioiden, asekauppojen ja politiikan osalta konsensuksen tavoittelemista. Niin on siinä EMU-alueen vakauskin kyseesssä...

Kyllä Kreikka sopimukseen pääsee, sopimuksen noudattaminen on toinen asia tässä pankkien miljardi-shakissa. Kreikka alkaa olemaan jo aika lähellä Shakkimattia...

Kaksi sukellusvenettä Thyssen Krupp Marine Systemsiltä, Eurofighter-hävittäjiä sekä Leopard-panssarivaunuja...

Raju väite noin vuosi sitten Kreikasta: 8 miljardin laina humahtaakin aseisiin.

Der Spiegelin mukaan maan ex-pääministeri Giorgos Papandreou on julkistanut suunnitelmat ostaa kaksi sukellusvenettä Thyssen Krupp Marine Systemsiltä, Eurofighter-hävittäjiä sekä Leopard-panssarivaunuja.

Kreikka on lehden mukaan tekemässä hankintoja vastineena sille, että se sai Saksalta jättilainan osana EU:n pelastuspakettia.

Lähde: Uusi Suomi

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/116918-kreikan-ostos-suomi-osallistuisi...

Htalk

"- Kreikan talousohjelman on oltava niin ankara, että sen täytäntöönpano turvaa Kreikan kyvyn hoitaa lainansa. Tänään käsittelyssä oleva ohjelma vastaa tätä ehtoa.

- Ennen jokaisen lainaerän maksamista euroryhmän on yksimielisesti todettava, että Kreikka on todella pannut täytäntöön sovitut asiat. Samalla on yksimielisesti sovittava, mitä Kreikan on ennen seuraavan lainaerän maksamista tehtävä."

Lähde: VM :
http://www.vm.fi/vm/fi/03_tiedotteet_ja_puheet/01_tiedotteet/20100502Eur...