Tiistai 21.5.2019

Totaalinen lyttäys Kony-sumutukselle: ”Nauravat matkalla pankkiin”

Luotu: 
9.3.2012 17:56
Päivitetty: 
9.3.2012 17:57
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Joseph Kony on aito sotarikollinen, jonka epäillään kaapanneen lähes tuhat ihmistä Ugandassa. Hänen maineellaan kerätään myös rahaa.

Kehitysyhteistöjärjestö Kepan Esa Salminen lyttää täysin netissä huikean laajalle levinneen Kony-kampanjan. Salminen kuvailee blogissaan kampanjaa "ylisentimentaaliseksi ja holhoavaksi sosiaalipornoksi, joka vie huomion oikeilta ongelmilta".

Invisible Children -järjestön kampanja kerätään rahaa muun muassa Youtube-videolla, jonka on perjantaina nähnyt yli 55 miljoonaa ihmistä.

Video kertoo ugandalaisen sotarikollisen Joseph Konyn toimista ja hänen kokoamastaan lapsitaistelijoiden armeijasta.  Videolla markkinoidaan kampanjaa, jolla taas kerätään rahaa Konyn armeijaan kuuluvien lasten auttamiseksi.

Joseph Kony ei enää toimi Ugandassa eikä hänen järjestönsä Lord's Resistance Army ole tekijä maan konfliktissa. Eri tietojen mukaan Kony pakeni Ugandasta yli 5 vuotta sitten eikä ole palannut maahan.

Salminen varoittaa ihmisiä osallistumasta kampanjaan ja pitää sitä erinomaisena esimerkkinä kehitysapuun liittyvästä sumutuksesta.

- Ilmeisin ongelma dokumentissa on, että se on äärimmäisyyksiin tuotteistettua valkoisen miehen taakkaa, omatunnon ostamista ja holhoamista, joka unohtaa afrikkalaiset ja tekee Afrikasta kauhistellun sotatantereen, jonka vain Yhdysvallat voi pelastaa, Salminen kirjoittaa.

- Ugandalaisten itsensä mielestä esimerkiksi nyökyttelytaudin ratkaiseminen olisi tärkeämpää kuin jo vuosia sitten maasta poistuneen sotarikollisen kiinni saaminen.

Salminen sanoo suoraan, että hän pitää Invisible Childrenin Kony-kampanjaa huijausyrityksenä, jolla pyritään keräämään rahaa ei lapsisotilaille vaan kampanjalle itselleen. Järjestöllä ei ole Salmisen arvion mukaan kuin voitettavaa Kony-kampanjassa:

- Se on varmaa, että jos Kony saadaan kiinni, Invisible Children raportoi sen omana murskavoittonaan. Jos taas ei jää, järjestön on helppo sanoa: "meidän hyvästä tuestamme huolimatta asevoimat eivät onnistuneet tehtävässään, mutta taistelu jatkuu."

- Kun voi vain voittaa, on hyvä naureskella matkalla pankkiin.

Lue Salmisen koko blogi Kepan verkkosivuilta.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

iirisiines

Asiassa ei nyt ole niinkään kyse siitä, onko tämä CIA:n tai jonkin muun kolmikirjaimisen järjestön luoma psyop tms. vaan siitä, että 100 monkey efekti on liikkeellä. Vaivaisessa neljässä päivässä jo yli 57 miljoonaa katselua. Auta muuttamaan maailmaa ja tietoisuuden laajentumista. Kun kriittinen massa on saavutettu, kollektiivinen tietoisuutemme on muuttunut. Tämä näkyi webbot projektissa jo kauan sitten. Uusi sana ihmisten keskuudessa on "KONY". Levitä videota mahdollisimman laajalle ja suuntaa energia-ajatus/intention eli tavoite, päämäärä paremman maailman luomiseksi. Me olemme muutos!

Sillä ei ole mitään merkitystä onko KONY-ilmiö huuhaata, huijausta, psy-op jne jne. Sillä sen sijaan on merkitystä millaisen reaktion se on luonut ja luo vastedes ihmisten tietoisuudessa. Pointti koko hommalla on aiheuttaa ihmisissä keskustelua ja siten saada ihmiset tietoisemmiksi maailman asioista. 10 vuotta sitten meillä ei ollut sosiaalista mediaa.

Nyt meillä on mahdollisuus levittää ajatuksia, ideoita ja muutosta salamannopeasti ja muutos tapahtuu kirjaimellisesti hetkessä. Idean manifestaatio toiminnaksi, liikehdinnäksi, muutokseksi on tähtitieteellisen nopeaa, verrattuna esim. 10 vuoden takaiseen aikaan. Tietoisuuden kasvun selittää exponentiaalinen nousu http://en.wikipedia.org/wiki/Hundredth_monkey_effect

Tällä hetkellä elämme vaihetta, jossa yksi vuosi vastaa kehityksessä 20 vuotta verrattuna vuotta 1999 edeltävään aikaan. Tämä tarkoittaa siis sitä, että pelkästään vuonna 2009 ihmiskunta kehittyi enemmän kuin ajanjaksona 1979 – 1999. Muutokset sosiaalisissa, poliittisissa, uskonnollisissa, tieteellisissä ja taloudellisissa järjestelmissä, sekä ihmisten näkemyksissä, asenteissa ja uskomuksissa muuttuvat yhdessä vuodessa saman verran kuin aikaisemmin yhdessä sukupolvessa.

Monia kätkettyjä totuuksia ja uusia keksintöjä tulee esille nopealla tahdilla – sellaisia joiden selvittämiseen olisi ennen käytetty vuosikymmeniä. Ja tahti vain kiihtyy, kun lähestymme joulukuun 2012 talvipäivän seisausta. Tällöin muutokset alkavat tapahtua viikon, sitten tunnin ja lopulta sekunnin sykleissä. Mayat jakoivat kehityksen syklin osiin, joista ensimmäisissä kehitys on hidasta, mutta jokaisessa sitä seuraavassa aina vain nopeampaa. http://hallituksenkorruptio.blogspot.com/2012/03/kollektiivinen-tietoisu...

K-Veikko

Eipä tämä touhu sen kummempaa ole kuin lääkekauppa Villin-Lännen alkuaikoina.

Kuviot ovat täsmälleen samat. Onhan internet ja globaalit tunteiden ja emootioiden markkinat aivan uusi aluevaltaus. Aikaisempaa kokemusta ei ole ja markkinoiden lopullinen muoto vielä hakee järjestymistään.

Siihen asti touhu on vapaata. – Laita itse paremmaksi ja tule upporikkaaksi!

TapioTTT

Jaa että mitä saatu aikaan näillä meiltä "putsatuilta" verorahoilla, paljon raakoja sotia, uusia aseita, mersuja valtaapitäjille jne, jne, jne.

Afrikan "köyhäkansa puree päivittäen pelkkää hamppua" sillä aikaa kun Afrikan eliitti matkustelee Lontooseen shoppailemaan.

-X-

Kapitalistisen markkinatalouden sekä ihmisten luokittelukulttuurin surullisena perintönä, nykyään voi minkä tahansa ihmisten globaaliakin hyvinvointia tavoittelevan teon kyseenalaistaa. Myös tieteen saavutukset, tutkimukset ja konsensukset kyseenalaistetaan silmää räpäyttämättä ja altruistisia hankkeita ei kyetä näkemään missään, koska kaikista näistä voidaan argumentoida, että ne "vain tavoittelevat yksilö- tai kansakohtaista voittoa”. Tämä on erittäin huolestuttava liike, jonka sisällä jotkut ihmiset eivät enää kykene näkemään puhtaita motiiveja missään, koska järjestelmä peittää ne pakotettuna markkinatalouden ja luokittelujärjestelmien verkon alle. Tällaisessa maailmassa ei ole olemassa mitään kaikkia puhuttelevaa keinoa erottaa puhtaita motiiveja.

Itse tulkitsen Kony-videota enemmän laajan kuvion metatasolla. Tulkitsen sen laajemmassa perspektiivissä metasisällöllisesti erittäin terveelliseksi liikkeeksi, joka itsessään lisää jälleen hieman tietoisuuttamme maailman tapahtumista – oli se tietoisuuden lisääminen joko suoranaista tai mutkien kautta epäsuoraa. Joka tapauksessa diskurssi tällaisista asioista ei ole koskaan haitaksi. Eikä varsinkaan kun keskustelunaloite rikkoo kaikki katsoja- ja tykkäys-tilastot muutamassa päivässä (yli miljoona tykkäystä ja 55 miljoonaa katsojaa).

Kaiken voitontavoittelun ja mahdollisen huijauksenkin äärellä (joka ei nähdäkseni tiukasti tulkittuna pidä paikkaansa), video joka tapauksessa iskostaa miljoonien ja miljoonien ihmisten tajuntaan sitä potentiaalia, joka Internetissä tapahtuvalla kommunikaatiolla on nyt ja yhä vahvemmin tulevaisuudessa. Kukaan suhteellisen pieniinkään rikoksiin syyllistynyt ihmiskunnan kyynelten kerääjä ei ole vapaa vaeltamaan järjettömästi maailmassa, kun Internet ulottuu kaikkialle. Konyn aatetta edistävä video ei saisi maailman kollektiivilta läheskään yhtä varauksetonta vastaanottoa kuin Konyn toimia vastustava video.

Kaikesta ristiriitaisuudestaan huolimatta KONY2012 herättää ihmiset ajattelemaan Internetin globaaleja potentiaaleja, ja tätä kautta tulevaisuudessa yhä vahvemmin niitä hyödyntämään – myös alueilla, jonne globaali verkko ei vielä täysipainoisesti ylety. Lisäksi se synnyttää myös ruohonjuuritason diskurssia. En näe, miten tämä voisi olla huono asia - muutakuin järjestelmäkritiikin kautta ajateltuna, jonka voi kohdistaa järjestelmän sisällä mitä tahansa sen sisäistä tahoa kohtaan, aina kehitysavusta punaiseen ristiin.

Kun silmämme avautuvat yhdelle ongelmalle maailmassa, en ymmärrä logiikkaa, jolla sanotaan, että ne samalla sulkeutuvat muilta ongelmilta. En kykene näkemään, että tämä video vie huomiota pois muilta ongelmilta. Se on vain yksi ongelmanesitys Internetin valtavassa ongelmien esittämisen kollektiivissa. Se on vain tehty astetta puhuttelevammin kuin monet muut ongelmien esitykset. Eli jos löydät ongelman maailmasta, jonka haluaisit ratkaista, kenties kannattaisi ottaa mallia KONY2012-videon editoinnista ja käsikirjoituksesta. Siten kenties myös muista ongelmista voisi tulla "muilta ongelmilta huomiota pois vieviä". Asia kuitenkin on niin, että jokainen ongelma on ongelma, joka tulisi ratkaista. Se vaatii monta videota ja puheenvuoroa. On varsin kummallista syyllistää yhtä ongelmanesittämisvideota, mikäli se on hetkellisesti paremmin tehty kuin muut sillä hetkellä pinnalla olevat puheenvuorot. Pelkästään sen, että diskurssia syntyy asiasta, josta ennen silmämme olivat sulkeutuneet, tulisi olla juhlittu asia; ei tuomittu. Tuntuu siltä, että kritisoijat eivät ymmärrä Internetin kollektiivisuutta ja moninäköisyyttä, kun pyrkivät esittämään yksittäisen videon siirtävän huomiota pois kaikista muista maailman ongelmista. Jos jossakin, sellainen kritiikki on kenties validi vanhojen mediaympäristöjen sisällä, jossa näennäisesti keskitytään vahvemmin vain yhteen ongelmaan kerralla.

-X-

Lisättäköön vielä, että vaikka en allekirjoita Salmisen ensimmäistä ja toista kritiikkiä, allekirjoitan kyllä hänen kolmannen. Pätkä on Yhdysvalta-keskeinen. Tästä huolimatta meta-analyysipointtini pitävät.

Ämpäripää

Jos YouTube-tiliin on kytketty mainostulojen jako (voi tehdä kuka tahansa alkuperäistä sisältöä youtubeen tuottava), niin Youtube maksaa videoiden katselusta n. $2.50 per tuhat katselukertaa.

Konyvideota on katsottu 56 miljoonaa kertaa eli pelkkä video on jo tuottanut järjestölle n. $140 000. Päälle sitten kaikenlaiset lahjoittajat. Jos 0.5% katsojista on lahjoittanut edes pari dollaria, ollaan jo miljoonassa. Maksamalla $15 kuukaudessa saa jonkun lahjapaketin.

Lisäksi tulee $0.05 per kanavan tilaaja (tämän takia niitä subscribeuksia vingutaan kaikissa videoissa), niitä on haalittu vasta 224 000, mutta siitäkin pätkähtää kymppitonni tilille sekä $20 000 kahdesta miljoonasta youtubekanavavierailusta.

Vuonna 2011 järjestö keräsi lahjoituksista ja muista lähteistä 13 miljoonaa dollaria. Hallinnollisia kuluja oli kaksi miljoonaa. "Ohjelmaan" käytettiin viisi miljoonaa (sisältää matkakuluja, palveluita, postimaksuja, vuokrakuluja, tietokonehankintoja, yms) ja kaikenkaikkiaan jäi säästöön kuusi miljoonaa. Selvityksessä ei käy ilmi rahaa käytetyn mihinkään itse tuohon tarkoitukseen liittyvään.

TapioTTT

Kehitysapu = maailmanlaajuinen totaalinen kusetus jossa etiikalla tai avustamisella ei ole mitään todellista tarkoitusta tai päämäärä, todellinen määmäärä on putsata hölmojen lahjoittajavaltioiden rahat kehitysvaltioden uusiin aseisiin tai valtaapitävien omaan taskuun, aamen !