Tiistai 24.10.2017

70 kuolemaa Syyriassa – Pelko opposition tempusta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.4.2012 10:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Syyrialaiset pakolaiset järjestivät viikonloppuna mielenosoituksen Jordanissa. Mielenosoitus vaati presidentti Bashar al-Assadin eroa.

Yli 70 ihmisen kerrotaan kuolleen Syyriassa sunnuntaina taisteluissa, jotka edeltävät huomenna alkavaa asteittaista tulitaukoa.

Syyrian hallitus esitti lauantaina viime hetken vaatimuksen YK:n erikoislähettiläälle Kofi Annanille.

Hallituksen vaatimus on saada oppositiotaistelijoilta kirjallinen vakuutus tulitauon pitävyydestä. Hallituksen pelko on, että oppositio käyttää tulitaukoa hyväkseen sotilaallisesti.

Syyria vaatii myös, että Arabiliiton jäsenmaat lopettavat taloudellisen tuen Syyrian opposition armeijalle.

Vaatimuksia on yleisesti pidetty keinona vaikeuttaa viime viikolla sovittua tulitaukosopimusta. Annanin neuvotteleman sopimuksen mukaan Syyrian hallituksen joukot aloittavat huomenna tiistaina vetäytymisen Sanaassa, Deraassa ja Damaskoksen laitakaupungilla.

Varsinainen tulitauko on tarkoitus aloittaa torstaina, jonka jälkeen Syyrian kansannousun osapuolten välillä ei suvaita minkäänlaista väkivaltaa.

Oppositio ei ole lämmennyt hallituksen vaatimuksiin. Neuvottelijat ovat aiemmin kieltäytyneet suorasta yhteydenpidosta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon kanssa. Kirjallisen vakuutuksen antaminen rikkoisi tätä periaatetta.

Toistaiseksi opposition neuvottelijat eivät ole hyväksyneet sopimukseen vaadittuja uusia lisäyksiä. Opposition periaate voi vaarantaa tulitaukosopimuksen toimeenpanon.

Pelko tempusta

Venäjällä vierailulla oleva Syyrian ulkoministeri on ilmaissut huolensa kapinallisten liikkeistä tulitauon ensimmäisten kahden vuorokauden aikana.

Talvella Syyriassa vieraillut Arabiliiton tarkkailijaryhmä auttoi epäsuorasti tarkastuksillaan opposition joukkoja valtaamaan tärkeitä kohteita. Syyrian virallinen armeija ei tohtinut hyökätä tarkkailijaryhmän vierailukohteisiin, mitä oppositiotaistelijat käyttivät sotilaallisesti hyväkseen.

Kofi Annanin neuvotteleman tulitaukosopimuksen on tarkoitus johtaa ensi viikon jälkeen tunnusteluihin hallituksen ja kapinallisryhmien välillä. Varsinaisia neuvotteluita orastavan sisällissodan päättämiseksi ei ole vielä näkyvissä.

Syyrian kansannousu alkoi viime vuoden maaliskuussa. Konflikti muuttui viime kesän jälkeen yhä verisemmäksi. YK:n arvion mukaan jo yli 9 000 syyrialaista on kuollut presidentinvastaisissa väkivaltaisuuksissa.

Kansainvälisellä tasolla selkkauksen ratkaiseminen on ollut vaikeaa, sillä Venäjä ja Kiina ovat tukeneet presidentti Assadia diplomaattisesti. Arabiliitto ja EU ovat vaatineet Assadin eroa tehtävistään.

Tämän jutun lähteinä on käytetty Al-Jazeeran, BBC:n ja kansainvälisen lehdistön juttuja. Lue kaikki Syyrian kansannoususta Uuden Suomen arkistosta.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli: