Perjantai 24.11.2017

Naapurit hurjistuivat rakettihaaveesta, tutkija ei pidä minään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
9.4.2012 11:11
  • Kuva: EPA / All Over Press / IMAGE (C) DIGITALGLOBE 2012.
    Kuva
    Kansainväliset kuvatoimistot levittivät pääsiäisviikonloppuna satelliittikuvaa Pohjois-Korean avaruustukikohdasta.

Yhdysvallat, Japanin ja Etelä-Korean hurjistuttanut rakettiohjelma aiotaan viedä loppuun suunnitellusti, vakuuttaa Pohjois-Korean hallitus.

Yhdysvaltalainen turvallisuusasiantuntija uskoo, että Pohjois-Korean avaruusohjelmalla on tarkoitus pönkittää vastikään valtaan nousseen Kim Jong-unin asemaa.

Pohjois-Korea aikoo laukaista tällä viikolla Maata kiertävälle radalle satelliitin, jonka kerrotaan välittävän säätietoja ja tarkkailevan eristäytyneen valtion satonäkymiä.

Satelliitin kuljettaa kiertoradalle raketti, jonka Pohjois-Korean ympärysvaltiot näkevät loukkaavan YK:n päätöslauselmaa. YK on kieltänyt Pohjois-Korealta ydinohjelman ja ohjuskokeet.

Kiellosta huolimatta Pohjois-Korea on tehnyt viime kuukausina valtavasti töitä raketin parissa. Japani on jo ilmoittanut ampumansa kantoraketin alas, jos se tulee saarivaltion ilmatilaan. Myös Etelä-Korea ilmoitti viime yönä kohottaneensa armeijan valmiustilaa.

Yhdysvaltalainen turvallisuusasiantuntija Jim Walsh ei pidä Pohjois-Korean avaruusohjelmaa ja ohjuskokeita juuri minään.

- Tosiasiassa tämä ohjuskoe ei tarkoita minkäänlaista teknistä edistystä. Pohjois-Korea on tehnyt viimeisen 15 vuoden aikana neljä koelaukaisua. Se ei vie rakettitieteessä kovin pitkälle, Walsh sanoo Al-Jazeeran haastattelussa.

Walshin mukaan kyse on Pohjois-Korean uuden johtajan Kim Jong-unin sisäpoliittisesta näytöksestä, jolla hän pyrkii saavuttamaan vankemman aseman kommunistivaltion johdossa.

Kim nousi valtaan vuodenvaihteessa, kun hänen isänsä Kim Jong-il menehtyi. Kimit ovat hallinneet maataan yksinvaltaisesti 1990-luvulta.

Tuoreimmassa vallanvaihdoksessa nuori johtaja Kim Jong-un joutui kuitenkin luovuttamaan osan vallasta valtion armeijan johdolle.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ola

..ja Pohjois-Korea edustaa tänä päivänä tätä ihanneideologiaa nimeltään kommunismi. Keinoista välittämättä P-Korea jatkaa ihanneideologian toteuttajien Stalinin, Maon ja Pol Potin perässä. Stalin tappoi muutama kymmenen miljoonaa omaa kansalaistaan. Maokin pääsi tappamaan hieman enemmän. Pol Pot hävitti pari miljoonaa. Pohjois-Korea poistanut vähän yli miljoonan ja tahti kiihtyy. Kiva leikkiä kommunistisessa ihanneyhteiskunnassa ohjuksilla, ytimillä ja satelliiteilla. Samalla tappaen nälkään kansalaisiaan.