Keskiviikko 16.1.2019

Ranskan vaaleissa yllätys oikealta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
22.4.2012 21:02
Päivitetty: 
22.4.2012 21:14
  • Kuva: Creative Commons / Jean-Marc Ayrault
    Kuva
    Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen suosituin oli sosialistipuolueen François Hollande.

Ranskan oikeistolainen presidentti Nicolas Sarkozy on jäänyt kakkoseksi maan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Voittajaksi selvisi sosialistien François Hollande.

Hollande sai ensimmäisen kierroksen äänistä 28,4 prosenttia ja Sarkozy 25,5 prosenttia, kertoo France 24 viitaten Ipsos-yhtiön ovensuukyselyyn.

Oikeistopopulisti Marine Le Pen sai yllättäen 20 prosenttia äänistä. Hänelle povattiin joitain prosenttiyksikköjä pienempää äänisaalista.

Toinen kierros käydään Hollanden ja Sarkozyn välillä 6. toukokuuta.

Äärioikeistolaiseksi Ranskassa kutsutun Le Penin odottamattoman suuri äänisaalis voi vaikuttaa toisen kierroksen asetelmiin siten, että Sarkozy alkaa kalastella näitä ääniä aiempaa jyrkemmällä retoriikalla.

Seuraa France 24:n liveblogia vaaleista täällä.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JackHerer

Se oli sen surkuhupaisan Merkozyn lurinan loppu.

Le Pen veti armottoman jytkyn pois kuljeksimasta! Ranskassakin aletaan pikkuhiljaksiin älyämään, etteihän tää nyt näin voi mennä.

Merci.

DuPont

Virka on vielä avoinna, Sarkozy ja Hollande ovat melko tasoissa. Mutta Le Pen sai 20% ja radikaalivasemmiston Melanchon vain 11% äänistä! Keskustan ehdokas Bayrou sai 9%. Oikeistolla on siis potentiaalisesti enemmän ääniä, tosin toisen kierroksen äänten jakautumisesta on vaikea vielä mitään sanoa. Osa oikeistosta vierastaa Sarkozya, osa vasemmistosta vierastaa Hollandea.

Suapi nähdä, kuinka äijien käy, seuraavat kaksi viikko jätkät kalastelevat ääniä kuin Väyrynen.

Jonathan

Sarkozysta tulee toiseen kierroksen aikana populisti. Populisti siinä merkityksessä, mitä muiden muassa Huusko tarkoittaa. Le penin hänet ertottaa se, että sarkozy puhuu ääniä saadakseen. Le pen tarkoittaa sitä, mitä puhuu. Sarkozylla oli edellisissäkin vaaleissa puheet, joita hän ei lunastanut missään määrin presidentiksi päästyään. Odotettavissa suuria levottomuuksia ranskaan.

Ari-Vesa Parviainen

Sarkozy kaiketi joutuu tekemään ja puhumaan minkä ikinä uskoo voittoon avittavan.Paha tuosta syyttää,ottaen huomioon panokset.IN/OUT ovat vaihtoehtonsa.Le Penn voi olla vähän liika enemmistölle,vasuri taas jotenkin vastenmielinen.
Näyttäisi Sarkozy´n voitolta,Le Penn-kannattajat ei varmaan äänestä vasuria kakkoskierroksella.Luulen.

Rey Carlos

Tiukaksi saattaa mennä, mutta olen ymmärtänyt että keskustasta ja vihreistä mennään Hollanden puolelle, etenkin kun Hollanden ei tarvitse pyrkiä keräämään äärivasemmiston ääniä, ne tulevat muutenkin. Eli Hollande voittaa, en jaksa uskoa että kaikki Le Penin äänestäjät jaksavat uurnille toisella kierroksella. No, toukokuussahan se nähdään.

Tapio Arjo

Marine Le Penin äänimäärässä oli yllätys ainoastaan se, että se oli niin pieni.

Hänen olisi pitänyt voittaa ylivoimaisesti, jos ranskalaisilla olisi edes sinapin siemenen vertaa älliä päässä.

Ei ollut.

Christina Holm

Marine Le Penille annetut äänet hipoivati pienissä kunnissa 40%. Hänen nimensä saattaa myös olla suosittu niissä lipuissa jotka joutuivat diskvalifioituina roskakoriin... Puolet kaikkien muiden ehdokkaiden ja tiedotusvälineiden energioista meni kampanjan aikana Marine Le Penin mustamaalaukseen joten prosenttimäärä on pikemminkin hämmästyttävän korkea.

demarien vihollinen no1

..Ranskan vasemmisto saa ääniä niiltä, joiden usko Sarkozyn talouspolitiikkaan tai hallintaan on epäilevää. Ne jotka haluavat päästä eläkkeelle 40 vuotiaana jne etuisuuksia, kreikan malliin, ne haluavat säilyttää oman etunsa.Vasemmisto lupailee ja ei ymmärrä, että ranska on eu:n kulmakivi ja romahtaessaan koko euroopan talousromahtaa...

Rey Carlos

Ne ranskalaiset, joiden kanssa olen keskustellut, sanovat että tässä on enemmän kyse äänestämisestä Sarkozyta vastaan kuin Hollanden ja tämän aatteiden puolesta. Mitä talouspolitiikkaan tulee, "Merkozyn" talouspolitiikkaa epäilevät ranskalaisten lisäksi myös nobelistit Krugman ja Stiglitzkin...

DuPont

Steely Danny: "Oikeistolaiset rosvopuolueet vievät eurooppaa kaaokseen, on muutoksen aika."

Ennen sitä suurta muutosta olisi kiva tietää, mitä se vasemmisto oikeasti tarjoaa tilalle? Parempaa sosiaalihuoltoa muun muassa, mutta millä helvetin rahoilla? Julkista sektoria on Ranskassa, kuten muuallakin Euroopassa pakko juuri pienentää, koska elämme yli varojemme.

ernoh

Seurasin vaalitulosiltaa Ranskan televisiosta ja Le Penin sanoma muistuttaa kyllä aika tavalla persuista. Kummallakin on idealisoitu käsitys jostain "kansasta" ja paluusta johonkin onnelliseen menneisyyteen - jota ei ole koskaan ollut olemassakaan - katkomalla suhteita ulkomaailmaan.

Samaa paasausta "eliittiä" ja "systeemiä" vastaan, vaikka sekä Le Pen että Soini kuuluvat merkittävien puolueiden johtajina ilman muuta "eliittiin" itsekin. Merkittävin ero on, ettei Le Pen edes yritä olla huvittava.

Le Pen on ottanut hajurakoa isänsä lausumiin, joilla tämä on antanut hyväksyntänsä sodanaikaisen natsimielisen Vichyn hallituksen toimille mm. juutalaisten hävittämisessä. Kuitenkin tämä pappa oli edelleen keskeisen huomion kohteena puolueensa vaalivalvojaisissa.

kame

Valtamedia eli Helsingin sanomat, YLE, Alma media leimaavat populisteiksi kaikki jotka eivät niele heidän propagandaansa ja yltiöliberastisia mielipiteitään.
Eli hesarin, ylen sekä Alman propagandan mukaan populismia on asioiden järkevän ja oikeudenmukaisen hoitamisen vaatimukset, oman maan taloudesta ja veloista (ei muiden) huolehtiminen, oikeudenmukaisen sekä työperäisen maahanmuuton vaatiminen eriarvoistavan ja väärinkäytöksiä täynnä olevan ns. humanitäärisen maahanmuuton sijaan,rikollisten maahantulon estäminen, ym, ym.