Sunnuntai 24.9.2017

”Kreikan jatko eurossa ratkeaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
6.5.2012 10:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kreikkalaiset äänestävät parlamenttivaaleissa tänään. Arkistokuva.

Kreikan tämänpäiväisten vaalien keskeinen kysymys on pysyykö Kreikka eurossa vai ei, kertoo kreikkalaislehti Kathimerini.

- Riski on suuri, että vaalien jälkeen ei saada muodostettua vakaata hallitusta, joka olisi halukas jatkamaan budjetin leikkauksia ja uudistuksia. On suuri riski, että Eurooppa leikkaa Kreikan rahoitusta jos Kreikka ei pysty täyttämään annettuja ehtoja tai jos jatkunut talouden taantuma johtaa edelleen julkisen talouden alijäämään. Siinä tapauksessa Kreikan pitäisi luultavasti poistua eurosta, saksalainen Berenberg-pankki tiedottaa Kathimerinin mukaan.

- Jos Kreikan hallitus poikkeaa sitoutumisestaan julkisen talouden leikkauksiin, maan pitää kestää seuraukset, Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoo BBC:lle.

Suurin osa kreikkalaisista haluaisi pysyä eurossa, vaikka vastustavatkin säästötoimenpiteitä.

Kathimerin mukaan suurin osa kreikkalaisista haluaisi pysyä eurossa, vaikka vastustavatkin säästötoimenpiteitä.

BBC:n mukaan monet kreikkalaiset toivovat EU:n painostuksen hellittävän jos sosialistinen Francois Hollande voittaa Ranskan presidentinvaaleissa.

Kreikan vaaleissa kilpailee 32 puoluetta. Valtapuolueiden sosialistisen PASOKin ja konservatiivisen Uusi Demokratia -puolueen ei uskota saavat riittävästi ääniä hallituksen muodostamiseen, Kathimeri kertoo.

Kreikka on noudattanut tiukkaa säästöbudjettia ja maksoi viime kuussa ensimmäisen vakuuserän.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

JL78

Toivottavasti Kreikan uusi hallitus haistattaa eu-komission politrukeille *****. Ja ilmoittaa, että velkoja ei pystytä maksamaan, koska se on totuus jota eu-politrukit barroson ja rehnin johdolla ovat vältelleet.

Velkasaneeraus on edessä jokaisella eu-maalla ennemmin tai myöhemmin.

A_L

Kuvittele olevasi 20-30 vuotias Kreikkalainen.
Jäätkö Saksalaisten ja Ranskalaisten orjaksi pankkien siirtomaahan vai muutatko pois, jos nykyinen järjestelmä jatkaa ?

Jos ero tulee, niin onhan se romahdus, mutta antaako se silti Kreikkalaisille kunniallisen itsenäisyyden, joka saa työikäiset jäämään maahan rakentaakseen itselleen paremman tulevaisuuden ?

Velkojen takaisin maksun voivat kaikki suosiolla unohtaa ja niellä tappionsa. Ei vaivaiselle voi laittaa raskasta reppua selkään ja antaa kivirekeä perässä vedettäväksi.
Kyllä luottoa antaneet vain joutuvat nyt vastaamaan epäonnistuneesta vakuudettomasta rahoittamisesta...

vinbju

viimeisen sadan vuoden aikana ulkomaiset velkansa maksamatta vuosina 1922, 1926, 1932 ja 1950. Sen jälkeen on ketkuiltu pankkiirien avustuksella siirtämällä lainanmaksua aina uusilla lainoilla. Nyt näyttää siltä, että kreikkalaiset aikovat taas jättää ulkomaiset lainat maksamatta. Tällä kertaa on kuitenkin kyse jo niin suurista rahoista, että Kreikka joutuu ulos EU:sta, eurosta ja kansainvälisestä pankkibisneksestä, eikä saa enää lainoja mistään.

joonathan

Mikkähän kreikan sahan arvo on muun maailman silmissä.. Ja ei ne lainat minnekkään kreikalta lähde. Pankkeja kaatuu, mutta tulee perijöitä jotka ne perivät
Ei kreikka ilman muuta maaailmaa voi elää. Tai voivat ne alkaa pestä toistensa paitoja ja elää sillä todella leveästi. Ei maalla sen helpompaa ole kuin yksityisellä joka jättää velan maksamatta. toki paljon monimutkaisempaa se on velallisen kannalta. Puolet kreikkalaisista yrittää alkaa kerjäämään kilpaa romanialaisten kanssa muualla eutroopassa. On toki Kreikassa niitä joilla rahaa on ja niitäkin joilla sitä paljon on. Tuo uusjako kiinnoistais seurata.. Toki korpee se muitakin jotka kreikan ulkopuolella on ja jotka ovat kreikkaa rahoittaneet. Mutta missään tapauksessa ei se helppoa ole kellekkään
Jos joku luulee ettei EU:n valtiot välitä mitä tämä heille tulee maksamaan on väärässä. Ei ne omistaan luovu mutta joutuvat tappelemaan keskenään kyllä haitoista.. Maksaa suomikin niitä monta vuotta vielä. Välillä kannattaa katsoa mitä argentiinassa on tapahtunut ja mitä vielä tapahtuu. Ja Argentiina oli paljon suurempi maa ja siellä oli paljon enemmän kansallisomaisuutta.

Ola

Euroopalle ja Kreikalle itselleen olisi parempi, jos se irtautuisi eurosta. Palaisi takaisin Aleksanteri Suuren sekä Aristoteleen aikaan opettelemaan elämistä yhteisten sääntöjen mukaisesti. Viidenkymmenen - sadan vuoden kuluttua voitaisiin tarkastella uudelleen Kreikan rehellisyyttä ja kypsyyttä liittyä yhteisten sääntöjen pariin.

TakojaIlmarinen

Ns. "valtiovarainministerimme" varmaan taas kiittää Suomen kansaa kolmeen kertaan, että se on tukenut Kreikkaa kymmenillä miljoonilla euroilla!
Lopputulos on ollut kaikkien muiden tiedossa jo iät ajat!
Kreikka ei maksa velkojaan ja se eroaa eurosta!
Lopputuolos on katastrofi ja toivottavasti se on myös tälle kansankynttilä opettajalle, jota kukaan tervejärkinen ei halua enää nähdä julkisuudessa!

joonathan

Suomelle saattaisi olla tämä hetki aika edullinen kun verrataan muihin maihin. Mutta toisaalta tilanne suomessakaan ei paljon takaiskuja enää kestä. Tosin varmaa sitä juuri nyt mietitään kun välitetään tietoa, että suomella menee hieman paremmin eli orastavaa nousua voisi olla. Tosin tää voisi olla enteilyä siihen, että kyllä kansalta vielä rahaa löytyy lisääkin. Kysymys kuuluukin kuka ne kustannukset maksaa. Aikaisempia kokemuksia kyllä on paljon. Se pieni joukko joka työtä tekee. Eiköhän niiltä muutama miljardi löydy. "( varsinkin kun lainoitus on halpaa". minä taas pelkään sitä kikkaa koska aina on työtä tekevät joutuneet kaiken maksamaan, Tai oikeastaan keltä sitä muulta voisi ottaa.)

tulevaisuuden profeetta

Että saksalainen pankki(Berenberg) rupeaa jo määräilemään, mitä krekut saavat tehdä tai mitä heidän pitää tehdä. Jos olisin kreikkalainen, olisi satavarmaa, että rupeaisi kuupassa jyskyttämään. Olen nimittäin ollut siinä luulossa, että heidän valtionsa on toistaiseksi vielä suvereeni, itsenäinen valtio, joka pystyy demokraattisesti vaalien kautta/avulla ratkaisemaan ihan itse, mitä tulee tekemään.
Ei siinä brysselin bobrikoveilla sun muilla pitäisi olla sanan sijaa.

Eu:n piti olla itsenäisten valtioiden liitto. nyt se on muuntumassa Neuvostoliiton kaltaiseksi diktatuuriksi, jossa suvaitaan vain yksi ainoa totuus ja toisinajattelijat pyritään survomaan maanrakoon. Kuka tällaista pakkovaltaa voi edes haluta. Ainoastaan taloudellinen ja poliittinen eliitti, ei kansat. Niiden asemaa pelkästään kurjistetaan.

Toivottavasti kreikkalaisilla on riittävästi järkeä äänestää itsensä eurosta ulos, kansalaisten kannalta ratkaisu olisi helpotus. Orjan asema on nöyryyttävä tänäkin päivänä, ja se on Kreikan kansan kohtalo, jos he eivät älyä äänestää itseään eurosta ulos ja ota drakmaa uudelleen käyttöön.

Ola

...ulos eurosta, se on helpotus koko Euroopalle. Kreikkaan on pumpattuu meidän yhteisiä rahoja jo nelisensataa miljardia euroa. Se kaikki on pois meidän muiden muiden yhteisestä hyvinvoinnista. Ja Kreikka heiluu edelleen kuilun partaalla. Nyt saa riittää.

KunniaTohtori

No, ensinnäkin Kreikkaan on pumpattu jo 1100 mrd euroa, kun lasketaan kaikki avustusrahoitukset yhteen. Toisekseen Suomi on lainannut Kreikkaan lainarahaa, ei Suomen omaa rahaa. Koittakaa nyt muistaa ja tajuta, että Suomi on rahoittanut koko Kreikkasekoilun, maahanmuuton ja paljon muuta velkarahalla. Muistakaa kuinka Vanhanen puolusti tätä hommaa, otetaan ulkomailta lainaa ja lainataan se Kreikalle vähän isommalla korolla, me tienataan tällä.

Totuus on tullut ilmi. Suomen nuoriso, tulevat aikuiset ovat ikuisessa velkaorjuudessa tämän EU:n ja Euron takia. Suomi velkaantuu tällä hetkellä paljon kovempaa kuin Kreikka eikä Suomessa ole enää Kreikankaan vertaa vientiteollisuutta. Suomen kauppa- ja vaihtotase on miinuksella ja paljon. Eikä mitään parannusta ole näkyvissä. Suomen nuoriso on saatettu ikuiseen velkaorjuuteen. Tämä on tosi.

Brutus

"Suurin osa kreikkalaisista haluaisi pysyä eurossa, vaikka vastustavatkin säästötoimenpiteitä." Tämä on mahdoton yhtälö.

Nämä kreikkalaisten toiveet eivät ole samaan aikaan toteutettavissa. Heidän on valittava joko euro ja säästötoimenpiteet tai ero eurosta. Eteläeurooppalainen rusinapullapolitiikka ei toimi enää nykymaailmassa. Ei voida valita jostakin asiasta vain hyvät puolet, ja sälyttää muiden kannettavaksi ne ikävät asiat.

Olisi sekä euron että kreikkalaisten itsensä edun mukaista, että he lähtisivät vapaaehtoisesti ja mahdollisimman hallitusti eurosta.

Hannu Mikael

Lainaa, tukia ja takauksia voi pyytää ja vaatia jatkossakin, vaikka säästöohjelmat olisivatkin käytännössä vesitettyjä, maksukyky mitätön, ja elinkeinotoiminta laskee kuin lehmän häntä.
Takaisinmaksuja on helppo vannoa, se kun ei maksa mitään.
Kreikan kannattaa ehdottomasti pysyä eurossa, sillä muita maita velvoittaa Eurostoliiton keskinäinen veljesapu, meni syteen tai saveen.
Kun aikanaan seinä tulee vastaan, ja lisätukien saaminen on mahdottomuus, silloin Kreikka tekee "argentiinat" ja muut maat maksakoot sen lainat antamiensa takauksien mukaisesti, ja suorat tuet nollautuvat Kreikan hyväksi.
Kreikalla on pitkät perinteet lainojensa maksamatta jättämisestä.
Tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se, joka Kreikalle antaa.

Mistä Suomen tukikierre alkoikaan, ja ketkä olivat Suomen tukivastuiden arkkitehdit?

http://www.youtube.com/watch?v=7FYpbCPJNy4

tulevaisuuden profeetta

On hyvä muistutus siitä, ketkä meidät tähän emuun vei ja ilman kansanäänestystä? Kokoomus ja Demarit.

Ruottalaiset saivat äänestää ja päättivät pysyä ulkona ja nyt heillä on moninkerroin joustavampaa operoida oman valuutan(kelluva) avulla.

Nyt on Suomella 51,5 miljardin tuki- ja takausvastuut(HS), Ruotsilla ei mitään, korkeintaan mitä vapaaehtoisesti haluavat antaa.

Kysymys. Kummassa maassa on idioottipoliitikot?? (poisluetaan persut)

John Galt

Ei niin kauan kun pohjoiset maat ovat valmiita ottamaan lainaa lastensa ja lastenlastensa nimiin, ja antamaan rahat kreikkalaisille.

Eivät kreikkalaiset kieltäydy ilmaisesta rahasta. Portugali, Irlanti ja Espanja pyrkivät myös osingoille, mutta tällä hetkellä tilanne on, että ensimmäisenä myllylle tullut saa jauhaa.

Olaf17

Stubb, Rehn, Katainen, Urpilainen, Lipponen, Sauli Niinistö, Kiviniemi, Liikanen.....

Listaa voisi jatkaa, vaikka kuinka pitkälle ja vähemmän tunnetuillakin nimillä.

Kuitenkin listalla mukanaolijoiden on nyt hyvä saada muistutus kuolevaisuudestaan ja siitä, että EU-uskovaisuus on haitallista yhteiskunnalle ja omalle henkilökohtaiselle tulevaisuudelle.

Euroopassa kuohuu, palo on alkamassa tukahduttamisyrityksistä huolimatta. Kukaan EU-uskovainen ei Suomen rajojen ulkopuolella voi kokea olevansa enää turvatussa tulevaisuudessa.

Tänä iltana se alkaa taas ja jatkuu ensiviikolla läpi koko Euroopan. Saamme ihailla kauniita savuisia, liekein valaistuja kaupunkilomakohteita, valheellisten poliitikkojen hiestä kiiltäviä kasvoja ja raivoisan vimmaisia, kaikkeen kyllästyneitä - eritoten alamaisuuteen - kansalaisia.

VOX POPULI - vapise LISTA!

tuppeloinen

Onkohan Islanti Kataisen mielestä vastuullinen maa, kun se haistatti velkojilleen ja onkin nyt tervehtymässä, toisin kuin Kreikka.

Järki ja Jyrki tappeli, kumpi voitti? No Jyrki tietenkin, mutta ehkä asumme vielä joskus maassa, jossa Järki voittaa.

luuserius

Miten käy Suomen takausten ?

Sehän tarkoittaa varmasti sitä, ettei Kreikka pysty maksamaan edes teoreettisesti velkojaan.

Suomi on sitouttanut taloutensa ja rahoitusjärjestelmänsä EU:n ja Yhdysvaltojen velkapeliin. Vapaudella ei ole hintaa sanottiin, kun länsiliittoumaan liityttiin Neuvostoliiton hajottua. Sanojat eivät varmasti joudu veloista vastaamaan, kuin ehkä pienen osan elämästään. Miten käy meidän nuorempien ja tyhmempien ?

MURSU

...tyhmyydestä yleensä sakotetaan...siis noin yleensä, en nyt kohdenna juuri tähän.

Mutta kuten meidän vanhempien elämää Skenaroit:"Sanojat eivät varmasti joudu veloista vastaamaan, kuin ehkä pienen osan elämästään."....päättelen sinun tämän ja sen jälkeisen lausumasi mukaan sinun tarkoittavan "vanhempaa" ikäluokkaa jolle esittämäsi kohdistat...

...eli "....kuin pienen osan elämästään.."...hmm, ilmeisesti
kannatat ns "armokuolemaakin" jolla sitä vanhojen (=nuorilta pois menoerä turhuus) elämää voisi lyhentää "pieneksi osaksi"...ja minä per--le kun kannan kaikki metallin, patterit, myrkyt, öljyt yms keräyspaikoille vain teidän nuorien vuoksi...paasaan asiasta muillekkin (vaikken Vihr) että ajatelkaa tulevia polvia näin tehden...me vanhat emme paljon kerkeä myrkyistä kärsiä vaikka 100v:ksi eläisimme...seuraava polvi kyllä kärsii.

Kun sinä "luuserius" aina mollaat vanhempia syylliseksi kaikesta, niin eräänä päivänä sinäkin olet vanha, ja kun saat kritiikkiä nuorilta niin selitätkö:"me tehtiin kyllä parhaamme silloin kunkin ajan paarhaan tiedon ja ymmärryksen mukaan"....ei sinulle, ystävä luuserius, käy mielessä koskaan tuo ajatus meistä vanhemmista nyt??? I wonder?

luuserius

Pitää osata ajatella myös yhteistä etua. Siksi äänestin Esko Ahon keskustaa 1990-luvulla, koska mielestäni olisi Suomessa pitänyt aloittaa tuolloin rakennemuutos, jottei olisi ajauduttu umpikujaan tulevien haasteiden kanssa. Eihän se kiva vaihtoehto ollut, mutta paras tarjolla olevista. Vastuullinen.

Sotaveteraanisukupolvi osasi luopua eduistaan, muiden hyväksi.

Mielestäni tuolloin 3% talouskasvu ei ollut mahdollista, toisin kuin Niinistö ja Lipponen väittivät. Nyt Suomen talous on taantunut vuosia taaksepäin, mutta menopaineet ovat 2010-luvulla.

Työreformia olisi pitänyt tuolloin aloittaa toteuttamaan,
Hyvinvointivaltiopropagandan sijasta.

Pitää nostaa myös hattua Paavo Väyryselle, jonka rahapoliittiset linjaukset osuivat täysin oikeaan. Jos Suomi ei olisi rynnännyt rahaliittoon, emme olisi nyt tässä sopassa. Tai jos ei olisi tyydytty vain Nokian kasvuun ja metsäklusterin vetovoimaan, ei Suomen talouden pohja olisi nyt pettänyt.

Politiikomme olivat vastuuttomia, koska tarjosivat kansalaisille sitä tietä, missä kohtaa aita oli matalin. Omista eduista on syytä luopua silloin, kun näyttää että edessä on mahdoton yhtälö. Olen siitä ylpeä, että olen edelleen samaa mieltä kuin olin 15 vuotta sitten. Valittu tie oli väärä.

Yritys voi menestyä, koska sitä johdetaan määrätietoisesti. Maa ei voi menestyä, koska sitä johdetaan kulloisenkin mielipiteen mukaisesti. Johtajan pitää kantaa vastuu. Kansan taas pitäisi osata valita vastuulliset johtajat. Näin ei valitettavasti ole. Suomea johtaa keskinkertainen änkyräporukka, pelon ja ahdasmielisyyden ilmapiirissä. Se johtaa kansan elintason syvään laskuun. Suomalaiset ovat kskimäärin köyhiä ja keskimäärin köyhemmiksi tulevat. Se on oma valinta, kai Jumalan tahto.

MURSU

Mutta huuomioi nyt kuitenkin että vanhemmankin johtajiston on ojennettava vastuu nuoremmille, ja kyllä sitä ollaankin tehty ehkä nyt enemmän kuin koskaan historiassa. Nyt kyllä monet "husaukset" on nuorempien tekemiä...jollet sitten lue Kataista, Urpilaista jne vanhojen kaartiin kuuluviksi (minä en).

luuserius:"Olen siitä ylpeä, että olen edelleen samaa mieltä kuin olin 15 vuotta sitten."

Samoin minä perusperiaatteiltani, mutta tietysti jokaisella aikakaudella on omat asiansa, jolloin on elettävä ajan sykkeessä ja teiloroitava periaatteitakin nyanseilla fiilaten kunkin ajan tarpeisiin ja haasteisiin sopiviksi.

syntikaatti

Mikäpä hätä suomella+ Urpilainen on todennut että suomella on täydet vakuudet kreikalta,kuinkahan on?

Lippone oli kovin naamavana tuolla aiemmassa linkissä vuodelta 1998.Ihmetteli kun keskusta pelkää emua.
Mutta Lipposenkin olis pitänyt olla viissampi ja pelätä emua, juuri niinkuin keskustassa pelättiin.Nyt oltas paljon vähemmän veloissa,ihn kuin Ruotsi tänään.Ei olis pitäny lähteä eteläeuroopan höttö valtioiden mukaan mihinkään rahaliittoihin.

joonathan

Allekirjoittajat vastaavat. Jos valtion puolesta tehdään allekirjoituksia . Niin nyt pitää saada taas ne uusituksi jotta ne ovat voimassa eihän vahat voi enää määrätä. Ainkin uudestaan joudutaan neuvottelemaan.

Gotti

Toivottavasti järki voittaa ja kreikkalaiset itse repäisee euron raadosta letkut irti. Ja huomenna herätään erilaiseen maailmaan. Pahoin vaan pelkään että rubicon on ylitetty ja Kreikkaa tuetaan oli siellä sitten vallassa vaikka pari käytettyjä kumisaappaita.

luuserius

Saatiin Katainen ja Kokoomus. Katainen on suosituin suomalainen, onhan hän ottanut velkaa muutamassa vuodessa 40 miljardia euroa suomalaisille syömävelaksi ja lisäksi nostanut Suomen vastuut 80 miljardiin, kriisimaiden velkapantteihin nimiä laittamalla. Katainen takaa hyvinvoinnin. Nyt ja eilen.

Amerikan vastainen, jäykkä ja kankea Vanhanen oli vastenmielinen mies ja vastuuton pääministeri. Kyseli hankalia vankien kuljetuksista ja vieraili liian usein Venäjällä. Epämiellyttävä ihminen kaiken kaikkiaan.
Hyvä että kepuleista päästiin ja saatiin moderneja kokoomuslaisia. Virossa vierailevat ja kilvan kehuvat suomalaista ja virolaista menestystarinaa. Viro saa enemmän EU tukia kuin maa kerää verotuottoja ja Suomi enemmän vastuita ja velkaa kuin on maksukykyä. Fantastista.

gerhouggonen

Kerrankin voin olla luuserius kanssasi samaa mieltä, joskin pienin reunaehdoin... Ei Vanhasen-Kiviniemen hallituksenkaan europoliitiikka ihan päivänvaloa kestä, toki siinäkin oli iso rooli kokoomuksen ja etenkin Kataisen painostuksella.

nuppeli

Näin on. Olen samaa mieltä.
Nythän olemme matkalla kok vaalimainoksen "paremminvointivaltioon" Kuka muistaa sen vielä 3 vuoden päästä, kun nytkään ei tunnu enää kaikilla muisti pelaavan. (kokkareiden kannatusluvut gallupeissa)

joonathan

Se on totta kyllä Katainen, Urpilainen ja kumppanit ovat yllättävän hyvin onnistuneet suomen kanssa. Vaikka kuika hyppisitte seinille. Tulette sen näkemään. En ole erehtynyt vielä ennustuksissani. Toivottavasti olette lukeneet. Tosin kerta se olisi ensimmäinenkin. Kertokaa ihmeessä mitä olisi pitänyt tehdä toisin. En usko että olisi löytynyt muitakaa jotka paremmin olisivat asian hoitaneet.. Siis kun näisä juruissa on muitakin kuin suomi. Leikatkaa talteen ja ripustakaa seinälle. Katsokaa kahden vuoden jälkeen. jos olen väärässä anelen polvillani anteeksiantoa tyhmyydestäni. Ja vielä Vanhasesta kun luette historiaa 30 vuoden päästä ei tuo Vanhasen pääministeriys niin kovin huonoa ollut. Se vaan on niin.

luuserius

Kiittelisin Kataisen ratkaisuita vesi silmissä ja toivoisin nopeaa armollista loppua, ennenkuin rahahanat menevät kiinni ja eläkeyhtiöiden pääomitus ja eläkevarojen sosialisointi kohtaavat kassakriisin. Voisin jopa liittyä sinipunakoneistoon.

70-luvulla syntynyt haluaa vielä nähdä vähän elämää, vaikka se tulevaisuus aika mustalta täällä näyttää. Onneksi naapurimaissamme, Ruotsissa ja Venäjällä, on kysyntää ja potentiaalia. Kauna ja kateus väistyvät, kunhan saamme pohjakosketuksen. Hädän hetkellä suomalainen löytää nöyryyden. Ylpeys käy aina lankeemuksen edellä.

gerhouggonen

Jälleen EU:n norsunluutorneista - tällä kertaa Saksan valtiovarainministerin suulla - annetaan ohje miten demokraattisissa vaaleissa äänestetään oikein. Jos ette äänestä näin, niin ei hyvä heilu... Törkeää demokratian halveksuntaa, varsinkin kun Schäublen huulia taitavat heiluttaa saksalaiset suurpankit!

Toivottavasti kreikkalaiset tekevät näistä vaaleista aidosti protestivaalit nykymenolle. Se porukka, joka on nykyisen tilanteen puliveivauksillaan aiheuttanut ei ole kelvollinen jatkamaan. Kuka muuten sanoo, että jos ääripuolueet (siis ei nykyinen hyväveli-serkku-siskonmies-eliitti-valtakeskittymä) saisivat parlamentissa enemmistön, siitä seuraisi automaattisesti jotain aivan päinvastaista kuin nykyinen linja? Vai kävisikö niin, että Kreikassa viime vuosikymmenet vallinnut mätä politiikka ja sen kummisedät joutuisivat jonkinlaisen totuuskomission tutkittaviksi? Olisiko tällä laajempiakin seurauksia EU:n klikkiytyneelle valtaeliitille? Lähtisikö siitä liikkeelle uusi "EU-kevät" arabikevään malliin?

Matti Villikari

Ennen pankkikriisiä 80-luvun lopulla pankkialalle tulvi nuoria ekonomisteja, jotka kertoivat vanhoille pankinjohtajille, mikä on uusi trendi pankkialalla. SKOP ja säästöpankit menivät edellä lujaa ja muut kilpailusyistä joutuivat peesaamaan. Onneksi yksi junttipankki ei uskonut ja on nyt Suomen vakavaraisin. Siellä onneksi uskottiin kokemukseen eikä vain geelitukkaisiin. Tämä seikkailu maksoi Suomen taloudelle moninkerroin enemmän kuin nämä Kreikan tukipaketit.

luuserius

Ehkä kokematon sinipunahallituskin epäonnistui suhdannepolitiikassa. Hallituspohja syntyi dramaattisten vaiheiden jälkeen, kun vahvaa markkaa vastustanut Paavo Väyrynen oli johtanut Keskustan vaalivoittoon 1987, mutta Mauno Koivisto ei voinut tulosta hyväksyä.

Jälkikäteen mm. Claus Andersson on arvioinut, että ''heitimme bensaa liekkeihin''.
Koivisto henkilöityi vielä vahvan markan politiikkaan ja ammattiliitot toivat oman osansa korkeasuhdanteeseen. Etuja kasvatettiin, veroja kevennenniin ja vahvan rahayksikön piti hoitaa velkaantuminen. Kasinopelurit taisivat olla vain yksi osa näytelmää, joka hullaannutti kokonaisen sukupolven. Rahamarkkinoiden vapauttaminen ja korkea korkotaso johtivat moneen asiaan, joiden summana Suomen talous ylikuumentui. Laivoja rakennettiin maailman toiseksi kalleimmalla valuutalla, kuin sveitsiläisiä kelloja.

joonathan

Ai niin huitsin Nevadaan. Ei se minne mene siellä se on ja on velkaa varsin moneen suuntaa. Ja velkaa siltä peritään aina vaan kuin nuo suomessa huseeraavat perintätoimistot eläkeläisten maksamattomille sairauskuluille hankkimiaan perimiskuluja saalistavat hyeenat jotka 6,50€ hoitokulusta saavat nopeasti 35€ laskun. jonka sitten innokkaasti kiikuttavat valtion ulosmitattavaksi. (laskun jolle ei olisi tullut kuin se valtion kulut joka olisi saanut sairaala kun sen olisi lähettänyt suoraan ulosottoon. Ai niin kreikka onkos silläkin semmoinen avaruusalus jolla pääsee pakoon pahaa maailmaa. Semmoinen kuin Pohjoiskoreallalkin.