Lauantai 21.10.2017

Kreikka ”horjuu” – ero eurosta?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.5.2012 09:18
Päivitetty: 
7.5.2012 09:23
  • Kuva: All Over Press
    Kuva
    Radikaalivasemmiston johtaja Alexis Tsipras juhli sunnuntaina.

Kreikan parlamenttivaaleissa tapahtunut mullistus voi johtaa tukipakettien ja säästötoimien torjumiseen ja sen myötä Kreikan eroon eurosta, arvioidaan laajalti. Kreikan vaaleissa toiseksi suurimmaksi puolueeksi noussut äärivasemmistolainen Syriza hylkäisi tukisopimukset.

Kreikkalaislehti Kathimerini katsoo otsikossaan vaalien syösseen maan horjuvaan tilaan. Euromaiden kanssa tukipaketeista sopineet puolueet Pasok ja Uusi Demokratia romahtivat vaaleissa. Uusi Demokratia säilyi suurimpana puolueena, mutta kaksikko ei todennäköisesti kykene yksin muodostamaan vakaata hallitusta.

Voikin olla, että suurin voittaja Syriza pääsee yrittämään hallituksen muodostamista. Puolueen johtaja Alexis Tsipras ilmoitti heti sunnuntaina, että hän ei aio ryhtyä yhteistyöhön Pasokin eikä Uuden Demokratian kanssa, vaan pyrkii kokoamaan EU-vastaisen vasemmiston yhteen kaatamaan tukisopimukset.

Tsiprasin mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkelin säästöpolitiikka kärsi sunnuntaina”musertavan tappion”, kertoo kreikkalaislehti Kathimerini.

–Heidän allekirjoituksensa ovat menettäneet merkityksensä, Tsipras viittasi Pasokin ja Uuden Demokratian tekemiin sopimuksiin.

Toisaalta esimerkiksi talouslehti Financial Times arvelee, että Kreikassa saatetaan tarvita pikapuoliin uudet vaalit. On mahdollista, että Pasok ja Uusi Demokratia saavat vielä niukan enemmistöhallituksen kokoon – mutta kansan laajaa tukea sillä ei tule olemaan.

Myös ulkomaalaisvastaisuus nosti päätään Kreikassa. Uusnatsipuolue Kultainen Sarastus nosti kannatuksensa 0,29 prosentista lähes seitsemään prosenttiin.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

luuserius

Vähän aikaa sitten muodissa oli villitys- vastakkainasettelun aika on ohitse.

Voiko typerämpää fraasia olla, kuin ahneuden aika olisi ohitse.

Mitä Kreikan mahdollinen ero rahaliitosta merkitsisi mm. Suomelle ?

Tulisivatko ne 50 miljardia + x summa maksuun. Varmasti n. 80 miljardia ainakin vaikutukseltaan Suomen talouteen.

Moni hokee, letkut irti ihanaa. Mutta Suomi on Kreikan lainojen takaajana erilaisissa yhteyksissä. Mitä ihanaa siitä seuraa, ettei velkoja maksettaisi ?

KunniaTohtori

"Moni hokee, letkut irti ihanaa. Mutta Suomi on Kreikan lainojen takaajana erilaisissa yhteyksissä. Mitä ihanaa siitä seuraa, ettei velkoja maksettaisi ?"

Ei Kreikka tule maksamaan mitään koskaan takaisin missään tapauksessa. Näin se nyt vain on. Suomi hölmöyksissään ja ennenkaikkea Suomen rikollisesti käyttäytyneet päättäjät antoivat miljardit Keikalle ja nykynuoriso maksaa tuon velan todella katkerana. Kovaa hehkutettiin, että Kreikka maksoi 300 miljoonaa euroa lainasta takaisin. No ensinnäkin Suomi lainasi ilman vakuuksia 900 miljoonaa ja tuosta 900 miljoonasta Kreikka maksoi 300 miljoonaa. Mutta tuo 300 miljoonaa on sidottu 30 vuodeksi ilman korkoa vakuudeksi.

Eli nimimerkki "luuserius", lainaa minulle 9 euroa, niin maksan heti takaisin sulle 3 euroa, mutta kaveri pitää tuon 3 euroa 30 vuotta ja saat sen sitten takaisin. Kannattaa lainata mulle, sinähän tienaat sillä.

Totuus on, että Urpilainen, Katainen ja kumppanit ovat tehteen valtiopetoksen ja rikoksen, kun ovat toimineet kuten ovat.

hanari

Vakuutusmaksut on maksettu ja palomuurit paikallaan. Kreikka saa mennä omia polkujaan.
Eurooppa jakautuu kielialueiden mukaan romaanisiin (espanja, portugali, ranska, italia ja romania) ja germaanisiin (saksa (ja jiddiš), alasaksa, englanti, hollanti (sekä flaami), friisi, ruotsi, tanska, norja, islanti ja fääri) maihin. Onneksi meillä on se pakkoruotsi! Ollaan oikealla puolella. Kulttuurimuuri oli vielä liian korkea ja Soini oikeassa. Euro ei onnistunut.

de comments

"Mitä ihanaa siitä seuraa, ettei velkoja maksettaisi ?" taitaa olla myöhäisherännäisyyttä. Tuota asiaa kun hallituspuolueiden olisi tullut ajatella vähän tarkemmin ennen tukipäätösten tekoa, sillä olihan tiedossa Kreikan aiemmin jättämät velan maksut. Ei varmastikaan olisi nytkään suurikaan yllätys kun päädytään loppujen lopuksi samaan päämäärään? Miksihän se vakuussopimus salattiinkaan? Tiedossa kun oli jo tuolloin sopimuksen solmimisaikaan uusien vaalien tulo. Saattoiko olla niin ettei kansalaisille haluttu tuoda julki mitä on sovittu uskoen samalla vanhojen puolueiden kannatukseen jatkossakin yhtä suurena? Niin Kreikassa kuin meilläkin hallitus toimii "uskossa" omiin kykyihin unohtaen kuitenkin sen mitähän kansalaiset ovat mieltä.

Vieras mies

Kultainen Sarastus, Perussuomalaiset, on siinä veljespuolueilla vaativat nimet. Suomen veroinen jytky jäi Kreikassa saavuttamatta, mutta ehkä veljellisellä tuella sitten ensi kerralla ...

Sekasorto ja taloudellinen ahdinko ovat kautta aikojen olleet "sisu" -puolueiden kasvualusta. Kavahtakaamme niitä ja tukekaamme Kreikkaa, mutta järkevissä määrin!

tulevaisuuden profeetta

1. Pyrimme kokoamaan Eu vastaisen hallituksen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että järki alkaa heräillä tässäkin kansakunnassa.

2. Heidän allekirjoituksillaan ei ole mitään merkitystä. Tämä on tärkeämpi pointti. Olen sitä mieltä, että Vanhanen/Kiviniemi ja Katainen/Urpilainen allekirjoituksilla ei ole Suomea sitovaa merkitystä, koska he ovat ymmärrystä vailla ne tehneet ja ne ovat 123 ja 125 artiklan vastaisia.

Lopputulos: Suomi pystyy irtautumaan kaikista tuki- ja takaushörhöilyistä ja pysymään ulkona Euroopan Varkaus Mekanismista (EVM).

A_L

EU:ta on markkinoitu rauhan-projektina, mutta tosiasiassa EU on taloudellinen puolustusliitto käytäessä talous-sotaa sen ulkopuolisia USA:ta, Aasiaa, Etelä-Amerikkaa, Afrikkaa ja Venäjää vastaan.
Heikot lenkit pettävät Etelä-Euroopassa ja EU tulee häviämään tämän pelin. Alkusysäys lähti USAsta -08 ja Euron hajoaminen leviää ruton lailla pörssimaailmaan.
Hyvää on, että viimein pöytä puhdistuu ja sitkeydellä aina ojasta noustaan...
http://www.youtube.com/watch?v=Pn8KUJWjc4A

joonathan

Lusmuilijat ja keinottelijat voittavat. Kaiken tämän sotkun maksavat ne jotka tekevät töitä js saavat siitä palkkaa. Vain heiltä kerätään tämä raha pois. Ei kait kukaan luule, että lainat jäämaksamatta. Kyllä niistä maksetaan. Mekin maksamme niidenkreikkalaisten velkoja jotka ne tekivät. Ei ne minnekkään haihdu. Ehkä nekin hermostuvat jotka työtä vielä tekevä. Ja liittyvän niiden joukkoon jotka huutavat me emme maksa velkojamme. Se taas tietää sitä. , että eläkkeet avustukset lapsilisät ja kaikki muut pienenee. Mutta velka se ei katoa minnekkään. maksajat vaan muuttuu. Nythän nämät velanottajat ovat luistamassa pois kaikesta. Ja täälläkin vaan hurrataan sille. Ja pöytä ei näin puhdistu vaan sinne tuodaan vaan niinpaljon liää. että varsinainen asia hukkuu siihen. Kaiken kuitenkin maksaa se väki joka työtä tekee. Jos EU hajoaa on se todellinen voitto Kiinalle Neuvostoliitolle ja USA:lle kunhan se ensin nousee omasta hädästään. Se tietää taas sitä 70 vuoden orjuutta ennenkuin tasapaino taas on.

Rommeli

Kreikka saa tehdö mitä vaan ratkaisuja Euron ja EU:n suhteen mutta se ei vaikuta mitään Suomeen. Näinhän sitä on ennenkin vakuuteltu.

Soon pisnestä Suomelle tuo Kreikalle lainaaminen. Idiottivarma. Ja helppo, sopii kuutosen lyhyelle matikallekin.

joonathan

Eikö se niin ollut. Nyt pitää keksiä muita keinoja. Ehkä odotetaan ja mennään vasta sitten keräämään Kreikan raunioista sinne tippuneita euroja. Drakmoja ei taas jaksa kantaa sillä niin paljon niitä tarvittaisiiin.

Vieras mies

Suomi on naimisissa muun (Pohjois) -EU:n kanssa. Jos olisimme yksin irtaantuneet ja lähteneet omille teillemme ja samalla saaneet niskoillemme syyt valuuttaunionin kaatumisesta, olisimme todella yksin ja liemessä. Nyt voimme sentää pelastaa Saksan ja muiden Pohjois-Euroopan maiden kanssa mitä pelastettavissa on. Yksin Suomi olisi pian Kaakkois-Euroopan uusi Valko-Venäjä. Kuka sitä haluaa?

luuserius

Ovat Kreikan velkoja hoitamassa ?

Sehän on AAA maiden hommaa. Ruotsalaiset viheltelevät aikansa kuluksi. Tanska painii omien velkaongelmien kanssa.

Valko-Venäjä on velaton maa. Elämä siellä ei taida olla niin kurjaa, kuin velkalandian media meille syöttää. Vieressä on myös Ruotsin lisäksi toinen vakaa ja ennenkaikkea kasvava markkina-alue. Suomessa nähdään vain Putinin vastainen oppositio, ikäänkuin hyvänä asiana. Viro on taas mallimaa suomalaisessa retoriikassa. Onkohan meillä joku arvo-ongelma tässä. Miksi pitää olla väkisin mukana velkaisessa länsiorganisaatiossa, jossa Suomen kaltaiselle maalle jää käteen musta pekka ?
Onko vapaus oikeasti velkaorjuuden arvoinen asia? Ei ne venäläiset turistit hirveiltä orjilta minusta vaikuta.
Что вы думаете?

j-p

Voi olla hyvinkin mahdollista, että vaalien jälkeen Keikka ei tule noudattamaan tehtyjä sopimuksia. Sen seurauksena loppuu tuki ja Kreikka on välittömästi maksukyvytön.

Kreikan tilanne on niin paha, että vaikka jättäisivät kaikki lainat ja korot maksamatta, niin omat verotulot ei riitä. Eli kieltäytymällä sopimuksen noudattamisesta Kreikan on tehtävä kaikki leikkaukset per heti eikä muutaman vuoden ajanjaksolla.

Old Fargo

Kreikassa on vielä rehtejä valtiomiehiä, jotka myöntävät, että huijataan ja kieroillaan:

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2012/04/18/kreikasta-jyrahti-viim...

Kreikassa on silti tapana, että syyllistetään muita omista rälläyksistä:

http://www.mtv3.fi/uutiset/huomentasuomi/haastattelut.shtml?1494715

Zorbas valehteli itsensä EMU:uun, dokasi ja hummasi ja kun perssaukinen krabbis iskee, on se auttajien vika. EU:n luoma AAA-klinikka aiheutti kaiken.

USA irottautui Irakista, koska se nielee satoja miljardeja. EMU:n täytyy päästä irti Kreikasta, euron syövästä.

luuserius

Kreikkalaiset eivät halua maksaa velkojaan. Se on ihan ymmärrettävää. Vaikeampi on käsittää, miksi eräät suomalaiset haluavat päästää kreikkalaiset pälkähästä ?

Voiko maa erota rahaliitosta noin vain ja jättää velkansa maksamatta ?

Markkinat rankaisevat siitä Eurooppaa ja Suomen oma talous putoaa askeleen taas kohti kehitysmaatasoa. Edelleenkään, en näe tilanteessa mitään positiivistä. Kreikka on kehitysmaa, joka elää alhaisen alkutuotannon ja palveluiden varassa. Suomi oli korkean teknologian huipputuottaja, muutaman hetken. Nyt olemme vajoamassa Kreikan tasolle.

Euroopan Unionin jäsenyys oli hyvä asia suomalaisille. Rahaliitto ei ollut, koska joukossa oli mätämunia. Suomi joutui ylivelkaisena maana muiden lainojen takaajaksi. Kokoomuslaisen ja Kataisen velkaelvytyspolitiikan seurauksena. Itsemääräämisoikeus on mennyt. Saamme katsoa peiliin, sieltä löytyy syntipukki.

Old Fargo

Millä se Kreikka makselee? 100 mrd sai jo anteeksi yksityisiltä, ei tee kesää, ei näy missään. Kansa raivoaa ja valitsee jopa uusnatsit parlamenttiin - haukuttuaan Saksaa sortajaksi.

Zorbaksen tilanne on sama kuin että pieni varpunen pistettäisiin hankkimaan pellolta rekkalastillinen jyviä. Yksi kerrallaan. Ikinä ei tule valmista.

Mahdoton pitää myöntää.

Jukka Mikkola

Toukokuussa 2010 Suomi antoi Kreikalle kahdenvälistä lainaa ILMAN VAKUUKSIA 1600 miljoonaa euroa Kiviniemen toimiessa pääministerinä ja Kataisen valtiovarainministerinä. Siitä on annettu tähän mennessä ainakin 1000 miljoonaa euroa Kreikalle, jonka myös Katainen on kertonut Eduskunnan kyselytunnilla.

Tämän lisäksi Suomen takausosuus Kreikalle on 2300 miljoonaa euroa ERVV: ssä.

Suomen takausvastuu nousee ERVV:n varainhankinnalle annettavalla ylitakauksella 5400 miljoonaan euroon.

Olaus Petrin tuomarinohjeissa sanotaan jo 450 vuoden takaa:

”Joka ottaa taataksensa, se ottaa maksaaksensa”.

Kannattaisi päättäjien käydä lukemassa liitteenä olevaa oikeusministeriön sivua. Sieltä löytyy myös muuta viisautta.

http://www.om.fi/Etusivu/Julkaisut/Esitteet/OlausPetrintuomarinohjeet

Oxensuxenstjärna

Katainen kantaa vastuun. Onhan se kumma jos joutuu yhden takauksen vuoksi vaan jatkamaan maailman tappiin asti takauksia,jos pelkää entisten takausten lankeavan maksuun. Nyt vaan sitä vastuuta kantamaan mihin on sitouduttu.

Mila F

Meillä ei perinteisesti kommentoida äärivasemmistoa mitenkään, vaikka heillä väkivalta on jopa kirjattuna toiminta-ajatuksena monesti. En tiedä, onko Kreikassakin niin. Joka tapauksessa molempien ääriliikkeiden vahva nousu on kyllä todella pelottavaa yhteiskuntarauhan kannalta.

Sehän tästä nyt enää puuttuukin, että joudumme kaiken maksamisen jälkeen lähettämään vielä rauhanturvaajat paikan päälle.

nimperi

Jos Kreikka lähtee eurosta, miten käy Suomen takausten ja vakuuksien?

Siis, montako milliä pitää maksaa, ja millä aikataululla, ja saadaanko niistä vakuuksista jotain takaisin?

Ja ennen kaikkea: muistavatko suomalaiset tämän ensi vaaleissa, vai äänestetäänkö taas niitä samoja puolueita, jotka Suomen tähän sotkuun ajoivat?

luuserius

Totesi yksikantaan kysyttäessä, ettei Suomi kykene maksamaan vastuitaan.

Kreikan ''uusi'' valuutta olisi niin heikko, ettei maa kykensi teoriassa edes korkoja maksamaan.

Mihin Kreikka tuet ovat valuneet. Ison veden takana taitaa olla valtaosa näistä tukipaketeista. Transatlanttinen yhteistyö on se mikä kannattaa.

gautama

"...ettei Suomi kykene maksamaan vastuitaan"
Suomen tekemät sopimukset ovat perustuslain vastaisia, joten asiassa ei ole suurta ongelmaa.

Päättäjät laitetaan henkilökohtaiseen vastuuseen päätöksistään.

Toisaalta, muuttuuko maailman meno ilman kriisiä? Kriisi on siten nähtävä mahdollisuutena tilanteessa, jossa ei voida enää jatkaa vanhaan malliin. Silmät on vain avattava, että näkee totuuden ja mahdollisuudet.

Olli Juntunen

Uusi demokratia kyllä sai pienemmän äänimäärän kuin viime vaaleissa 2009, mutta koska Kreikassa on lainsäädäntö, jossa parlamentin suurimmalle puolueelle myönnetään 50 ylimääräistä paikkaa (!!), niin puolue NOUSI suurimmaksi puolueeksi, ei siis säilynyt sinä. Tätä vaalijärjestelmästä, joka ei todellakaan ole demokraattinen, voisi tehdä ihan oman juttunsa.

Toistan pyyntöni siitä, että lukijat voisivat ilmoittaa arteikkeleissa olevat virheet ja että ne myös korjattaisiin.