Perjantai 24.11.2017

Kreikassa häämöttävät uudet vaalit

Jaa artikkeli:
Luotu: 
12.5.2012 08:48
Päivitetty: 
12.5.2012 12:30
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Syriza-puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras.

Kreikassa Pasok-puolueen puheenjohtaja, entinen valtiovarainministeri Evangelos Venizelos ilmoitti perjantaina illalla, ettei hän kykene muodostamaan hallitusta, kertovat useat tiedotusvälineet.

Uusia vaaleja pidetään jo todennäköisinä, mutta Kreikan presidentti on vielä kutsumassa kaikkien parlamentaaristen puolueiden puheenjohtajat neuvottelemaan uudesta hallituksesta.

Venizelosin yritys muodostaa hallitus kaatui, kun radikaali vasemmistopuolue Syriza ilmoitti, ettei se voi lähteä Pasokin johtamaan laajapohjaiseen hallitukseen. Puolue on vaatinut Kreikan rankkojen säästötoimien lakkauttamista. Puolueen puheenjohtaja Alexis Tsipras ilmoitti Kathimerini-lehden mukaan, ettei hän saanut vakuuksia siitä, että uusi hallitus lopettaisi vyön kiristämisen.

Mikäli Kreikan presidentti ei onnistu kannustamaan puolueita hallituksen muodostamiseen, maassa järjestetään uudet vaalit kesäkuussa.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

vinbju

Kreikan kaatua. Kreikan bruttokansantuote on n. 300 miljardia euroa, väkiluku 10 miljoonaa. Kehitys- ja kriisiavulla Eurooppa voi elättää kreikkalaiset tarvitsematta tukea pankkeja. Ihmettelen kyllä Suomen hallituksen sitoutumista Kreikan lainoihin, kun Suomen väkiluku n. n 5 miljoonaa ja bruttokansantuote vähän alle 300 miljardia euroa. Suhteellisuuden taju puuttuu pää- ja valtionvarainministereiltä. Tällläkin hetkellä Suomi elää syömävelalla, kun kauppatase on raskaasti miinuksella, luottokelpoisuus on muka parasta AAA-luokkaa. Kun kupla puhkeaa, tehtäköön niin kuin islantilaiset - se joka velkaa on ottanut, maksaa sen myös takaisin, ei veronmaksaja.

paulivuorio

Helleenien tasavalta bkt 312 miljardia euroa.
Suomen bkt 191 miljardia euroa.
Erilaisista systeemeistä riippuen todellisuus voi vaikuttaa
hieman vääristyneeltä. Esimerkitsi aina suomessa palvottu
Ruotsi, kun otetaan huomioon valtion velat, yritysten velat
ja yksityishenkilöiden velat yhteensä niin Ruotsi on samassa
luokassa Kreikan ja Espanjan kanssa. Poliitikot antavat vain
tietoa siitä, mikä on heille edullista. Muuten olen kanssasi
aivan samaa mieltä. On aivan järjetöntä lainata maaimalta
rahaa ja elättää muita valtioita lainarahalla. Tilanne olisi
toinen jos meillä olisi ylijäämää taloudessa, silloin voitaisiin auttaa heikoimmin pärjääviä tuhlaajavaltioita.

Selkärankainen

"häämöttää uudet vaalit"

"presidentillä on vielä kutsumassa"

"maassa järjestetään uudet kesäkuussa"

Kirjoitustensa oikomisen jättäminen lukijoiden tehtäväksi on vähän vastaavaa kuin likaryysyihin pukeutuminen vieraisille mentäessä.

SIMO PERTTULA

Koko EU on häpäisty sen kautta. Tomppeli poliitikot ovat kaiken aiheuttaneet. On tehtävä ns. rakenteelliset muutokset EU:ssa. ENSIMMÄISENÄ KREIKKA ulos eurosta. Toiseksi EU muutettava pelkäksi vapaakauppa-alueeksi ilman siis tulleja.
Massiivinen keskusjohto on purettava. Jokaisen jäsenmaan omat parlamentit päättävät asioistaan. Keskuspankki voitaisiin toistaiseksi säilyttää. Ja rajavalvonnat takaisin passeineen, joka tarkoittaa siis vapaan kulun loppumista.

Observatori

Uudet vaalit tarkoittaa, että kansa äänesti väärin. Eli kreikkalaisen demokratian historiallinen nousu, uho ja tuho.

Kreikka kaatui neuvostoliiton tautiin Turkkia vastaan. NL sotavarusteli ja uhosi niin paljon ( > 250 mrd) (ulkoista vihollista vastaan), että talous kaatui. Ja samalla perusasiat jäi hoitamatta.

Minusta näyttä siltä, ettei poliitikot pysty ottamaan vastuuta ja korjaamaan Kreikan tilannetta. Seuraavaksi vaihtoehdoksi jää epäpoliittinen virkamieshallitus. Sen toimesta koulutetut ja osaavat insinöörit ja ekonomit rakentavat maan perustan kuntoon, kunnes suuret populistiset henkilöt saavat mellastaa ja päättää ilman tietotaitoa.

Jos ei se onnistu , pitänee isoveli, pankit ja EU auttaa asioiden hoidossa, joka on sitten jo suvereenin valtion asioihin puuttumista. Tosin velanantaja voi käyttää kiristystä ellei itse saada asioita kuntoon.

Kysyisivät asiaa kommentaattoreilta niin saisivat hyviä neuvoja...

Kriisimaiden luototus on vääristännyt EUssa sijoitusmarkkinoita muissa maissa, koska Kreikan sadat miljardit etsivät pakopaikka. Rahaa olisi maksaa jos olisi tahtoa.

Vierailija

"vaihtoehdoksi jää epäpoliittinen virkamieshallitus. Sen toimesta koulutetut ja osaavat insinöörit ja ekonomit rakentavat maan perustan kuntoon"

Hehän tämän sopan keittivät...

"Jyväskylän kauppakorkeakoulun uusi professori Kimmo Alajoutsijärvi sanoo suorat sanat finanssikriisin tunareista. "Me kauppatieteilijät melkein romautimme maailmantalouden", professori tunnustaa. Alan oppikirjatkin sietäisi kirjoittaa uusiksi

Arkkitehtejä ja insinöörejä voidaan moittia romahtaneista silloista ja hometaloista, mutta ne ovat Alajoutsijärven mukaan pikkujuttuja ekonomistien ja pankkiirien möhläysten rinnalla."

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2011/12/15/kauppakorkean-profes...

Observatori

Syyllisiä Kreikan ylivelkaantumiseen ovat :
-politiikot, jotka ottivat lainat
-politiikot, jotka vääristivät EU rahamarkkinoita sosialistiseksi suunnittelutaloudeksi, jotta kreikan korko oli muutama % eikä 25-75% niin kuin vapailla markkinoilla.
-pankit, jotka antoivat proviisionhimossa lainat ulos vallassa olevilla määräyksillä ilman takeita takaisinmaksusta.
-poliittisesti ohjatut pankkitarkastajat , jotka hyväksyivät julkiset lainat ilman vakuuksia ja vaikutusta antolainaukseen.
(stressitestien jälkeen pankit oli kaatua. Kriteereissä vika)

Ekonomeja tarvitaan laskemaan. Insinöörejä suunnittelemaan ja rakentamaan. Ongelma on että asiaan kouluttamattomat populistit ja usein humanistit on päästetty päättäviin asemiin.

Yleensä kriisien jälkeen kovan tieteen edustajat korjaavat yhteiskunnan kunnes humanismi ja tehottomuus tuhoaa sen. Ja sykli jatkuu...

Vierailija

"Carl Tham, Ruotsin opetusministeri/Dagens Nyheter/oma artikkeli 29.12.96 Otsikkona:

"EMU lisää työttömyyttä" "EMU tulee muutamilla alueilla johtamaan sosiaalisiin oloihin, joita on mahdotonta hyväksyä. Saamme politiikan, josta määräävät pankinjohtajat, joita ei voida erottaa toimestaan. Tasoittavia tulonsiirtoja ei sallita. EMU tarkoittaa täten demokratian tahallista heikentämistä. Samalla vähätellään epäluuloja; sanotaan, että ihmiset eivät ymmärrä parastaan. Projektin nostaminen sodan tai rauhan kysymykseksi edustaa sitä paitsi sellaista retoriikkaa, joka on johtanut valtioita ja kokonaisia maanosia onnettomuuteen."

http://www.kaapeli.fi/~veu/eusta2.html