Lauantai 25.11.2017

Ratko Mladic pilkkasi hyytävällä tavalla uhrejaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.5.2012 17:12
Päivitetty: 
16.5.2012 18:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Rikoksista ihmisyyttä vastaan syytetty Ratko Mladic.

Massamurhista ja rikoksesta ihmisyyttä vastaan syytetty serbikenraali Ratko Mladicin oikeudenkäynti alkoi tänään kansainvälisessä tuomioistuimessa Haagissa.

Mladicin epäillään antaneen käskyn etnisiin puhdistuksiin entisen Jugoslavian alueen hajoamissodissa. Häntä vastaan on nostettu 11 syytettä, jotka koskevat muun muassa kansanmurhaa ja joukkotuhontaa.

Serbien hirmuteoissa kuoli yli 100 000 ihmistä, pääosin kroaatteja ja Bosnian muslimeja.

Tykistökenraalina toiminut Ratko Mladic ei pidä Haagin tuomioistuinta minään. Hän käyttäytyi myös tänään välinpitämättömästi oikeudessa.

The Guardianin toimittaja kuvailee Mladicin aplodeeranneen sarkastisesti ja vilkuttaneen istunnon aluksi toimittajille ja oikeudenkäyntiä seuraamaan tulleille hirmutekojen uhreille sekä omaisille.

Myös Haagin tuomarit saivat Mladicilta pilkalliset aplodit näiden tullessa oikeussaliin.

Mladicin kerrotaan silmäilleen yleisöä istunnon aikana rauhallisesti. Puolentoista tunnin kohdalla Mladic pyysi ilmeisesti taukoa käydäkseen miestenhuoneessa.

Kenraalin ele taukopyynnön aikana oli kuitenkin hyytävä: hänen kerrotaan katsoneen suoraan silmiin musliminaista ja vetäneen etusormellaan viivan kurkkunsa poikki. Käsieleen katsotaan useissa kulttuureissa tarkoittavan kuolemaa, kurkun viiltämistä auki.

Syyttäjät todistelevat syytteitään yli 400 todistajan kertomuksilla ja yhteensä noin 200 tuntia kestävällä todistelulla.

Ratko Mladic ei ole suostunut yhteistyöhön Haagin tuomioistuimen kanssa, eikä hän suostunut vastaamaan esikäsittelyssä kysymykseen syytteiden paikkansa pitävyydestä.

Oikeus joutui tulkitsemaan Mladicin käyttäytymisen syyttömyyden osoitukseksi.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

paulivuorio

Tämä tuomioistuin täytyy olla länsimaailman suurin pelle-
tehdas. Milloin tuodaan entinen ja USA:n presidentti tuomio-
istuimen eteen syyttömien naisten ja lapsien murhista.
Obama laittomasta teloituksesta vieraan valtion maaperällä.
YK:n pääsihteeri ja NATON johtaja Rassmunssen viattomien ja
aseettomien naisten ja lasten murhista Libyässä. Tämän listan voisi tehdä kuinka pitkäksi vain haluttaa, mutta tämä on hyvä alku. Oikeuslaitos, joka valikoi syytetyt sieltä, missä on vähiten vastarintaa ei ole mikään oikea
oikeuslaitos vaan häpäisee toiminnallaan oikeat oikeuslai-
tokset. Miksei kukaan uskalla ottaa näitä asioita esille,
vai ovatko liian arkaluontoisia? Murha on aina murha, eikä
muuksi muutu.

paulivuorio

Ei pätki. Kirjoitin, että syytettävien listan voi tehdä
miten pitkäksi vain haluaa. Ikävä kyllä tämän lehden tila
ei riitä siihen listaan. On omituista, että vain entisen
Jugoslavian sotaherrat ovat rikollisia. Pieniä maita, kukaan
ei välitä, jos heitä syytetään ja vangitaan. Pääasia että
suurimmat rikolliset säästyvät vastuulta, kuten YK ja NATO.

JiiP33_90

Mistä lähtien voittajia on tuomittu ja vieläpä heidän omissa oikeuslaitoksissaan?

Natsit olivat Nürnbergissä vain siksi, että hävisivät sodan, kuten nytten Mladicin on sen takia, että lopulta Serbiä hävisi Jugoslavian hajomissodat kun NATO (USA) päätti lopettaa etnisen puhdistamisen.

Muutenhan Stalinkin olisi ollut Nürnbergissä syytettynä puolalaisten murhaamisistä ja Suomeen hyökkäämisestä 1939 (Neuvostoliitto erottiin tästä syystä kansainyhteisöstä).

Jouko Heyno

Haagin oikeus on yhtä tyjän kanssa. Niin kauan, kkuin vain johtajat hankitaan tuomiolle, "innokkaat apurit",, ne varsinaiset murhaajat, vain odottavatuutta mladicia, hitleriä, stalinia jne. Jugoslavia on hyvä esimerkkijuuri tästä: Serbien suorittama "kansanmurha" ei ole mitään uutta alueella, aivan samoin toimittiin toisen Maailamnsodan aikana. Niin kauan,kuin varsinaiset murhaajat saavat kulkea vapaana, on vain ajan kysymys, kun sama taas toistuu.

O

Tuollaiset hullut pitäisi pistää pimeään tyrmään ja, kuten ylläkin sanottiin, sinne pitäisi pistää monta ns. isompaakin kalaa idästä, lännestä, etelästä ja pohjoisesta.

Serbiaa vastaan ei suinkaan hyökätty näiden hullujen pysäyttämiseksi, vaan perimmiltään Venäjän vuoksi. Suomen "suurimman" presidentin tehtäviä hoitaneen henkilön (M)Ahtisaaren tehtävä perustaa Bosniaan oma rosvovaltio oli lännen agenda eikä mikään humanistinen toimi.
Rauhan Nöbelit Ahtisaarelle ja Obamalle vievät uskottavuuden lännen moraaliselta rehellisyydeltä.